Ελλαδα

Μητροπολίτης Νιγηρίας για απαγωγή ναυτικού: Δεν θα τον πειράξουν

Στόχος των πειρατών είναι τα λύτρα - Γιατί αποκλείει το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το «Elka Aristotle»
Το «Elka Aristotle»/MarineTraffic.com

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας θεωρεί ότι οι πειρατές δεν θα πειράξουν τον 20χρονο Έλληνα ναυτικό του «Elka Aristotle», που έχουν στα χέρια τους.

«Στη Νιγηρία έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και έχει περιοριστεί η πειρατεία. Έχουν μειωθεί οι επιθέσεις. Οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούν στα λύτρα. Δεν θέλουν να σκοτώσουν, εκτός κι αν η επίθεση προέρχεται από τρομοκράτες όπως για παράδειγμα η Μπόκο Χαράμ». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος για την υπόθεση με την απαγωγή Έλληνα ναυτικού από το πλοίο «Elka Aristotle». Υπενθυμίζεται ότι πειρατές προσέγγισαν το πλοίο και αφού ανέβηκαν στο κατάστρωμα, πήραν τον 20χρονο (ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας) και τρία ακόμη μέλη του πληρώματος. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά το Τόγκο.

«Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είχαμε απαγωγή, θα είχαν σκοτώσει όλο το πλήρωμα. Στην περίπτωση μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης. Έχει να κάνει με την εξασφάλιση λύτρων. Εκτιμώ ότι δεν θα πειράξουν το παιδί και τους άλλους τρεις. Άλλωστε οι ισλαμιστικές αυτές οργανώσεις δρουν στα βόρεια της Νιγηρίας. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για το παιδί, αλλά ας μη φοβόμαστε» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο newsit, την ώρα που η αγωνία συγγενών και φίλων βρίσκεται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, σε περιπτώσεις πειρατείας όπου στόχος είναι τα λύτρα, η πρώτη επικοινωνία γίνεται συνήθως μέσα στις επόμενες 72 ώρες. «Αυτό συμβαίνει και με απαγωγές μέσα στις χώρες αυτές» είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «τα πλοία τα οποία χτυπούν, είναι ως επί το πλείστον τάνκερ, διότι γνωρίζουν ότι από πίσω υπάρχει κάποια μεγάλη εταιρεία η οποία μπορεί να πληρώσει».

Πώς ξεκίνησαν όλα - Οι μισθοφόροι στα καταστρώματα

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο, οι πρώτες απαγωγές ναυτικών έγιναν στο δέλτα του Νίγηρα, όπου δραστηριοποιούνται πετρελαϊκοί κολοσσοί.

Στη συνέχεια οι απαγωγείς επεκτάθηκαν και στη θάλασσα, κάνοντας ρεσάλτο σε δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία. Η ανεξέλεγκτη δράση των πειρατών ώθησε τους πλοιοκτήτες να προσλάβουν μισθοφόρους ως φρουρούς στα καταστρώματα, να τοποθετήσουν πυροβόλα όπλα ή να εξοπλίσουν τα πλοία με αντλίες νερού (σ.σ. χαρακτηριστική η σκηνή στην ταινία «Captain Phillips», με τον Τομ Χανκς που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα).

Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι η «κανονικότητα» σε κράτη της Δυτικής Αφρικής είναι διαφορετική από αυτήν της Δύσης.

«Θησαυρίζουν» οι κυβερνήσεις, πεινάει ο λαός

Η φτώχεια μαστίζει τον πληθυσμό, την ώρα που οι κυβερνήσεις λαμβάνουν «δωράκια» από τις εταιρείες-κολοσσούς που καρπώνονται τον πλούτο χωρίς να δίνουν δεκάρα για τον απλό κόσμο.

«Αυτά μπορεί να είναι έξω από την αντίληψη της Δύσης, όμως αν ζήσει κανείς εδώ θα δει ότι σε πολλές γωνιές των πόλεων υπάρχουν νεαροί οι οποίοι ελέγχουν ποιοι περνούν και τους ζητούν χρήματα. Ακόμη κι εγώ, επιστρέφω καμιά φορά στη Μητρόπολη και δίνω κάποια χρήματα ώστε να μας ανοίξουν τον δρόμο. Ακούγεται κυνικό αλλά είναι πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει από τον δρόμο μέχρι τη θάλασσα. Πάντως, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά προέρχονται από εξαθλιωμένες οικογένειες σε όλα τα επίπεδα» εξηγεί.

Σπεύδει, πάντως, να ξεκαθαρίσει: «Νιγηρία, Μπενίν, Τόγκο δεν σημαίνει πειρατεία και έγκλημα. Είναι έξυπνοι και δραστήριοι λαοί. Στη Νιγηρία ειδικά θα εκπλαγείτε από το μέγεθος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει βέβαια τεράστια φτώχεια διότι το κεφάλαιο κινείται σε συγκεκριμένους κύκλους. Οι χώρες αυτές έχουν πλούσιο πολιτισμό και πάρα πολλές δυνατότητες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ