Ελλαδα

Κορωνοϊός: Η αγωνία των ειδικών για τη ραγδαία εξάπλωση στη χώρα

Ακόμη και για 1.000 ενεργά ταυτόχρονα κρούσματα την ημέρα κάνει λόγο η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρούσματα κορωνοϊού
Κρούσματα κορωνοϊού © EUROKINISSI/LARISSANET.GR

Για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, εκφράζουν την ανησυχία τους οι ειδικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι έχουμε «πόλεμο»

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη μάχη από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός να ανέρχεται στους 218 νεκρούς στην Ελλάδα, τα κρούσματα εχθές Τετάρτη, 12 Αυγούστου έφτασαν τα 262, ενώ  συνολικά τις τελευταίες 12 μέρες καταγράφηκαν 1.750 κρούσματα. Για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού στη χώρα εκφράζουν την ανησυχία τους οι ειδικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι έχουμε «πόλεμο»

Αθηνά Λινού: Μπορεί να φτάσουμε, αν δεν είμαστε ήδη στα 1.000 ενεργά ταυτόχρονα κρούσματα την ημέρα

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού, επισημαίνει και από πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε, αν δεν φτάσαμε ήδη, τα 1.000 ενεργά ταυτόχρονα κρούσματα την ημέρα.

Αναφερόμενη στην  δραματική αύξηση των κρουσμάτων η κ. Λινού, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης». 

Όπως είπε η κυρία Λινού, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιο, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Νίκος Σύψας: Είμαστε σε πόλεμο

O καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας εξέφρασε το φόβο του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ 

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού» είπε o Νίκος Σύψας και συνέχισε τονίζοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά, τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων».

Ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες. Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.

Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα». Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός. Αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» σημείωσε ο  Νίκος Σύψας το απόγευμα της Τετάρτης, μιλωντας στον ΣΚΑΙ.

 Γκίκας Μαγιορκίνης: Δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία με την παρούσα κατάσταση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κύριος Μαγιορκίνης χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους «με ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, ο κύριος Μαγιορκίνης είπε ότι θα την γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι επειδή ήδη έχει γίνει παραγωγή του εμβολίου, ταυτόχρονα με τις κλινικές δοκιμές, αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά «θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων”. Μόλις δηλαδή το εμβόλιο της Οξφόρδης πάρει το «πράσινο φως» αυτόματα θα μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κόσμου.

«Εγώ θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, το επόμενο μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος.

«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Τα πράγματα δυσκολεύουν απότομα, δεν το περίμενε η κοινωνία

Εξαιρετικά δυσοίωνες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρας μας τα τελευταία 24ωρα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού χαρακτήρισε ο  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απηύθυνε έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε πως τα πράγματα δυσκολεύουν απότομα, πως αυτό δεν το περίμενε η ελληνική κοινωνία και συμπλήρωσε πως «για να μην συνεχίσουμε στην ίδια πορεία που είμαστε, η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν πιο επώδυνα και πιο ακριβά μέτρα».

Όπως τόνισε, για να μην επιβεβαιωθούν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Να μην ψάχνουμε τον ιό σε αυτούς που γύρισαν από διακοπές, σε αυτούς που ξενύχτησαν στο μπαρ, σε αυτούς που πήγαν στην εκκλησία, σε αυτούς που παραβρέθηκαν σε μια δεξίωση. Ο ιός υπάρχει σε όλους ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας και σε όλα τα μέρη της χώρας», επεσήμανε.

Αναλυτικά, από την 1η Αυγούστου 2020 έως σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανά ημέρα έχουν ως εξής:

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020: 110 (19 Αττική | 37 Θεσσαλονίκη), 12 εισαγόμενα
Κυριακή 2 Αυγούστου 2020: 75 (19 Αττική | 15 Θεσσαλονίκη), 9 εισαγόμενα
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020: 77 (28 Αττική | 7 Θεσσαλονίκη), 10 εισαγόμενα
Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020: 121 (26 Αττική | 47 Θεσσαλονίκη), 12 εισαγόμενα
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020: 124 (22 Αττική | 22 Θεσσαλονίκη), 24 εισαγόμενα
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020: 153 (40 Αττική | 38 Θεσσαλονίκη), 18 εισαγόμενα
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020: 151 (46 Αττική | 38 Θεσσαλονίκη), 12 εισαγόμενα
Σάββατο 8 Αυγούστου 2020: 152 (43 Αττική | 26 Θεσσαλονίκη), 25 εισαγόμενα
Κυριακή 9 Αυγούστου 2020: 203 (38 Αττική | 35 Θεσσαλονίκη), 33 εισαγόμενα.
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020: 126 (38 Αττική | 18 Θεσσαλονίκη), 36 εισαγόμενα.
Τρίτη 11 Αυγούστου 2020: 196 (82 Αττική | 42 Θεσσαλονίκη), 26 εισαγόμενα.
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020: 262 (66 Αττική | 85 Θεσσαλονίκη), 29 εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ