1821 Digital Gallery

Χαρδαλιάς για κακοκαιρία «Ιανός»: Πού θα χτυπήσει - Τι ανακοίνωσε

Η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει την Αττική
Η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει την Αττική © EUROKINISSI
Σε ποιες περιοχές της χώρας οι κάτοικοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα - Οι έκτακτες ανακοινώσεις - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
  • A-
  • A+
0
Κακοκαιρία «Ιανός»: Έκτακτα μέτρα και οδηγίες προς τους πολίτες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα - Ποιες περιοχές επηρεάζονται - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε έκτακτες ανακοινώσεις για την κακοκαιρία «Ιανός» προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020.

Μιλώντας για την κακοκαιρία «Ιανός» ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2020 ένα βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων για την κακοκαιρία «Ιανός», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καλώντας τους πολίτες σε α) Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη β) Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία γ) Αττική, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και Εύβοια να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο φαινόμενο του «μεσογειακού κυκλώνα», που είναι -όπως είπε- θύελλες και μοιάζει με τους τροπικούς, αλλά είναι πιο ασθενής σε ένταση. Όπως εξήγησε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, δείχνει τάση να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικα
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμοι
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμοι

«Από αύριο Πέμπτη αργά το απόγευμα αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, αλλά και η Ηλεία. Στη συνέχεια η κακοκαιρία "Ιανός" θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη» δήλωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη, με αυτήν της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, όπως είπε, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, σε αστικές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες.

Η κακοκαιρία «Ιανός» φέρνει καταιγίδες στην Αττική - Προειδοποιήσεις από τη ΓΓΠΠ για ακραία καιρικά φαινόμενα
Η κακοκαιρία «Ιανός» φέρνει καταιγίδες στην Αττική - Προειδοποιήσεις από τη ΓΓΠΠ για ακραία καιρικά φαινόμενα © EUROKINISSΙ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σχετικα
Η κακοκαιρία «Ιανός» φέρνει ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους
Η κακοκαιρία «Ιανός» φέρνει ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους

Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους των περιοχών που επηρέαζονται από το βαρομετρικό χαμηλό, καλώντας τους να τηρήσουν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Νίκος Χαρδαλιάς για κακοκαιρία «Ιανός»: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ιανός» που πλησιάζει την Ελλάδα, γνωστοποίησε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις ακόλουθες οδηγίες: 

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο. Παράλληλα, γίνεται σύσταση σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

  • Να αποφεύγεται κάθε άσκοπη μετακίνηση, να ασφαλιστούν οι πόρτες και να γίνεται μετακίνηση σε υψηλότερα επίπεδα σε περίπτωση πλημμυρών.

  • Δεν πρέπει να διασχίζουν οι πολίτες χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα.

Κλείνοντας, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε στους πολίτες να παρακολουθούν τις πληροφορίες στα ΜΜΕ και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών για την κακοκαιρία «Ιανός».

Εκτακτη Ενημέρωση από Χαρδαλιά

Έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία «Ιανός» - Ποιοι συμμετείχαν

Πριν από τις έκτακτες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός», είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Εκτός από τον κ. Χαρδαλιά μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης, ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Όπως αποφασίστηκε, η Πυροσβεστική στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία «Ιανός», θα πραγματοποιήσει διασπορά δυνάμεων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκεται σε επιφυλακή για να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και να προβεί σε απεγκλωβισμούς ατόμων εάν αυτό χρειαστεί.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Η κακοκαιρία «Ιανός» -η πρώτη του φετινού φθινοπώρου- θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο Πέμπτη, εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, η οποία αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού», όπως βάφτισε την κακοκαιρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Meteo.gr: Ο στροβιλισμός του ΙΑΝΟΥ στην Κεντρική Μεσόγειο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου για την κακοκαιρία «Ιανός» - Πώς επηρεάζεται η Αττική

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου για την κακοκαιρία «Ιανός», η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων «από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου».

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, και τονίζει ότι, πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά καιρικά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Μιλώντας για την κακοκαιρία «Ιανός», ο μετεωρολόγος εφιστά επίσης την «προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5