Visual Browsing

Δημόπουλος: Δεν οφείλεται σε ταξιδιώτες η αύξηση των κρουσμάτων

Γυναίκα ζητά διευκρινίσεις για τη διαδικασία
Γυναίκα ζητά διευκρινίσεις για τη διαδικασία © EPA/YANNIS KOLESIDIS
«Έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης»
  • A-
  • A+
0
Το πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέλυσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος.

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, τον συνωστισμό που επικρατεί σε εκδηλώσεις αλλά και την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των περιστατικών μίλησε μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως «αυτή την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα. Βέβαια ο αριθμός των τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου δεν καλύπτει όλους τους εισερχόμενους αλλά φαίνεται ότι έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης».

Ο ρόλος του συνωστισμού

Μιλώντας για τον συνωστισμό και το ρόλο που διαδραματίζει στην μετάδοση του κορωνοϊού, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως «ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό τα ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο εξού και προκύπτει η έννοια της απόστασης το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5 –  2 μέτρα. 

»Όταν έχουμε συγχρωτισμό όταν έχουμε άτομα που είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουμε συνθήκες που αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να εκπέμπει ένα άτομο αυτά τα σταγονίδια επειδή τραγουδάει, γελάει, φωνάζει επομένως αν κάποιο άτομο είναι ασυμπτωματικό και αυτό συμβαίνει να έχουμε αυτό που λέμε υπερμετάδοση δηλαδή να μεταδώσει σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων που μπορεί να είναι και δεκάδες. 

Σχετικα
Γκάγκα: Το σύστημα υγείας πιέζεται από τον κορωνοϊό
Γκάγκα: Το σύστημα υγείας πιέζεται από τον κορωνοϊό

»Στην συνέχεια τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα φύγουν και θα μετακινηθούν σε τελείως διαφορετικές περιοχές και τότε θα έχουμε την πιθανότητα εκθετικής μετάδοσης του ιού».

Μέσος όρος ηλικία και η ανοσία της αγέλης

Αναφορικά με το ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων όπως ο ίδιος εξηγεί οφείλεται στο ότι «ευτυχώς τα μεγαλύτερα άτομα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα προστασίας αλλά αυτό θα βοηθήσει σε έναν ορισμένο βαθμό». 

Σχετικα
Σύψας: Δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές Μπέργκαμο
Σύψας: Δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές Μπέργκαμο

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης σημειώνει πως δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Έχουμε κάνει μετρήσεις στο πανεπιστήμιο μας όπου το ποσοστό των ατόμων αντισώματα στον κορωνοϊο είναι κάτω από 1%. Στην Ελλάδα συνολικά έχουμε περίπου τέτοια νούμερα. Ακόμα και σε κράτη που είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού είναι στο επίπεδο του 10% ή λιγότερο. Επομένως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική λογική που να λέει ότι αφήνουμε να μολυνθούν τα νέα άτομα και αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοσία της αγέλης. Ανοσία θα προκύψει όταν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος υπογράμμισε πως «έχουμε φαινόμενα που έχουμε δει να καταγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία πχ σε εργοστάσια, παραγωγής και τυποποίηση κρεάτων που είναι οι μεγαλύτερες σε κίνδυνο δομές όπως συνέβη στις ΗΠΑ και Γερμανία, διότι έχουμε τις καταλληλότερες συνθήκες, ανθρώπους που εργάζονται κοντά, συνθήκες σημαντικής υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τελετές όπως γάμους, βαφτίσεις. Βρισκόμαστε σε πλήρη έξαρση της πανδημίας με εκατομμύρια μολυσμένα άτομα και κάθε βδομάδα αυξάνει περίπου κατά 1 εκατ. παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5