Ελλαδα

«Ντου» από νοσοκομειακούς γιατρούς στην Αίγλη Ζαππείου

Επεισόδια και χημικά σε ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2784541.jpg
Επεισόδια και χημικά σε ημερίδα του ΠΙΣ © ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Ντου» από νοσοκομειακούς γιατρούς σε ημερίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τις ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Επεισόδια και χημικά.

Χάος επικράτησε, νωρίτερα, στην Αίγλη του Ζαππείου, όταν, σύμφωνα με το newsit, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ εισέβαλαν σε ημεριδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας. 

Οι συνδικαλιστές μπήκαν στην αίθουσα ξαφνικά με ντουντούκες και φωνάζοντας συνθήματα παρότι έξω από την αίθουσα ήταν ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων, ένας ηλικιωμένος έχασε τις αισθήσεις του, ενώ άμεση ήταν η επέμβαση της αστυνομίας, αλλά και των ψυχραιμότερων για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προχωρήσει από τις 9 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι σε παναττική στάση εργασίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ημερίδα.

«Η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας που οραματίζονται κάποιοι φορείς της υγείας (π.χ. ΠΙΣ) που θέλουν να παίζουν τον ρόλο του "λαγού" στις εκάστοτε κυβερνήσεις», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. «Αιτία πολέμου» είναι για την Ομοσπονδία, «η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, η εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία, η μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες)». Όπως τονίζει, το σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ «και όχι περαιτέρω μετακύληση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, κερδισμένοι από τη ΣΔΙΤ θα είναι «μία μερίδα επιχειρηματιών εντός και εκτός των νοσοκομείων και το 25% των μεγαλο-επιχειρηματιών διευθυντών και πανεπιστημιακών καθηγητάδων... », ενώ οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι «οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να δίνουν νόμιμα ή νομιμοποιημένα φακελάκια άλλοτε στις κερδοσκοπικές άλλοτε στις μη κερδοσκοπικές (δημόσια νοσοκομεία-ΝΠΙΔ) επιχειρήσεις υγείας, να ακριβοπληρώνουν αν και εφόσον έχουν, για υπηρεσίες που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ φέρνει ως παράδειγμα «για το εφιαλτικό τοπίο που θα επικρατήσει», όπως επισημαίνει το βρετανικό σύστημα υγείας, όπου -σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται- «τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο. Τη διετία 2015-16, σχεδόν 475 χιλιάδες ασθενείς ξεπέρασαν τις 4 ώρες αναμονής στα επείγοντα. Χιλιάδες εγχειρήσεις αναβάλλονται λόγω έλλειψης κρεβατιών. Ρεκόρ ο αριθμός των καρκινοπαθών που περιμένουν πάνω από 2 μήνες την έναρξη της θεραπείας τους... Στην 5ετία 2011-2016, 15 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι από το αναμενόμενο, γεγονός που με βάση τα στατιστικά των νοσοκομείων συσχετίζεται ολοφάνερα με την έλλειψη γιατρών. Οι ελλείψεις αυξάνονται διαρκώς και στο λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό. Σε συνθήκες υποστελέχωσης, το 50% του προσωπικού εργάζεται απλήρωτες υπερωρίες για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες».

«Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών», καταλήγει η Ομοσπονδία και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ