Ελλαδα

Το πρώτο virtual event του TEDxAthens έγινε για τον κορωνοϊό

«Επένδυση χρημάτων για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας στο μέλλον» ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της συζήτησης.

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από το virtual event του TEDxAthens για τον κορωνοϊό
Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου (TEDxAthens), Αχιλλέας Γραβάνης (καθηγητής Φαρμακολογίας)

Καθηγητές Επιδημιολογίας, Πολιτικής Υγείας, Φαρμακολογίας και ειδικοί των fake news συζήτησαν στο πρώτο virtual πάνελ του TEDxAthens για τον κορωνοϊό.

Οθόνες ανοιχτές. Μυαλά ανήσυχα. Πληροφορία που μοιράζεται. Και που ως επί το πλείστον αφορά στο φαινόμενο που ονομάζεται «κορωνοϊός».

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ζούμε μία περίοδο που σίγουρα θα κάνει τον ιστορικό του μέλλοντος να τρίβει τα αφυδατωμένα από το πλύσιμο των χεριών δάχτυλά του για τον θησαυρό που του έτυχε να αποτυπώσει -μάλλον μόνο- στις διαδικτυακές σελίδες κρατώντας τον αιώνιο και προσβάσιμο σε όλες τις επόμενες γενιές.

Το δεύτερο γεγονός που πρέπει να καταγραφεί μαζί με την επέλαση του ιού είναι ότι αυτό το «off» που πατήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στον πλανήτη έφερε ένα σημαντικό και ραγδαία εξελίξιμο «on»: Αυτό της onlineδιάδρασης. Το οποίο ναι μεν προϋπήρχε αλλά κυρίως βολεμένο στην καθημερινή επικοινωνία, το φλερτ ή γενικότερα τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σήμερα, η virtual πραγματικότητα έχει φέρει ολοένα και περισσότερα online μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις, συσκέψεις, θέατρα (!), εκθέσεις, συνέδρια, event.

Ένα τέτοιο new age event πραγματοποίησε και την περασμένη Κυριακή το TEDxAthens, πιστό στην τάση του να ακολουθεί αλλά και να δημιουργεί νέους δρόμους επικοινωνίας αλλά κυρίως μετάδοσης της πληροφορίας. Αυτήν τη φορά το TEDxAthens ασχολήθηκε με το φαινόμενο του κορωνοϊού και μέσω τεκμηριωμένων ομιλιών εμπειρογνωμόνων πάνω στους τομείς της επιστήμης, της υγείας και των fakenews να φέρει την πληροφορία σε περισσότερους από1000online χρήστες που συνδέθηκαν δωρεάν καλύπτοντας την διαδικτυακή τους θέση στην virtual συζήτηση, της οποίας οι virtualθέσεις εξαντλήθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανακοίνωσης του event.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε o Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, Ιδρυτής και Επιμελητής του TEDxAthens και οι τρεις θεματικές στις οποίες στηρίχθηκε το event ήταν οι εξής:

1. EARLY LEARNINGS AND PUBLIC HEALTH
2. VIRALITY EFFECT
3. VACCINES, DRUGS AND ANYTHING IN BETWEEN

Ο κορωνοϊός
Το προφίλ του COVID-19 έσπευσε να χτίσει ο ομιλητής Σέργιος-Ορέστης Κολοκοτρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου SUNYDownstate Health Sciences εξηγώντας πως «ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ιό του SARS, βασίζεται στο RNA, έχει χαμηλή λοιμοτοξικότητα, υπόκειται σε υψηλά επίπεδα μετάλλαξης και μεταπήδησε στον άνθρωπο λόγω της εντατικοποίησης του σύγχρονου τρόπου ζωής». Στη συνέχεια, ο δεύτερος ομιλητής, κύριος Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως «τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση ήταν αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις του συστήματος, επισημαίνοντας πως ο ΟΑΣΑ μας κατατάσσει στην τρίτη χειρότερη θέση αναφορικά με τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες».

Εικόνα από το virtual event του TEDxAthens για τον κορωνοϊό

Περνώντας στη δεύτερη ενότητα, ο VictorSavefski, Διευθύνων Σύμβουλος Καινοτομίας στην Humanitas Healthcare Group &WIRED Health Contributor του Μιλάνο, εστίασε για ευνόητους λόγους στο παράδειγμα της Ιταλίας εξηγώντας ότι «Συγκεκριμένα το Μιλάνο και η Λομβαρδία μπήκαν σε lockdown προτού ο ΠΟΥ κηρύξει τον ιό ως πανδημία, γεγονός που επιτεύχθηκε χάρη στην άριστη και έγκαιρη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ενώ επισήμανε ότι «η συνεργασία ήταν τόσο άμεση ώστε σε 48 μόλις ώρες επιτεύχθηκε η κατάτμηση των νοσοκομείων σε covid-based και μη».

Τα fakenews και η αντίδραση του MIT
Όταν η συζήτηση πέρασε στον τομέα των fakenews, η Δήμητρα Δημητρακοπούλου, Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Marie Curie Global Fellow του MIT Media Lab στην Βοστώνη των ΗΠΑ προσπάθησε να εξηγήσει την πληθώρα πηγών ενημέρωσης και την υφιστάμενη αδυναμία των υπαρχόντων παγκόσμιων και μη οργανισμών να τα διαχειριστούν. «Το MIT Media Lab στην προσπάθεια του να περιορίσει την παραπληροφόρηση δημιουργεί ένα σύστημα που θα εντοπίζει όλα τα μηνύματα στα φυσικά και ψηφιακά μέσα επικοινωνίας όλο το εικοσιτετράωρο, όλη την εβδομάδα, προωθώντας τα στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα τα φιλτράρουν και έπειτα θα τα αναδιοχετεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Παράλληλα, έδωσε την πληροφορία ότι το MIT Media Lab «σχεδιάζει μια νέα καμπάνια την “Beet the Virus” που μέσα από την αξιοποίηση των influencers και των celebrities εύχεται να επικοινωνήσει κυρίως στους νέους τα ορθά μηνύματα περί του ιού. Και οι δυο ομιλητές συμφώνησαν να συμβουλευόμαστε έγκυρες πηγές ενημέρωσης και να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία δημιουργικά υπέρ μας.

Το εμβόλιο
Ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν ο τελευταίος ομιλητής και ο άνθρωπος που άγγιξε το ζήτημα που μας «καίει» ίσως περισσότερο: Την προφύλαξη αλλά και τη καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 40 αιτήσεις διεθνώς για την ανάπτυξη εμβολίου, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί έχουν ήδη ξεκινήσει τουλάχιστον τρεις δημοσιοποιημένες προσπάθειες κλινικής αξιολόγησης εμβολίων (Seattle, ΝΙΗ Bethesda, Κίνα), ενώ ξεκινούν άλλες τρεις (Οξφόρδη, Γερμανία, Αυστραλία)». Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το φθινόπωρο αναμένεται να έχουμε τα πρώτα ακριβή δεδομένα όλων αυτών των προσπαθειών, το δε ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για την ύπαρξη τουλάχιστον ενός αποτελεσματικού δίχως τοξικότητα εμβολίου μαζικής παραγωγής αναμένεται την επόμενη άνοιξη»

Εικόνα από το virtual event του TEDxAthens για τον κορωνοϊό

Τα φάρμακα
«Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις: τα αντιικά φάρμακα, τα αντισώματα κατά ιικών πρωτεϊνών και οι ανοσοτροποποιητές. Να συνυπολογιστεί ότι σε αυτήν την επιδημία έχουμε ως αρωγό την τεχνολογία, που μέσω αυτής έχει επιταχυνθεί εντυπωσιακά η διαδικασία αναζήτησης της θεραπευτικής αγωγής. Στα θετικά νέα περί θεραπείας της νόσου συγκαταλέγονται τα εξής: η μετάγγιση σε βαρέως πάσχοντες του πλάσματος ασθενών που έχουν ανανήψει από την λοίμωξη και περιέχει αντισώματα κατά του κορωνοϊού και η χορήγηση αντιικών φαρμάκων αποτελεσματικών κατά άλλων ιών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε μικρό μέχρι στιγμής αριθμό ασθενών με τον κορωνοϊό (Ρεμδεσιβίρη, Φαβιπιραβίρη), αλλά και τα ήδη γνωστά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα υδροξυχλωροκίνη, και αντισώματα κατά του υποδοχέα της Ιντερλευκίνης 6 και της CCR5 πρωτεΐνης. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί πάνω από 200 αιτήσεις για την κλινική αξιολόγηση γνωστών φαρμάκων κατά άλλων ασθενειών που έχουν δείξει κάποια αποτελεσματικότητα και κατά του κορωνοϊού» έκλεισε το λόγο του ο κύριος Γραβάνης αφήνοντας την ελπίδα ότι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε κάποια πρώτη θεραπευτική αγωγή.

Τα συμπεράσματα
Πριν η σύνδεση τελειώσει, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι χρίζονται απαραίτητες, μια πολυπαραγοντική προσπάθεια από φορείς, η κοινωνική προσωπική ευθύνη η επένδυση χρημάτων στη κατεύθυνση της καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας στο μέλλον, ώστε να αποφύγουμε αντίστοιχα μελλοντικά περιστατικά. Το TEDxAthens για μία ακόμη φορά έκανε την αρχή για έναν καινούργιο κύκλο επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφορίας δημιουργώντας τις απαραίτητες βάσεις ούτως ώστε ακόμη και εν μέσω πανδημίας να μην αποκλείεται κανείς από την πρόσβαση στην πληροφορία. Και φυσικά, την ενημέρωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ