1821 Digital Gallery

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς «Το Σύμπαν για όλους»

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς «Το Σύμπαν για όλους»
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι δωρεάν
  • A-
  • A+
0
«Το Σύμπαν για Όλους»: Ένας κύκλος επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το καινοτόμο πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Το Σύμπαν για όλους» ξεκινά το Νοέμβριο σε πιλοτική φάση άμεσα και φέρει την υπογραφή κορυφαίων οργανισμών από όλον τον πλανήτη. Με μια γρήγορη ματιά θα δει κανείς μερικά από τα σπουδαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου να παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ευγενίδου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ οι αιτήσεις ξεκινούν από τις 17 Σεπτεμβρίου. 

«Το Σύμπαν για όλους», που έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει έναν πιλοτικό κύκλο επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς, από κορυφαίους εισηγητές από όλο τον κόσμο σε τρία αντικείμενα:

  1. Επαφή με τις σύγχρονες θεωρίες Φυσικής, μέσα από πειράματα Φυσικής με απλά υλικά.
  2. Επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες, νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, επιστημονικά νέα.
  3. Επαφή με τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και γνωριμία με ερευνητές αυτών.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να μεταφέρουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και την ερευνητική κουλτούρα στους μαθητές τους, λειτουργώντας παράλληλα ως πρότυπα και πολλαπλασιαστικοί παράγοντες στην τοπική τους κοινωνία.
  • Η έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και συμμετοχικών εκπαιδευτικών δράσεων μέσα και έξω από την τάξη με τον σχεδιασμό βιωματικών πειραμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών.

Απώτερος στόχος είναι, μέσα από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να ωφεληθούν οι μαθητές των σχολείων που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος είναι:

  • Η ενίσχυση της αυτονομίας των παιδιών, η κοινωνικοποίηση και η ουσιαστική επαφή τους με τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσω των hands on εργαστηρίων και των δράσεων του προγράμματος που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες.
  • Η εισαγωγή των μαθητών στον συναρπαστικό κόσμο της σύγχρονης Φυσικής, της τεχνολογίας και της καινοτομίας μεταδίδοντάς τους την κουλτούρα της επιστήμης και των διεθνών ερευνητικών κέντρων
  • Η προσέγγιση των παιδιών στην έννοια της επιστήμης ώστε να μην αισθάνονται ότι είναι κάτι μακρινό και απρόσιτο που δεν τα αφορά.
Σχετικα
Πανελλαδικές: Ώρα για κούφια λόγια
Πανελλαδικές: Ώρα για κούφια λόγια

Σημαντικός στόχος είναι επίσης η μετάδοση της ερευνητικής κουλτούρας και του επιστημονικού τρόπου σκέψης σε δημόσια σχολεία και μαθητικές κοινότητες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη σύγχρονη επιστήμη.

Το πρόγραμμα διοργανώνουν, το πείραμα CMS (ένα από τα δύο μεγάλα πειράματα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής, CERN), το περίφημο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Καναδά Perimeter και το σπουδαίο European Gravitational Observatory, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ΣΕΜΦΕ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Φυσικής), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Σχολή Χιλλ και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά «Ουρουγουάη».

Την επιστημονική ομάδα του προγράμματος συντονίζει ο Σταύρος Κατσανέβας, Καθηγητής του Paris IV, Διευθυντής European Gravitational Observatory (EGO) και οι: Τίνα Νάντσου, Φυσικός, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τμήματος Φυσικής Ε.Κ.Π.Α., Χρύσα Σοφιανοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Νίκος Τράκας, Καθηγητής (ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ).

Σχετικα
Ο CERN παίρνει και πάλι μπρος: Το «Σωματίδιο του Θεού» ήταν μόνο η αρχή;
Ο CERN παίρνει και πάλι μπρος: Το «Σωματίδιο του Θεού» ήταν μόνο η αρχή;

Στην πιλοτική αυτή φάση θα επιλεγούν 30 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (που διδάσκουν Φυσική, Πληροφορική ή Τεχνολογία στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο) από τον Νομό Αττικής. Στην αμέσως επόμενη φάση το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα.

Αν, λοιπόν, θέλετε να είστε ένας/μία από τους/τις 30 εκπαιδευτικούς που θα ζήσουν μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία δίπλα σε σπουδαίους εισηγητές/τριες από όλον τον κόσμο, ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου και δηλώστε συμμετοχή από τις 17 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου εδώ!

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ

 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5