Ελλαδα

Γάμος και διαζύγιo στην εποχή του κορωνοϊού

Αρκούν λοιπόν δύο μήνες κοινωνικής απομόνωσης για να αποδιοργανώσουν τις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις;

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
diazigio-koronoios-gamos.jpg

Η ειδικευμένη δικηγόρος στο Οικογενειακό Δίκαιο Φανή Οικονόμου γράφει για τον γάμο και το διαζύγιο στην εποχή του κορωνοϊού.

Γράφει η Φανή Οικονόμου*

Η πανδημία πέραν της υγείας και της οικονομίας δοκιμάζει και τις σχέσεις των ζευγαριών που συμβιώνουν πλέον 24ώρες το 24ωρο. Οι συνέπειες στην οικογενειακή ζωή πολλές και ίσως απρόβλεπτες.

Στην Γιουχάν, μετά από 70 ημέρες καραντίνας, οι αιτήσεις διαζυγίων διπλασιάστηκαν! Στην Ευρώπη τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30% σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγκάστηκε να κάνει έκκληση για την προστασία των θυμάτων.

Αρκούν λοιπόν δύο μήνες κοινωνικής απομόνωσης για να αποδιοργανώσουν τις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις;

Σίγουρα ο εγκλεισμός δημιουργεί εντάσεις ακόμα και για μικρά πράγματα. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει ένα περιβάλλον φόβου για την υγεία μας αλλά και για την οικονομική μας επιβίωση την επόμενη μέρα. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα προϋπήρχαν και απλώς τα είχαμε κρύψει κάτω από το χαλάκι.

Δεν είναι όμως μόνο η ένταση των ημερών και ο φόβος που φέρνουν τα προβλήματα στην επιφάνεια. Είναι και ο περισσότερος χρόνος που ξαφνικά έχουμε για να σκεφτούμε τις σχέσεις μας με τον σύντροφό μας και γενικά την ζωή μας και να πάρουμε αποφάσεις. Η καθημερινή ρουτίνα μας κρατά απασχολημένους με τις υποχρεώσεις μας και παραμελούμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Η αναγκαστική απραξία για πολλούς αποκαλύπτει τις διαφωνίες του ζευγαριού και τα κενά στην σχέση του και οδηγεί στην απόφαση για λύση του γάμου πιο γρήγορα από ότι υπό κανονικές συνθήκες.

Το διαζύγιο δεν είναι πάντοτε η καλύτερη λύση. Αλλά αν κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο πρέπει να προσπαθήσει για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου που είναι η ταχύτερη, πιο οικονομική και κυρίως λιγότερο ψυχοφθόρα λύση. Σήμερα ένα συναινετικό διαζύγιο «βγαίνει» μέσα σε δεκαπέντε ημέρες με την υπογραφή ενός συμφωνητικού ενώπιον του Ειρηνοδικείου και του συμβολαιογράφου. Προϋποθέτει όμως ότι το ζευγάρι θα συμφωνήσει για τα θέματα επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας των παιδιών και συνήθως εκεί είναι που υπάρχουν οι περισσότερες διαφωνίες. Εναλλακτικά, ένα διαζύγιο με αντιδικία μπορεί να χρειαστεί και τέσσερα χρόνια για να εκδοθεί.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας φθάνουν και μέχρι την διατάραξη της καταβολής της διατροφής στα ανήλικα τέκνα. Σε πολλές περιπτώσεις οι υπόχρεοι διατροφής που είναι συνήθως οι πατεράδες αρνήθηκαν την καταβολή της επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία λόγω του ότι το κατάστημά τους ή η δουλειά τους ήταν κλειστή. Όμως η υποχρέωση διατροφής ανηλίκου είναι σύμφωνα με το νόμο μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που προηγείται ακόμα και από την διατροφή του ίδιου του οφειλέτη. Με απλά λόγια ο νόμος επιβάλλει πρώτα να εξασφαλίσεις την διατροφή του ανήλικου και μετά την δικιά σου. Ως εκ τούτου η πανδημία δεν απαλλάσσει τον οφειλέτη από τις υποχρεώσεις του πιθανόν όμως να του δίνει δικαίωμα να ζητήσει από το Δικαστήριο την μείωση της διατροφής.

Σίγουρα αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση δοκιμάζει τους πάντες. Ίσως ο κόσμος και οι σχέσεις των ανθρώπων να είναι διαφορετικές την επόμενη ημέρα. Ίσως τα διαζύγια να αυξηθούν.

Από την άλλη όμως το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ο επί τόσες ημέρες εγκλεισμός θα έχει σίγουρα ως θετικό αντίκτυπο την αύξηση των γεννήσεων.

* Η Φανή Οικονόμου Δικηγόρος Οικογενειακού Δικαίου PGDipLaw www.elo.gr.

fanι.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ