Ελλαδα

Τέλος στα προνόμια παιδιών πολυτέκνων

Για εισαγωγή στα ΑΕΙ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62920-126509.jpg

Αντισυνταγματικούς έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τους νόμους (4071/2012 και 3966/2011) που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να γίνεται με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων, επισημαίνουν οι Σύμβουλοι και όπως τονίζουν, η ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου.

Οι Σύμβουλοι προσθέτουν επίσης ότι, τα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψήφιων τους. Η προνομιακή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, προκαλεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία, ενώ παράλληλα αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».

Γ.Σ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ