Visual Browsing

BBC: Το Airbnb εξαγρίωσε τους αναρχικούς των Εξαρχείων

BBC: Το Airbnb εξαγρίωσε τους αναρχικούς των Εξαρχείων
Εξάρχεια © INTIMENEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
«Για τα Εξάρχεια, η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι απειλή»
  • A-
  • A+
0
«Εξάρχεια: Πώς το Airbnb εξαγρίωσε τους Έλληνες αναρχικούς» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ του BBC.

Σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Εξάρχεια: Πώς το Airbnb εξαγρίωσε τους Έλληνες αναρχικούς» προχώρησε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

To δίκτυο αναφέρεται στα συνθήματα στα Εξάρχεια κατά της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα μηνύματα στους τουρίστες να εγκαταλείψουν την περιοχή από μία ομάδα με την ονομασία «Exarcheia Tourism». 

Το δημοσίευμα  αναφέρεται  στον βανδαλισμό των σπιτιών που έγινε το Σεπτέμβριο στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και τη δημοσίευση της «Exarcheia Tourism» που έγραφε, χαρακτηριστικά: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ ούτε και ασφαλείς».

«Ακτιβιστές σε μία περιοχή της Αθήνας που είναι γνωστή για την ριζοσπαστική αριστερή πολιτική αντιμετωπίζουν επισκέπτες που λένε ότι προκαλούν εξευγενισμό (gentrification) της περιοχής τους. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι ότι οι τουρίστες και τα πολύ αναγκαία μετρητά που φέρνουν είναι το πρόβλημα», αναφέρει το BBC. 

Σχετικα
Τάσιος: Η πληρότητα στα ξενοδοχεία - Χωρίς μέτρα με τα airbnb
Τάσιος: Η πληρότητα στα ξενοδοχεία - Χωρίς μέτρα με τα airbnb

Όπως αναφέρεται, η ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών που μπαίνουν στο Airbnb έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών, ενισχύοντας τη φτωχοποίηση. Η περιοχή φέρεται να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Airbnb στην Αθήνα και τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνα, από το 2016 έχουν αυξηθεί έως και 30% πάνω. Αυτό κατά συνέπεια έχει προκαλέσει τον θυμό και την αγανάκτηση αναρχικών οι οποίοι αναζητούν έναν τρόπο να διώξουν τους τουρίστες, αναφέρεται.

«Αυτό που θα ήθελα είναι να τραβήξω την προσοχή των ανθρώπων πριν φτάσουν εδώ», είπε ανώνυμα στο BBC ένας από τους ιδρυτές του «Τουρισμός Εξάρχεια». Και συνέχισε: «Ο βασικός στόχος είναι να ενθαρρύνουμε την δράση κατά του gentrification». Ο ιδρυτής της ομάδας τονίζει ότι το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν οι τουρίστες να αφήνουν άσχημα σχόλια στις σελίδες προκειμένου να αποθαρρύνουν άλλους από το να επισκεφθούν την περιοχή. 

Στην ερώτηση αν η σελίδα στο Facebook προτρέπει σε βία ο ιδρυτής απαντά: «Το να σε διώχνουν από τα σπίτια είναι απαράδεκτο. Τα ενοίκια διπλασιάζονται. Δωμάτια που χρησιμοποιούνταν με 200 ευρώ τώρα διαφημίζονται με 600 ευρώ. Είναι φυσικό ότι όταν οι άνθρωποι αναλάβουν ευθεία δράση θα βάλουν στο στόχαστρο ανθρώπους που θεωρούν ότι καταστρέφουν την γειτονιά. Δεν είμαστε εναντίον του τουρισμού. Είμαστε εναντίον του οικονομικού μοντέλου του τουρισμού που διαλύει πόλεις», είπε ο ιδρυτής και εξήγησε ότι ο θυμός στην γειτονιά θα υπήρχε και χωρίς την σελίδα του. 

Σχετικα
Η Airbnb ζητάει να βοηθήσουμε οικονομικά τους οικοδεσπότες
Η Airbnb ζητάει να βοηθήσουμε οικονομικά τους οικοδεσπότες

Από την άλλη, οι κάτοικοι αναφέρουν στο BBC ότι ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των ιδιοκτησιών στο Airbnb έχει βοηθήσει να αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων, βγάζοντας εκτός τους φτωχότερους ανθρώπους. Είναι μία γνωστή ιστορία, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι. Ένας αριθμός δημοφιλών τουριστικών προορισμών όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη έχουν δει διαδηλώσεις κατά της εταιρείας. 

«Αλλά στα Εξάρχεια η ένταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή ανάμεσα στην αποφασιστικότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να βγάλουν τα προς το ζην από την Airbnb και τις επιθυμίες ορισμένων κατοίκων να διατηρήσουν την γειτονιά τους», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση της οποίας είναι μέρος το Airbnb. Όλοι αναγνωρίσαμε ότι το Airbnb αρχικά ήταν μία λύση επιβίωσης στην κρίση για πολλούς ανθρώπους», είπε η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος μίας ομάδας των κατοίκων. Εξηγεί ότι η λύση στην κρίση έχει πλέον γίνει απειλή και διώχνει ανθρώπους από την γειτονιά. «Είδαμε ολόκληρα κτίρια να αγοράζονται από επενδυτές», αναφέρει η Αθημνά Αραμπατζή. 

«Η δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή από αστυνομικό το 2008 προκάλεσε εκτενή επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων και από εκείνη την  ημέρα προκαλούνται συχνά επεισόδια». 

Περιγράφοντας την αποκαρδιωτική εικόνα εγκατάλειψης των Εξαρχείων, με άστεγους και πανό με συνθήματα στους τοίχους, το δημοσίευμα σκιαγραφεί το προφίλ εκείνων που θέλουν η πλατφόρμα να φύγει από την περιοχή τους. Για τα Εξάρχεια, το Airbnb είναι απειλή…

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5