1821 Digital Gallery

Μπακογιάννης-Κορωνοϊός: Οι δράσεις του δήμου Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης © EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Σειρά από μέτρα, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
  • A-
  • A+
0
Κώστας Μπακογιάννης: Για την προστασία των πολιτικών της Αθήνας από την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξή του.

Το σύνολο των δράσεων του Δήμου Αθηναίων στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην διάρκεια συνέντευξης στον Αθήνα 98,4  και στον δημοσιογράφο Γιάννη Λαυράνο.

«Είναι ένα τεράστιο ζήτημα και μία πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε και νομίζω περιττεύει να σας πω, ότι για το Δήμο Αθηναίων είναι η απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Γιατί αυτό που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων. Υπογράμμισε ότι σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με τον ΕΟΔΥ, με την Πολιτική Προστασία  και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών, έχει λάβει μία σειρά από μέτρα, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

-Τις σαρωτικές απολυμάνσεις που γίνονται σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα σε σημεία όπως νοσοκομεία, σχολεία, πλατείες κ.α.

-Την δημιουργία, εν μέσω πανδημίας, του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων που μπορεί να στεγάσει 400 ανθρώπους σε συνθήκες απόλυτης αξιοπρέπειας αλλά και της δομής για τους χρήστες ναρκωτικών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Σχετικα
Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας - Το μήνυμα απο τον Κώστα Μπακογιάννη
Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας - Το μήνυμα απο τον Κώστα Μπακογιάννη

-Τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου που επιτρέπουν στους πολίτες να εξυπηρετούνται απλά και γρήγορα χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά και να κλείνουν ραντεβού ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

-Την διάθεση ενός Δημοτικού Ιατρείου στον ΕΟΔΥ αποκλειστικά για τον Covid 19, ενώ και τα άλλα πέντε λειτουργούν εντατικά συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Για  τα σχολικά κτήρια ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν πολλαπλασιαστεί οι επεμβάσεις για την βελτίωση της κατάστασης τους και έχει αυξηθεί πολύ ο προϋπολογισμός  με αποτέλεσμα στο διάστημα αυτό να έχουν γίνει πολύ περισσότερα απ΄ όσα έγιναν τα προηγούμενα 3-4 χρόνια προσθέτοντας ότι και πάλι αυτά που έχουν γίνει απέχουν πολύ από το αρκετό. Επίσης ανακοίνωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερες από 500 καθαρίστριες στα σχολεία και  από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει κανονικά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

«Αρκετά με τα ψέματα για τον Μεγάλο Περίπατο»

Σχετικα
Εθνικός Κήπος: Νέα δέντρα, φυτά και αναβαθμισμένοι διάδρομοι (εικόνες)
Εθνικός Κήπος: Νέα δέντρα, φυτά και αναβαθμισμένοι διάδρομοι (εικόνες)

Μιλώντας για την εξέλιξη του έργου του Μεγάλου Περιπάτου ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε μεταξύ άλλων: Αρκετά με τα ψέματα. Εγώ δεν είπα τίποτα διαφορετικό από αυτά τα οποία λέω εδώ και μήνες. Τι είπαμε λοιπόν  από την πρώτη στιγμή; Ότι έχουμε ένα σχέδιο, έχουμε ένα όραμα. Θέλουμε να υλοποιήσουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Αντώνη Τρίτση το ’82 – ’83, όπως το συνέχισε μετά η Μελίνα Μερκούρη και τόσοι άλλοι. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, είναι μία πολύ γενναία παρέμβαση, η οποία πέρα από το ότι εξασφαλίζει 50.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, πέρα από το ότι δημιουργεί μία μοναδική διαδρομή 7 χιλιομέτρων περιπατητική και ποδηλατική, είναι μία παρέμβαση η οποία μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία της πόλης.  

Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν εμείς ξεκινήσαμε με ένα πιλοτικό έργο. Είναι μία σύγχρονη μεθοδολογία η οποία λέει το εξής πάρα πολύ απλό: Πριν βάλεις μέσα τις μπουλντόζες, πριν αρχίσεις δηλαδή να δημιουργείς μόνιμα έργα, πας δοκιμαστικά.  

Ο «πιλότος»  ο οποίος τρέχουμε έχει πετύχει. Γιατί αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Και όπου υπάρχουν αδυναμίες, διορθώνονται. Είχαμε μία μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που η Αθήνα επιτέλους απέκτησε μία ολοκληρωμένη  συγκοινωνιακή μελέτη.  Αυτήν ακολουθήσαμε. Το επόμενο βήμα είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Είναι το θεσμικό όχημα που λαμβάνει υπόψη όλα τα πολεοδομικά, χωροταξικά, οικονομικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης. Θα τεθεί σε διαβούλευση, η οποία δεν θα είναι μόνο τυπική, θα είναι ουσιαστική διαβούλευση. Και στόχος μας είναι το 2021 να ξεκινήσουν τα μόνιμα έργα. Και τα μόνιμα έργα όχι μόνο για την Πανεπιστημίου, γιατί ξέρετε η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται στην Πανεπιστημίου. Ο Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου. Μεγάλος Περίπατος είναι η Όλγας, είναι το Σύνταγμα, Μεγάλος Περίπατος είναι η Ερμού. Έχει πολλές πτυχές ως έργο.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της πιλοτικής φάσης ο Κώστας Μπακογιάννης επανέλαβε ότι  ο αστικός εξοπλισμός θα μεταφερθεί μετά την σημερινή πιλοτική εφαρμογή στις 129 γειτονιές της πόλης.

«Τι λέμε; Λέμε ότι η Αθήνα, οι γειτονιές της  χρειάζονται πράσινο. Χρειάζεται αυτό τον αστικό εξοπλισμό. Και αυτός ο αστικός εξοπλισμός είναι η προίκα της πόλης από τον Μεγάλο Περίπατο» ανέφερε χαρακτηριστικά.    

Μεταναστευτικό-Πλατεία Βικτωρίας

Για το θέμα της Πλατείας Βικτωρίας και γενικότερα για το μεταναστευτικό στην Αθήνα είπε μεταξύ άλλων: Τι κάνουμε εμείς στη Βικτώρια; Είμαστε σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο και ετοιμάζουμε -και μάλιστα έχουμε μία συνάντηση με τον κύριο Μηταράκη σήμερα- μία νέα δομή η οποία θα γίνει στον Ελαιώνα, δίπλα στην υφιστάμενη δομή, που θα λειτουργήσει ως transit center. Δηλαδή ποια είναι η λογική; Ότι όταν κάποιος έρχεται από τα νησιά, που πολλές φορές δεν μιλάει ελληνικά, δεν έχει λεφτά, δεν έχει κρεβάτι, δεν έχει μαξιλάρι, δεν έχει στον ήλιο μοίρα, να μπορεί να πάει σε αυτή τη δομή για λίγες ημέρες, για ένα σύντομο αλλά ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί να δρομολογηθεί η ένταξή του, αν θέλετε, ή γενικότερα να δρομολογηθούν  τα επόμενά του βήματα. Αυτό είναι το σκεπτικό. Είναι μία νέα δομή. Στον Ελαιώνα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή, να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα. Και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία των ωφελούμενων αλλά να προστατεύσουμε και τη γειτονιά συνολικά.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5