1821 Digital Gallery

Προπόνηση αντοχής 25 χιλιομέτρων για 17χρονο πρόσφυγα

Μορτέζα, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν
Μορτέζα, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν / © ΑΡΣΙΣ
Ο Μορτέζα τρέχει από τον Λευκό Πύργο στον Άγιο Αθανάσιο, εκεί που είναι η δομή που τον φιλοξενεί
  • A-
  • A+
0
Προπόνηση αντοχής Λ. Πύργος- Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης για 17χρονο πρόσφυγα!

Κάνει προπόνηση τρέχοντας μια απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων, από τον Λευκό Πύργο μέχρι τη δομή φιλοξενίας του, στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Ο 17χρονος Μορτέζα, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, δεν προπονείται σε ειδικό ταρτάν και δεν είναι μέλος κάποιας αθλητικής ομάδας για να έχει την ανάλογη καθοδήγηση και συμβουλευτική. Αγαπάει όμως τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, προπονείται απλώς τρέχοντας ...στον δρόμο και ήδη έχει διακριθεί σε αθλητικές διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ο ανήλικος Μορτέζα φιλοξενείται εδώ και 6 μήνες σε δομή ασυνόδευτων προσφύγων που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης και από την πρώτη στιγμή έδειξε την κλίση του στον αθλητισμό και τη θέλησή του να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: να γίνει σπουδαίος αθλητής μεγάλων αποστάσεων.

«Προτού μεταφερθώ στον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ, ήμουν στη Μόρια, όπου μια Γαλλίδα εθελόντρια με μύησε στο άθλημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 17χρονος Αφγανός, ο οποίος ήρθε μόνος του στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του την οικογένειά του για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Σχετικα
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Φιλοξενεί σπίτι του οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Φιλοξενεί σπίτι του οικογένεια προσφύγων από την Ουκρανία

«Έφυγα ...τρέχοντας από το Αφγανιστάν», προσθέτει χαριτολογώντας, για να σημειώσει, στη συνέχεια, ότι στην πατρίδα του ασχολείτο με τον αθλητισμό και πάντα λάτρευε τη γυμναστική. Στους λίγους μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει εντυπωσιάσει τους υπεύθυνους της δομής φιλοξενίας, αφού από την πρώτη στιγμή έδειξε εκτός από την κλίση του στον αθλητισμό και την προσπάθειά του να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία μαθαίνοντας ελληνικά και φοιτώντας στο ΕΠΑΛ Αγ.Αθανασίου.

Μορτέζα, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν / © ΑΡΣΙΣ

«Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ένα καλό επίπεδο γνώσης ελληνικών, ενώ είναι υποστηρικτικός μέσα στην τάξη για τους υπόλοιπους συμπατριώτες του προσπαθώντας, όπου μπορεί, να εξηγήσει λέξεις και νοήματα», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη παιδικής προστασίας στη δομή, ψυχολόγος Όλγα Αλεξιάδου και η παιδαγωγός Μαρία Κουσκούκη, κάνοντας λόγο για έναν έφηβο με «πειθαρχία, συνέπεια, κίνητρο και ήθος», χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν άλλωστε και έναν αθλητή.

Σχετικα
ΣΕΦ: Φωτιά σε παλέτες με βοήθεια για την Ουκρανία (εικόνες)
ΣΕΦ: Φωτιά σε παλέτες με βοήθεια για την Ουκρανία (εικόνες)

«Προσπαθεί να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή αθλητή, δεν πίνει φυσικά ούτε καπνίζει, παρακολουθεί μαθήματα αγγλικής γλώσσας και έχει εγγραφεί, με δικά του μάλιστα χρήματα, σε γυμναστήριο πυγμαχίας Μουάι Τάι (Muay Thai)», λένε οι δύο υπεύθυνες, με τον 17χρονο να ...παραπονιέται την ίδια στιγμή ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να αγοράσει και τον εξοπλισμό που απαιτείται για το συγκεκριμένο άθλημα.

Όσο για τις διακρίσεις του στους αγώνες αντοχής που έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές:

Μορτέζα, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν / © ΑΡΣΙΣ

   -Lesvos Trail Run, 7km, 6η θέση,

   - "Τρέχω στα στρατόπεδα 2019" 10km , δήμος Παύλου Μελά & Αμπελοκήπων - Μενεμένης, 12/5/2019, 1η Θέση Ανδρών,

   - "11ος Αριστοτέλειος Δρόμος" 5km, 2η θέση ανδρών Α.Π.Θ. 18/5/2019,

   - Βίκος Street Relays , 19/05/2019 5km, 4η θέση Ανδρών, Θεσσαλονίκη,

   - 2ο Olympic Day Run, 5km, 3η θέση Ανδρών, 9/6/2019, Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης,

   - Yedi Kule Conquest 2019, 1η θέση γενικής κατηγορίας Ανδρών, 6km, Θεσσαλονίκη (χρόνος: 00:23:51 και υποτροφία από τον εκπαιδευτικό οργανισμό "Καραπάντσιου").

«Θέλω να καταφέρω να γίνω πρότυπο για τους άλλους με τη ζωή μου και τις διακρίσεις στον αθλητισμό. Αυτό που θα ήθελα όμως, είναι μία χώρα να με βοηθάει και να με υποστηρίζει, όπως μέχρι στιγμής η Ελλάδα, για να κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου», καταλήγει ο Μορτέζα, ευχόμενος να βρεθεί και μια αθλητική ομάδα που θα τον εντάξει στο δυναμικό της για να μπορεί να προπονείται με συγκεκριμένο σύστημα και να μην αναγκάζεται να τρέχει στην εθνική οδό, από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Αγ. Αθανάσιο!

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5