Κοσμος

«Γκριζάρει» το μισό Αιγαίο η Τουρκία: Αποκαλυπτικό έγγραφο

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος θεωρεί πώς είναι υπό διαπραγμάτευση η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, οι βραχονησίδες και ο εναέριος χώρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας
Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας/ © EPA/TURKISH ARMED FORCES

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία: Αμφισβητεί χωρικά ύδατα, βραχονησίδες, εναέριο χώρο και υφαλοκρηπίδα - Το αποκαλυπτικό έγγραφο.

Λίγες ώρες μετά τις αξιώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για την αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου και την αυστηρή απάντηση του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Παναγιωτόπουλου (σ.σ. ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται), υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανήρτησε κείμενο στο Twitter με νέες προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας, οι οποίες αμφισβητούν τα κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Τσαγατάι Ερτζίγες, διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ δημοσιεύει έγγραφο με σημειώσεις (στα αγγλικά και τα τουρκικά/πατήστε ΕΔΩ) σχετικά με ζητήματα στο Αιγαίο, που θεωρεί ότι παραμένουν «ανοικτά» και χρήζουν διαπραγμάτευσης. Μεταξύ άλλων δίνει έμφαση στην υφαλοκρηπίδα, στα χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο και Στις βραχονησίδες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα Ίμια.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

turkish-claims-in-aegean.jpg

«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει για την πρόθεση της Άγκυρας να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τα νησιά.

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει ακόμη.

Βραχονησίδες Ίμια
Βραχονησίδες Ίμια/ © EUROKINISSI

«Η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι τα δύο παράκτια κράτη, έχουν νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο. Πρόκειται για την ασφάλεια, την οικονομία και τα άλλα παραδοσιακά δικαιώματα που αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η διμερής σχέση Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι ελευθερίες της ανοικτής θάλασσας και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό, που επί του παρόντος απολαμβάνουν τόσο τα παράκτια κράτη όσο και οι τρίτες χώρες, δεν θα πρέπει να προκαλούν πρόβλημα» αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό έγγραφο.

Και προσθέτει: «Κάθε απόκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και να είναι δίκαιη. Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνικό πέλαγος με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ