Visual Browsing

SolidarityNow: Βοηθάμε ανθρώπους να βρουν εργασία

Το 1ο Job Fair για μετανάστες και πρόσφυγες της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη
Το 1ο Φεστιβάλ Καριέρας του SolidarityNow πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες μεταναστών και προσφύγων.

Συντάκτης: SolidarityNow


«Ένας άνθρωπος που δεν έχει δουλειά, περνάει μια απίστευτη δοκιμασία» θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας τα λόγια του Ιρλανδού συγγραφέα Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω. Το 1ο Φεστιβάλ Καριέρας του SolidarityNow που πραγματοποιήθηκε το Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε με αφορμή τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες των ωφελουμένων μας.

Περίπου 500 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν εργασία αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων και επιχειρήσεων πέρασαν από το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center του SolidarityNow στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, 375 άτομα, γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-60, από διάφορες χώρες -Συρία, Αφγανιστάν, Καμερούν, Νιγηρία, Ιράν κτλ. συμμετείχαν στο διήμερο Φεστιβάλ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σημαντικά θέματα που αφορούν στα εργασιακά τους δικαιώματα, να ανταλλάξουν απόψεις, να διδαχθούν από έμπειρους στον τομέα τους ομιλητές, να βγάλουν μία επαγγελματική φωτογραφία για το βιογραφικό τους στο photo booth που είχε στηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, αλλά και να παίξουν με μια πρωτότυπη ηλεκτρονική εφαρμογή-παιχνίδι που τους βοήθησε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία εύρεσης εργασίας.

Ντέμπορα: «Η δουλειά είναι σαν την καρδιά μας»

Σχετικα
Λαμπεντούζα - δήμαρχος: Nα κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης
Λαμπεντούζα - δήμαρχος: Nα κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης

Ωφελούμενοι της οργάνωσης μοιράστηκαν μαζί μας τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας στο χώρο της εργασίας και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. «Η δουλειά για εμάς είναι σαν την "καρδιά" μας, μας δίνει ζωή και λόγο ύπαρξης» είπε η Ντέμπορα από τη Νιγηρία, μια εκ των ομιλητών και ομιλητριών, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια μαζί με την οικογένειά της.

Η Ντέμπορα είναι συγγραφέας, σχεδιάστρια μόδας και αγαπά να μαγειρεύει. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη. Όνειρό της είναι να μπορεί να βοηθάει ανθρώπους που είναι σε ανάγκη και να εκδώσει κάποτε το βιβλίο της.

SolidarityNow, 1ο Job Fair, Θεσσαλονίκη, Ντέμπορα
Η Ντέμπορα © Αλέξανδρος Αβραμίδης για το SolidarityNow
Σχετικα
ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα με 11.500 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας
ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα με 11.500 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Λογχμάν: Ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο!

«Κάποιοι είπαν ότι δε νοικιάζουν μαγαζιά σε πρόσφυγες. Αλλά εγώ βρήκα μαγαζί και σε λίγο καιρό θα ανοίξω το δικό μου ζαχαροπλαστείο. Όλοι οι Έλληνες σε λίγο καιρό θα έχουν στο ψυγείο τους τα δικά μου γλυκά. Αυτό για εσάς τώρα ακούγεται σαν μια ωραία ιστορία, αλλά αύριο θα λέτε στους φίλους σας, πάμε για καφέ στο "Λαντέ". Η γνώμη σας για την ίδια σας τη ζωή θα αλλάξει. Κάποιος πρέπει να αλλάξει τη ζωή του για να πετύχει» λέει ο Λογχμάν, Κούρδος από το Ιράν, του οποίου η αγάπη για την τέχνη του, τη ζαχαροπλαστική, καθώς και η επιμονή του, τον έκαναν να βρει πρώτα δουλειά σε μια μικρή ελληνική επιχείρηση.

SolidarityNow, 1ο Job Fair, Θεσσαλονίκη, Λογχμάν
Ο Λογχμάν © Αλέξανδρος Αβραμίδης για το SolidarityNow

Ο Λογχμάν έφυγε από την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στη Νορβηγία, αλλά τελικά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Τώρα είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να πετύχει και σήμερα ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο.

Τζαφάρ: «Δουλεύω εδώ και ένα χρόνο»

«Η Μαίρη (Εργασιακή Σύμβουλος στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow) με βοήθησε να δημιουργήσω το βιογραφικό μου. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για δουλειά. Τελικά βρήκα δουλειά σε ένα ηλεκτρολογικό μαγαζί όπου κατασκευάζω μοτέρ. Δουλεύω εκεί εδώ και ένα χρόνο» είπε ο Τζαφάρ, ο οποίος εργάζεται ως μηχανικός αυτοκινήτων σε μια μικρή ελληνική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη.

SolidarityNow, 1ο Job Fair, Θεσσαλονίκη, Τζαφάρ
Ο Τζαφάρ © Αλέξανδρος Αβραμίδης για το SolidarityNow

Το πρωί πηγαίνει στη δουλειά και το βράδυ σε Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Ανυπομονεί να κρατήσει στα χέρια του το πτυχίο του. Αυτό όμως που πραγματικά θέλει είναι να συναντήσει ξανά την οικογένειά του, που βρίσκεται στο Ιράκ.

Δωρεάν εργασιακή συμβουλευτική μέσα από τις Υπηρεσίες Απασχολησιμότητας

Στα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη άνθρωποι από διάφορες χώρες αναζητούν εργασιακή συμβουλευτική στην υπηρεσία απασχολησιμότητας, η οποία παρέχεται δωρεάν. Από το 2006 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων πάνω από 1.700 άνθρωποι αναζήτησαν υποστήριξη και συμβουλευτική για εργασιακά θέματα, ενώ πάνω από 450 άνθρωποι βρήκαν δουλειά.

Στο SolidarityNow πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στη αγορά εργασίας αλλά και ίσες ευκαιρίες, και το Φεστιβάλ Καριέρας ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ακουστεί δυνατά αυτό το ισχυρό μήνυμα. Και όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow, Αντιγόνη Λυμπεράκη: «Η πετυχημένη ολοκλήρωση του 1ου Φεστιβάλ Καριέρας για πρόσφυγες και μετανάστες μάς κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους απέναντι σε αυτό που ξεκινήσαμε. Επόμενος στόχος μας είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη διοργάνωση θεσμό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για άλλες πόλεις!».


  • ​Το πρόγραμμα SIRIUS «Δεξιότητες και Ένταξη Μεταναστών, Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στις Ευρωπαϊκές Αγορές Εργασίας», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και έχει διάρκεια τρία χρόνια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 φορείς από 7 χώρες. Το πρόγραμμα στην Ελλάδα υλοποιείται από το SolidarityNow.
  • *Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων | Blue Refugee Center, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Υπηρεσία Απασχολησιμότητας λειτουργεί στα Κέντρα Αλληλεγγύης του SolidarityNow σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ως μία από τις πολλές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5