Visual Browsing

Μηχανογραφικό 2020: Πώς να το συμπληρώσετε σωστά

Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και σειρά παίρνει το μηχανογραφικό 2020 και η σωστή συμπλήρωσή του
Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και σειρά παίρνει το μηχανογραφικό 2020 και η σωστή συμπλήρωσή του © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ποιες παγίδες κρύβει η διαδικασία - Πότε λήγει η προθεσμία για την οριστική υποβολή του
  • A-
  • A+
0
Δείτε βήμα βήμα πώς να συμπληρώσετε σωστά το Μηχανογραφικό 2020 - Τι να προσέξετε - Πότε εκπνέει η προθεσμία για την οριστική υποβολή του.

Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών ανακοινώθηκαν και πλέον το βάρος πέφτει στο μηχανογραφικό 2020 και τη σωστή συμπλήρωσή του.

Η ανακοίνωση των βάσεων στις σχολές θα γίνει τον Αύγουστο και οι υποψήφιοι, έχοντας δει πώς τα πήγαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στο να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό 2020.

Η διαδικασία για να κατατεθεί το μηχανογραφικό 2020 κρύβει ορισμένες παγίδες. Και αυτό γιατί χωρίς νέες προσθήκες τμημάτων αλλά με εκπλήξεις στις αντιστοιχήσεις τμημάτων που αφορούν, κυρίως, όσους στοχεύουν σε μια μετεγγραφή, οι υποψήφιοι θα πρέπει να ζυγίζουν τα δεδομένα και να λάβουν μια σημαντική απόφαση.

Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις καλούνται να «κλειδώσουν» τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό 2020 και να προχωρήσουν σε οριστική υποβολή του μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Μηχανογραφικό 2020 - Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσή του

Σχετικα
Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες
Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» έχει δημοσιεύσει κάποιες χρηστικές συμβουλές, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν φέτος και κυρίως λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αλλαγές που έχουν έρθει στις μετεγγραφές.

Η λίστα των σχολών και των τμημάτων παραμένει η ίδια με πέρυσι, η επιλογή, όμως, ανάλογα με το τμήμα και την έδρα του θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και ύστερα από μελέτη από πλευράς των υποψηφίων.

Μεταξύ άλλων πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν:

  1. H αξιολόγηση των σχολών και η σειρά προτεραιότητας που θα δώσει ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να γίνουν βάσει των επιθυμιών του και όχι του βαθμού επίδοσης. Παρά τις εκτιμήσεις των βάσεων που αποτελούν «πυξίδα» για τη γενική τάση, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια η πορεία της βάσης εισαγωγής για κάθε τμήμα. Επομένως, η επίδοση ενός μαθητή και ο μέσος όρος του στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα πρέπει να παίξουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή του για την εισαγωγή του σε ένα τμήμα.
  2. Η επιλογή ενός τμήματος θα πρέπει να γίνει ύστερα από μελέτη του προγράμματος σπουδών του. Ο τίτλος μπορεί να είναι παραπλανητικός. Το πρόγραμμα σπουδών αφορά στο σύνολο των μαθημάτων και τις κατευθύνσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνονται από κάθε τμήμα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου τμήματα με την ίδια ονομασία δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
  3. Εδώ και έναν χρόνο, ο ακαδημαϊκός χάρτης έχει αλλάξει και πολλά πανεπιστημιακά τμήματα έχουν προκύψει από τη συγχώνευση ΤΕΙ. Τα περισσότερα εξ αυτών εδράζουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια και ακόμα δεν έχουν οριστεί για τα περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα.
  4. Εφόσον ο υποψήφιος επιθυμεί να διεκδικήσει μετεγγραφή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι φέτος έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Θεσπίστηκε βάση μετεγγραφής, σύμφωνα με την οποία «δικαίωμα μετεγγραφής έχει ένας εισακτέος που η επίδοσή του είναι μέχρι 2.750 μόρια χαμηλότερη της βάσης εισαγωγής του τμήματος της επιθυμίας του». Η μοριοδότηση έχει αλλάξει, ενισχύοντας κάποιες κοινωνικές ομάδες και πλέον θα υπάρχει και δεύτερος γύρος μετεγγραφών.
  5. Οι αντιστοιχήσεις των τμημάτων, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, ήταν μια (δυσάρεστη) έκπληξη για κάποιους. Πολλά τμήματα που είχαν αντιστοιχήσεις πέρυσι, πλέον δεν δίνουν αυτήν τη δυνατότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του ΟΠΑ. Ενώ υπάρχουν άλλα πέντε τμήματα με την ίδια ονομασία σε Κοζάνη, Πάτρα, Αγιο Νικόλαο, Καβάλα και Τρίπολη, το τμήμα του ΟΠΑ εξαιρείται από την αντιστοίχηση. Υπενθυμίζεται ότι η βάση εισαγωγής του πέρσι ήταν 17.959 μόρια, ενώ σε ορισμένα από τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα η βάση εισαγωγής ήταν ακόμα και 5.000 μόρια. Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε εξαιρέσεις δυνατότητας μετεγγραφής από χαμηλόβαθμα τμήματα σε υψηλόβαθμα των κεντρικών Ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν αδικίες.
Σχετικα
Σε τι πανεπιστήμιο μπαίνουν σήμερα τα παιδιά
Σε τι πανεπιστήμιο μπαίνουν σήμερα τα παιδιά

Σημειώνεται ότι η σωστή συμπλήρωση στο μηχανογραφικό 2020 είναι πολύ σημαντική και πρέπει να δοθεί προσοχή από τον κάθε υποψήφιο, ο οποίος θα επιλέξει ποιες σχολές θα βάλει μέσα σε αυτό και με τη σειρά.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5