1821 Digital Gallery

Με NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία

Με NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία
Πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Διάβημα διαμαρτυρίας της πρεσβείας της Ελλάδας στο τουρκικό ΥΠΕΞ
  • A-
  • A+
0
Με NAVTEX και διάβημα απαντάει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX που ανακοίνωσε η Άγκυρα σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Με NAVTEX απάντησαν Ελλάδα και Κύπρος στη NAVTEX που ανακοίνωσε η Άγκυρα σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Μετά τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα, Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν από κοινού να εκδόσουν NAVTEX στην ίδια περιοχή όπου θα πραγματοποιήσουν τη δική τους τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία

Διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενώ οι Αρχές της χώρας μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα της τουρκικής Navtex στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», αναφέρει του ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σχετικα
Δύο νέες Navtex εξέδωσε η Τουρκία με διάρκεια ενός έτους
Δύο νέες Navtex εξέδωσε η Τουρκία με διάρκεια ενός έτους

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Η Αθήνα καλεί επίσης την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Σχετικα
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Αν η Τουρκία γίνει επιθετική, υπάρχει απάντηση
Μητσοτάκης σε ΕΛΚ: Αν η Τουρκία γίνει επιθετική, υπάρχει απάντηση

»Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ανακλήθηκαν οι άδειες στον στρατό - Σε επιφυλακή ο Έβρος

Να μπουν εσπευσμένα στις μονάδες που υπηρετούν κλήθηκαν οι μόνιμοι του ελληνικού στρατού, καθώς ανακλήθηκαν οι άδειές τους.

Τοπικά ΜΜΕ στη Θράκη μετέδωσαν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες σε στρατόπεδα και φυλάκια μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο.

Τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή. Πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου έχει βγει στο Αιγαίο και έχει αναπτυχθεί από τη θαλάσσια ζώνη της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή.

Μητσοτάκης για τουρκική NAVTEX: Μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, καλώντας την Ευρώπη να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στην Αθήνα, χαρακτήρισε «μονόδρομο» την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Διάβημα διαμαρτυρίας ΥΠΕΞ στην Άγκυρα - Πρώτη αντίδραση από τις ΗΠΑ 

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά και την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τρίτης «η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

» Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5