1821 Digital Gallery

Ξεκίνησε το «σαφάρι» ελέγχων για το τσιγάρο - Τι βρήκαν οι ελεγκτές

Κάπνισμα
Κάπνισμα/ © Pixabay
Πώς συμπεριφέρθηκε η πλειονότητα των επιχειρηματιών - Τι καλούνται να κάνουν
  • A-
  • A+
0
Τι διαπιστώθηκε στους πρώτους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την ώρα που επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν μαζικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως έγινε γνωστό, οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛΑΣ., πραγματοποίησαν ελέγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛΑΣ αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από τον σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων, καταγράφοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Επισημαίνεται επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών-εκπροσώπων καταστημάτων που ελέγχθηκαν ήταν συνεργάσιμοι και επέδειξαν επαγγελματισμό και κατανόηση της σημασίας της τήρησης του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό όσων δεν καπνίζουν.

Ελεγχοι για τσιγάρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Σχετικα
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έλεγχοι σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έλεγχοι σε εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Στην Αθήνα ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα, εστίασης & μπαρ-καφετέριες, στις περιοχές Αμπελόκηποι και Κεραμεικός, για κάποια εκ των οποίων υπήρχαν καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ.

Σε 9 καταστήματα, κάποια εκ των οποίων την ώρα του ελέγχου, είχαν 100-160 θαμώνες και δεν κάπνιζε κανείς. Σε δύο καταστήματα κατεγράφησαν 4 καπνίζοντες σε σύνολο 15-20 θαμώνων σε κάθε ένα εξ αυτών. Σε τρία καταστήματα, υπήρχαν μεν σημάνσεις αλλά λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητας τους υπήρχαν αρκετοί καπνίζοντες ναργιλέ. Ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων ήταν ανοικτό «roof garden».

Στη Θεσσαλονίκη ελέγχθηκαν συνολικά 21 καταστήματα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ταχείας εστίασης και μπαρ-καφετέριες στις περιοχές Πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης, και Λευκός Πύργος.

Σχετικα
Θεσσαλονίκη: ΕΔΕ για το ατύχημα της 8χρονης σε τσουλήθρα παιδικής χαράς
Θεσσαλονίκη: ΕΔΕ για το ατύχημα της 8χρονης σε τσουλήθρα παιδικής χαράς

Σε 18 καταστήματα με αριθμό θαμώνων 20-220 δεν βρέθηκαν καπνίζοντες, ενώ καταγράφηκε επίσης η ύπαρξη σήμανσης καθώς και η απουσία σταχτοδοχείων από τα τραπέζια. Σε 3 καταστήματα βρέθηκαν καπνίζοντες και ειδικότερα, στο πρώτο 10 σε σύνολο 70 θαμώνων, στο δεύτερο 10 σε σύνολο 90 θαμώνων (χρήση ναργιλέ) και στο τρίτο 35 σε σύνολο 85 θαμώνων. Σε πέντε καταστήματα δεν υπήρχαν σημάνσεις ή/και δεν είχαν ληφθεί λοιπά μέτρα αποτροπής.

Στη Λάρισα οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά σημεία της πόλης σε συνολικά 22 επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών, όπως κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες και παιδότοποι.

Σε τρία καταστήματα κάπνιζαν άνω των 30 θαμώνων και σε τέσσερα βρέθηκαν 10-19 καπνίζοντες. Επίσης, επιπλέον των προηγουμένων, σε επτά καταστήματα μολονότι δεν βρέθηκαν καπνίζοντες την ώρα του ελέγχου υπήρχε έντονη μυρωδιά καπνού και σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Σήμανση περί απαγόρευσης καπνίσματος υπήρχε σε 7 μόνο καταστήματα. Στους παιδότοπους δεν κάπνιζε κανείς ούτε υπήρχαν σταχτοδοχεία στα τραπέζια.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες

Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθενται παραδείγματα συνδρομής και συστάσεων περί μέτρων πρόληψης & αποτροπής, όπως:

  1. Ζητείται από τον υπεύθυνο/εκπρόσωπο του καταστήματος να απευθυνθεί προς τους καπνίζοντες σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος, οι οποίοι συμμορφώθηκαν άμεσα.
  2. Ζητείται να αυξηθούν οι σημάνσεις περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους του χώρους και να είναι μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο ευδιάκριτες.
  3. Ζητείται να απομακρυνθούν τα τασάκια από τα τραπέζια.
  4. Ενημερώνεται ο υπεύθυνος/εκπρόσωπος σχετικά με την ακριβή έννοια του «εσωτερικού χώρου».
  5. Καταγραφή προβληματισμών υπεύθυνου/εκπροσώπου καταστήματος σχετικά με όρους που χρησιμοποιούνται στις σχετικές διατάξεις.
Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5