Visual Browsing
Το Bloomberg προειδοποιεί για τα παράνομα ελληνικά τσιγάρα

Το Bloomberg προειδοποιεί για τα παράνομα ελληνικά τσιγάρα

«Μην αγοράζετε παράνομα ελληνικά τσιγάρα: Βλάπτετε τους συνταξιούχους»
Το Bloomberg ερευνά το κύκλωμα παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα και προειδοποιεί τους αναγνώστες του ώστε να μην τα αγοράζουν.

Αν και οι προσπάθειες να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις τα νούμερα παραμένουν αρκετά υψηλά. Το Bloomberg καταγράφει περιστατικά και έρευνες του τελευταίου χρόνου σχετικά με την παραγωγή και την πώληση παράνομων τσιγάρων και προειδοποιεί τους αναγνώστες του, να μην τα αγοράσουν, γιατί… έτσι μπορεί να βλάψουν τους έλληνες συνταξιούχους.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με την αποκάλυψη της κατάσχεσης 128 τόνων καπνού από μια αποθήκη στη Βοιωτία, από την οποία θα μπορούσαν να είχαν παραχθεί 604 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα. Ύστερα αναφέρεται ότι τα fake Marlboro και Muratti τσιγάρα πουλιούνται αντί 1,50 ευρώ σε γωνίες της Αθήνας, τιμή δηλαδή μικρότερη από το μισό της κανονικής των αυθεντικών τσιγάρων. Μάλιστα η τόσο προσιτή τιμή των λαθραίων τσιγάρων φαίνεται να είναι εκείνη που δίνει στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2018 σύμφωνα με έρευνα της KPMG η Ελλάδα έχασε 700 εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη διανομή τσιγάρων και καπνού, ένα ποσό που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει συνταξιοδοτικές μειώσεις κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων. Άλλωστε μόνο η τελευταία μείωση των συντάξεων έφτανε τα 740 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει τρόπους για να εφαρμόσει την πολιτική της μείωσης των φόρων, η συντριβή των παράνομων επιχειρήσεων μοιάζει μονόδρομος για τη χώρα και για τον ίδιο που αναζητά συνεχώς επενδυτές. Ο Υπουργός Οικονομικών τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο προστασία για τις υγιείς επιχειρήσεις αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη» υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.

Σχετικα
Πόσα έχασε το Δημόσιο από τα λαθραία τσιγάρα το 2019
Πόσα έχασε το Δημόσιο από τα λαθραία τσιγάρα το 2019

Το θέμα του Bloomberg συνεχίζεται με την διαπίστωση ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας λίστας με τα ποσοστά των καπνιστών και η τιμή των τσιγάρων είναι ανάμεσα στις πιο χαμηλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις το ¼ των τσιγάρων που καπνίστηκαν στη χώρα το 2018 ήταν παράνομα. Και ακόμη κι αν φαίνεται ότι από το 2009 η κατανάλωση των νόμιμων τσιγάρων έπεσε στο μισό, στην πραγματικότητα αυτό οφείλεται και στην ραγδαία άνοδο των παράνομων τσιγάρων την ίδια περίοδο. Από το 3% της συνολικής κατανάλωσης πριν από την κρίση, το 2018 έφτασε στο 23,6% με τις επιχειρήσεις να επεκτείνονται και σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναγνωριστεί 9 παράνομες επιχειρήσεις στην Αθήνα, όμως το κόστος για τις υγιείς επιχειρήσεις παραμένει τεράστιο, κάτι που αναγνώρισε και ο CEO της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Ο Ασπρόπυργος, όπως συμπληρώνει το ρεπορτάζ του Bloomberg είναι η αιχμή του δόρατος των παράνομων επιχειρήσεων στην Αθήνα, όμως δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, την ίδια στιγμή που η ελληνική αστυνομία φέρεται να κάνει διαρκείς έρευνες για τη σύλληψη των εγκεφάλων του παράνομου κυκλώματος.

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5