Ελλαδα

Rapid tests για κορωνοϊό σε σχολεία & ΜΜΜ στην Αττική - Τι είναι

Οι έλεγχοι θα γίνονται και σε χώρους εργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sxoleia-rapid-tests-koronoios.jpg
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τι είναι τα rapid tests για τον κορωνοϊό που ξεκινούν σε σχολεία, ΜΜΜ και χώρους εργασίας από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

Τα rapid tests για κορωνοϊό σε σχολεία, ΜΜΜ και χώρους εργασίας στην Αττική εντάσσονται στα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη live ενημέρωση για την πανδημία κορωνοϊού στη χώρα, τα rapid tests θα αρχίσουν να γίνονται τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε ότι τα νέα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν στην Περιφέρεια Αττικής από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου. Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests από συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ σε:

  • Χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής
  • Σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (όπως σε σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Στα rapid tests είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προμήθειά τους από τη χώρα μας. «Θέλω να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ.: οι δηλώσεις έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου) έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας την πρώτη παρτίδα τα rapid tests αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο» είχε πει ο πρωθυπουργός.

Και είχε προσθέσει: «Δίνουν τη δυνατότητα με πολύ υψηλή αξιοπιστία, βέβαια όχι όσο τα PCR, να έχουμε αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών. Εφόσον αποδειχτεί ότι είναι τόσο αξιόπιστα όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι, προφανώς και θα προσθέσουμε περισσότερα τέτοια τεστ, που είναι και ιδιαίτερα οικονομικά ως προς το κόστος».

Πώς λειτουργούν τα rapid tests για τον κορωνοϊό

Τα rapid tests, σε αντίθεση με τα μοριακά, ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του τεστ μπορεί να αγγίζει και το 90%. Τα περισσότερα «γρήγορα τεστ» που κυκλοφορούν δεν ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του.

Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Σύμφωνα, δε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το rapid test έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του PCR: Το άμεσο αποτέλεσμα και τη χαμηλότερη τιμή.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ