1821 Digital Gallery
Δανάη Βαρβέρη, πώς κάνεις pole dancing κάτω από το νερό;

Δανάη Βαρβέρη, πώς κάνεις pole dancing κάτω από το νερό;

Η πρώτη αθλήτρια στην Ελλάδα που αναδεικνύει τον υποβρύχιο αισθησιακό χορό
Η Δανάη Βαρβέρη
Η Δανάη Βαρβέρη είναι από τους πρώτους που ξεκίνησαν την τάση του underwater pole dancing στην Ελλάδα και μας μιλάει γι’αυτό.

Μέσα στην γαλήνη του βυθού, χωρίς ανάσα, πρώτα παραδίδει το σώμα της στην απόλυτη χαλαρότητα του υγρού στοιχείου. Αμέσως μετά πιάνεται από τον στύλο και επιδίδεται στις κινήσεις του χορού των στρίπερς, πηγαίνοντας έτσι το παραδοσιακό pole dancing σε άλλο επίπεδο. Η Δανάη Βαρβέρη είναι από τις πρώτες αθλήτριες υποβρύχιου pole dancing στην Ελλάδα. Στήνει στύλους σε βυθούς και πισίνες και αναδεικνύει τον αισθησιακό χορό.

Όπως λέει η ίδια στην ATHENS VOICE, «Εξασκούμαι σε πισίνα, σε ελεγχόμενο περιβάλλον αλλά και στη θάλασσα, σε μεγαλύτερο βάθος. Για την πισίνα χρειάζεται ειδικό σύστημα "underwater pole stage", όμως στον βυθό της θάλασσας χρησιμοποιώ ένα αυτοσχέδιο σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται πάνω στη γραμμή κατάδυσης.  Έχω μία τρέλα με τα ναυάγια και γενικά το βάθος, οπότε γυρίζω όλη την Ελλάδα και βουτάω παντού. Ίσως όταν είμαι στην Αττική προτιμώ το Δασκαλείο».

Πέρα από το χώρο όμως που είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού, υπάρχουν άλλες διαφορές με το κανονικό pole dancing; Σύμφωνα με την Δανάη το ένα από το άλλο διαφέρουν μεταξύ τους καθώς κάποιες κινήσεις στην ξηρά είναι ευκολότερα εφικτές και άλλες πάλι πετυχαίνουν καλύτερα μέσα στο νερό, εξαιτίας της αλλαγής στην αίσθηση της βαρύτητας.

Σχετικα
Πειραιάς: Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή στη μητέρα της 5χρονης που βρέθηκε στη θάλασσα
Πειραιάς: Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή στη μητέρα της 5χρονης που βρέθηκε στη θάλασσα

«Μόλις μάθουμε να ρυθμίσουμε την αναπνοή μας και την πλευστότητα υποβρυχίως, τότε το εύρος των κινήσεων μέσα στο νερό μεγαλώνει και μπορούν να πετύχουν προχωρημένες κινήσεις ευλυγισίας. Έπειτα, σιγά σιγά αφήνουμε τη φαντασία μας και το σώμα μας να εκφραστούν ελεύθερα μέσα στο υδάτινο περιβάλλον», εξηγεί η χορεύτρια του βυθού, η οποία μάλιστα έχει αφιερώσει τη διδακτορική της διατριβή στη μελέτη της ολικής ικανότητας του ανθρώπου να προσαρμόζεται μέσα στο υγρό στοιχείο, που επιστημονικά αποκαλείται  "Ανθρώπινη Υδροβιότητα - Human Aquaticity". Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, δοκίμαζε ασκήσεις ευλυγισίας κάτω από το νερό σε συνδυασμό με άπνοια, έλεγχο πλευστότητας και συγκέντρωση και κάπως έτσι έφτασε στην ενασχόληση με το underwater pole dancing.

Σχετικα
Πειραιάς - 5χρονη βρέθηκε στη θάλασσα: «Πνιγόταν στα 60 μέτρα από το πλοίο»
Πειραιάς - 5χρονη βρέθηκε στη θάλασσα: «Πνιγόταν στα 60 μέτρα από το πλοίο»

«Αρχικά με ασάνας από τη Hatha Yoga και έπειτα με κινήσεις από το αθλητικό pole dancing, εξάσκηση και υπομονή, έρχονται τα υπέροχα συναισθήματα που προσφέρει ο βυθός. Μέσα στο νερό προσεγγίζουμε μία άλλη πραγματικότητα, ανοίγεται ένας μαγευτικός κόσμος. Με την άπνοια, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το σώμα και ο νους έρχονται σε ηρεμία, μπορεί κάποιος να βιώσει εσωτερική γαλήνη και την αίσθηση ελευθερίας σε υπέρτατο βαθμό και τα λόγια είναι δύσκολο να περιγράψουν αυτό το συναίσθημα.» Μας λέει η Δανάη που σύμφωνα με τα λεγόμενα της χρειάζεται να προσεγγίσουμε το νερό με προσοχή, γνώση και σωστή μεθοδολογία για να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας μέσα σε αυτό. «Η ενασχόληση με δραστηριότητες υποβρυχίως προϋποθέτει ένα καλό επίπεδο υδροβιότητας για να μπορούμε πρώτα απ΄όλα να είμαστε ασφαλείς, να ευχαριστηθούμε το νερό, ακόμα και να εκφραστούμε καλλιτεχνικά μέσα στο υδάτινο περιβάλλον. Εκεί μπαίνει κι ο ρόλος των εξιδεικευμένων προπονητών και σχολών ελεύθερης κατάδυσης όπου μπορεί κάποιος να αναπτύξει φυσική επάρκεια στο νερό και να εφαρμόσει στην συνέχεια κινήσεις ευλυγισίας.»

Το underwater pole dancing όπως και η υποβρύχια yoga στο εξωτερικό μετρά ήδη φανατικούς οπαδούς και χάρη μάλιστα στην εξέλιξη της υποβρύχιας φωτογραφίας εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες ενώ αρκετοί είναι κι αυτοί που ζητούν να συμπεριληφθεί στα θαλάσσια αθλήματα. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως τη συγκρότηση ενός οργανισμού που θα είναι υπεύθυνος για την προώθηση του αθλήματος σε διεθνές επίπεδο. Πάντως το κανονικό pole dancing αναγνωρίστηκε επίσημα ως άθλημα από την Παγκόσμια Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών μόλις το 2017 με στόχο να ενταχθεί μελλοντικά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Σε αυτό θα συμφωνήσει και η Δανάη:

«Ο πρωταθλητισμός είναι ένα μεγάλο θέμα και χρειάζονται υποδομές και υποστήριξη για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα τόσο ιδιαίτερο άθλημα. Δε νομίζω όμως ότι όλες οι δραστηριότητες χρειάζεται να οριοθετηθούν ως αγωνίσματα. Είναι καλό να κρατήσουμε τη μαγεία τους σαν χόμπι, τρέλα, τέχνη, που μας βοηθάνε να εκφραστούμε και να ξεδώσουμε...».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5