Ελλαδα

Αυστριακή εφημερίδα: «Ελληνικά αντίποινα για την Αγία Σοφία»

Η εφημερίδα Die Presse αναφέρεται σε «εκδικητικούς βανδαλισμούς & "πάγωμα" της αποκατάστασης σε τζαμιά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρώτη προσευχή στην αγία Σοφία ως τέμενος
Η πρώτη προσευχή στην αγία Σοφία ως τέμενος © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Die Presse αναφέρεται στους βανδαλισμούς σε τζαμιά της Ελλάδας ως αντίποινα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Στους «εκδικητικούς βανδαλισμούς» τζαμιών και άλλα «αντίποινα» στην Ελλάδα για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αναφέρεται ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Die Presse

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται στους βανδαλισμούς στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων, όπου ομάδα κατοίκων έριξε πέτρες στο ιστορικό μνημείο προκαλώντας καταστροφές.

«Το μουσουλμανικό τέμενος Κουρσούμ Τζαμί ήταν ένας από τους ομορφότερους οθωμανικούς τόπους λατρείας στην τουρκοκρατούμενη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1882 (…) Χτίστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Μιράρ Σινάν στα μέσα του 16ου αιώνα, είναι ένα από τα 79 τζαμιά που σχεδίασε ο ίδιος και το μόνο που επέζησε εξ ολοκλήρου στη σύγχρονη Ελλάδα. Το τζαμί ανεγέρθηκε κατά παραγγελία του Οσμάν Σαχ, εγγονού του Σουλτάνου Σελίμ Α' (1512-20), Οθωμανού κυβερνήτη των Τρικάλων (…) Πρόσφατα είχαν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης».

To δεύτερο περιστατικό αφορά τη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα το Βελιδέ Tζαμί. «Ως αντίποινα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιότερου τζαμιού του νησιού, όπως και η χρηματοδότησή τους».

Όσο για την ιστορία του, και εδώ η Die Presse αναφέρει μερικά ιστορικά στοιχεία: «Το Τζαμί της Μητέρας του Σουλτάνου χτίστηκε στη Λέσβο το 1615 και είναι το παλαιότερο τζαμί στο νησί. Μετά την αναπαλαίωσή του το 1791 ονομάστηκε Γενί Τζαμί (Νέο Τζαμί). Bρισκόταν στη μέση του παλιού παζαριού στην παλιά τουρκική συνοικία της Μυτιλήνης. Η Λέσβος ήταν υπό υποθωμανική κυριαρχία από το 1462 μέχρι το 1912 και είχε σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό».

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ιστοσελίδα «Φως Φαναρίου», που πρόσκειται στο Πατριαρχείο, και η οποία είχε προειδοποιήσει για τέτοιου είδους «αντίποινα» στην Ελλάδα εξαιτίας της απόφασης για την Αγία Σοφία. Όπως σημειώνει η Die Presse κλείνοντας: «Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτά τα 'αντίποινα' ξεκίνησαν από τους ίδιους ελληνικούς, εθνικιστικούς και ακραία oρθόδοξους κύκλους που πολεμούν τον Οικουμενισμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ