Ελλαδα

Ύπατη Αρμοστεία: Άμεσα στην ενδοχώρα όλοι οι αιτούντες άσυλο

Η πλειονότητα είναι οικογένειες με παιδιά - Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετανάστες και πρόσφυγες στη Χίο
Μετανάστες και πρόσφυγες στη Χίο/ © EUROKINISSI

Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους αιτούντες άσυλο ζήτησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την αποσυμφόρηση των «γεμάτων» Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τα σχέδιά της για τη μεταφορά ενός μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει στις μεταφορές και στην εύρεση γρήγορων λύσεων για να αυξηθεί η δυνατότητα υποδοχής.

Όπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο «Palais des Nations» στη Γενεύη, χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν αυτήν τη στιγμή σε μικρές σκηνές εκτεθειμένοι στο κρύο και στη βροχή με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή ζεστό νερό. Οι συνθήκες υγιεινής είναι επισφαλείς. Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται. Παρά την αφοσίωση των επαγγελματιών υγείας και των εθελοντών, πολλοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γιατρό, γιατί το ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο στα κέντρα υποδοχής και τα νοσοκομεία της περιοχής. Οι κακές συνθήκες και η μακρόχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου δημιουργούν φόβο και αγωνία στους αιτούντες άσυλο.

Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών είναι οικογένειες. Το 1/3 του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν αυτήν τη στιγμή στα ΚΥΤ των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους. Χρειάζεται, επίσης, η συνεχής ευρωπαϊκή στήριξη σε επίπεδο πόρων, τεχνογνωσίας και αλληλεγγύης για να ενισχυθεί η ανταπόκριση της Ελλάδας.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τη δημιουργία ενός ειδικού υπουργείου, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης της κυβέρνησης. Η ανακοινωθείσα ενίσχυση της δυναμικότητας της Υπηρεσίας Ασύλου και ο διπλασιασμός του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) αναμένεται να βοηθήσουν, επίσης, στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων ασύλου.

Την ίδια στιγμή οι αφίξεις στην Ελλάδα αποτελούν μικρό ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων του 2015 και 2016, όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της χώρας, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία. Ωστόσο, οι περίπου 59.000 θαλάσσιες αφίξεις το 2019, σε συνδυασμό με τις μακρόχρονες διαδικασίες ασύλου, έχουν οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των συνθηκών.

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία -αναφερόμενη στις εντάσεις που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο καιρό στα νησιά- τονίζει ότι πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών μέσα από αποφασιστική και συντονισμένη κυβερνητική δράση, με την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ