1821 Digital Gallery

Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει - Τι θα ισχύει φέτος

Δακτύλιος
Δακτύλιος, Αθήνα © EUROKINISSI /ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
Ποια τα δεδομένα λόγω κορωνοϊού
 • A-
 • A+
0
Η επιστροφή του δακτυλίου δεν θα πραγματοποιηθεί με τα ίδια δεδομένα τη φετινή χρονιά λόγω του κορωνοϊού.

Αλλαγές στην επιβολή του δακτυλίου θα πραγματοποιηθούν τη φετινή χρονιά, λόγω των ειδικών συνθηκών του κορωνοϊού.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς προβληματίζει την κυβέρνηση γι' αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε, κατά το διάγγελμά του την Πέμπτη (24/09), την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων.

Στο ζήτημα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς εν μέσω της πανδημίας έχει αναφερθεί και ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, ο Πέτσας δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως «το καλοκαίρι είχαμε προχωρήσει σε τριπλό σχέδιο για ενίσχυση στις συγκοινωνίες, αλλά παίρνει χρόνο και ψάχνουμε αναγκαστικά για άλλες λύσεις. Θέλουμε μiα με δύο ημέρες γι' αυτό. Μας προβληματίζει το τι θα κάνουμε με την πυκνότητα των λεωφορείων. Όσο πυκνώνουν τα λεωφορεία, θα σταματήσει και η πίεση στο μετρό. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, το ψάχνουμε».

Η τελευταία φορά που ίσχυσε ο δακτύλιος στην Αθήνα

Σχετικα
Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στην άνοδο της Λεωφόρου Κηφισού
Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στην άνοδο της Λεωφόρου Κηφισού

Ο δακτύλιος στην Αθήνα έπαψε να ισχύει με το που άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου για την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου.

Επίσης, η εφαρμογή του δακτυλίου δεν έγινε την 1η Ιουνίου καθώς, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η αναστολή του παρατάθηκε μέχρι και τη 17η Ιουλίου, όταν και έληγε κανονικά λόγω καλοκαιριού.

Τι ισχύει με τον δακτύλιο

Με το μέτρο του δακτυλίου διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. οχημάτων μιας και ρυθμίζεται ο τρόπος κυκλοφορίας τους στους δρόμους του αθηναϊκού κέντρου.

Σχετικα
Πρωτομαγιά 2022: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή
Πρωτομαγιά 2022: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη (07:00-20:00), καθώς και την Παρασκευή (07:00-15:00) επιτρέπεται εντός των ορίων του μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους.

Αυτό έχει ως εξής:

 • Κατά τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
 • Κατά τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Ο δακτύλιος, συνήθως, ισχύει για τις εξής λεωφόρους και οδούς: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ποια αυτοκίνητα εξαιρούνται από τον δακτύλιο

Μερικά οχήματα, παρ' όλα αυτά, εξαιρούνται από το μέτρο του δακτυλίου και μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους του αθηναϊκού κέντρου.

Αυτά είναι τα εξής:

 • Τα «πράσινα» οχήματα.
 • Τα οχήματα Κρατικών Υπηρεσιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών
 • Τα οχήματα ιατρών, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
 • Τα οχήματα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα, όπως και αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα.
 • Τα αναπηρικά αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
 • Τα επιβατηγά οχήματα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
 • Τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς).
 • Τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου, για χρονικό διάστημα μιας ώρας πριν από την έναρξη της εργασίας τους μόνο για την έξοδό τους από την περιοχή του δακτυλίου και για χρονικό διάστημα δύο ωρών από τη λήξη του ωραρίου τους για την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5