Ελλαδα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα

Απεργίες και στάσεις εργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλειστός σταθμός Μετρό
Κλειστός σταθμός Μετρό © ΙNTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απεργιακές κινητοποιήσεις, αύριο, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς.

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν αύριο από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Και την Πέμπτη κινητοποιήσεις σε Μετρό και πρώην ΗΣΑΠ

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και μεθαύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. «Προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00» με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019 δεν τίθεται σε ισχύ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των σωματείων που προσθέτουν και τα εξής: «Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ. «Ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας -Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες- ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ως αντίδραση, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή για διαβούλευση, το οποίο περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απεργία στον ΟΑΣΘ - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για αύριο 2 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισαν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, όπως έχει γνωστοποιήσει με ανακοίνωση το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Μεταξύ, άλλων, οι εργαζόμενοι ζητούν «την ενίσχυση και βελτίωση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και όχι το ξεπούλημά τους, καθώς και να παραμείνει η συγκοινωνία κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη».

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο 

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχουν και  όλες οι κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, όπως αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.  

Το θέμα εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00.01, έως τη λήξη, στις 24.00, στις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες  και οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.Η απεργία έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο, όπως αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «επιχειρείται η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».

Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωϊ μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και τις ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στα Προπύλαια.

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη η ΟΛΜΕ κήρυξε στις 4 Οκτωβρίου στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας.

Στις κινητοποιήσεις της 4ης Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) διεκδικώντας «την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού».

24ωρη απεργία στις τράπεζες

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητάει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, «για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση:

«- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία.

- Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και

- να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».

Στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Πεντάωρη στάση εργασίας 10.00 - 15.00 στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια, και συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, για τις 2 Οκτωβρίου, προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας την απόσυρση του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που, όπως αναφέρει, «περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

24ωρη απεργία τσε όλα τα ΜΜΕ

Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας προχώρησαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, από τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου έως τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα και Γραφεία Τύπου. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου που θα καλύψουν την απεργία και τις σχετικές εκδηλώσεις.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την προκήρυξη πανελλαδικών απεργιών από τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ.

Λέμε “Όχι” στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θίγει τον στενό πυρήνα των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Αντιδρούμε ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή και σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας “δημόσιας διαβούλευσης” του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης” που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων δεν θα είναι. Αντιδρούμε σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει τον κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Η αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) καθώς και οι δυσμενείς μεταβολές που επιφέρονται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ είναι μερικοί μόνο από τους εμφανείς κινδύνους του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται επίσης οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να “συμφωνήσουν”, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.

Προβλέπεται επίσης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και “ρήτρα εξαίρεσης” από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των “οικονομικών δυσκολιών”. Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες “νόμιμα” θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.

Το νομοσχέδιο δεν αφήνει αλώβητο και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς προωθείται η υποχρεωτική παρουσία στη Γενική Συνέλευση ενός σωματείου του 50% + 1 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση για απεργία».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως τα σωματεία δεν υποχωρούν στις διεκδικήσεις με τους εξής στόχους:

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών
  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
  • Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους
  • Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
  • Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας

Τα ΔΣ των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ «καλούν όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την 24ωρη απεργία της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, να συμμετάσχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και να διασφαλίσουν την επιτυχία της». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ