Ελλαδα

Σεισμός στην Αθήνα: Στους δρόμους οι πολίτες -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αναστάτωση σε πολλές περιοχές μετά τον σεισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
seismos-athina1
Σεισμός στην Αθήνα, στους δρόμους οι πολίτες © Θανάσης Καρατζάς

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πόλης και παρέμειναν για αρκετή ώρα εκτός των κτιρίων μετά τα 5,1 Ρίχτερ.

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Ο σεισμός προκάλεσε αναστάτωση σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ τα πρώτα λεπτά με τον σεισμό παρατηρήθηκαν διακοπές ρεύματος και έντονα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πόλης και παρέμειναν για αρκετή ώρα εκτός των κτιρίων. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το κέντρο της Αθήνας.

seismos-athina2
Σεισμός στην Αθήνα, στους δρόμους οι πολίτες © Θανάσης Καρατζάς

seismos-athens
Σεισμός στην Αθήνα, στους δρόμους οι πολίτες © Θανάσης Καρατζάς

seismos-athens2
Σεισμός στην Αθήνα, στους δρόμους οι πολίτες © Θανάσης Καρατζάς

Σημειώνεται ότι στη Δυτική Αττική ξύπνησαν μνήμες από τον μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που είχε συγκλονίσει την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Οι κάτοικοι των περιοχών της δυτικής Αττική πετάχτηκαν στους δρόμους και παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους για αρκετή ώρα. 

Αμέσως μετά τον σεισμό ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε άμεσα. Οχήματα της Πυροσβεστικής κινήθηκαν προς την περιοχή, ενώ  και ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο έκαναν περιπολίες προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές. 

Μετά τον σεισμό ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ενώ η Πυροσβεστική τέθηκε σε επιφυλακή και αυτή την ώρα περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Μικρές ζημιές σε κτίρια

Από τον σεισμό προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε κτίρια στην Αθήνα. Κομμάτια από μάρμαρα έπεσαν στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, ενώ λύγισε και ο σταυρός στο καμπαναριό της εκκλησίας στο Μοναστηράκι. Σοβάδες έπεσαν και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ελαφρά τραυματίες μία τουρίστρια και ένα παιδί

Μία έγκυος και ένα παιδί με ελαφρά τραύματα, παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε και μετέφερε Βελγίδα υπήκοο βρισκόμενη σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αρχικά στο νοσοκομείο «Ε.Βενιζέλου», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είναι καλά. και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Φέρει ελαφρά τραύματα και ενδέχεται να παραμείνει στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού», παραμένει για προληπτικούς λόγους παιδί που μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα από το Καμετερό με ιδιωτικό μέσο. Επίσης, μικρός αριθμός πολιτών επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς έφεραν μικροτραυματισμούς.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση, ενώ από την πρώτη στιγμή έθεσε σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Διευκρινίζεται ότι η αυξημένη ετοιμότητα δεν σημαίνει ότι μεταβάλλεται το εφημεριακό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εφημερεύουν τα νοσοκομεία, «Θριάσιο», «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός».

Μποτιλιάρισμα και καθυστερήσεις στα δρομολόγια πλοίων

Λόγω του σεισμού παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Βασ. Κωνσταντίνου και της Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα εξόδου της Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου, στη λεωφόρο Ποσειδώνος (στο ρεύμα προς Πειραιά), στην Αττική οδό (ρεύμα προς Ελευσίνα από 37ο έως το 23ο χλμ και στο ρεύμα προς αεροδρόμιο από 22ο έως 30οχλμ), καθώς και στο οδικό δίκτυο γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 110 τροχονόμοι έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία για τη διευκόλυνση των οδηγών, ενώ το έργο της Τροχαίας συνδράμει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Λόγω του μποτιλιαρίσματος οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προχώρησαν σε αλλαγές των δρομολογίων των πλοίων.

seismos-athens3
Σεισμός στην Αθήνα, στους δρόμους οι πολίτες © Θανάσης Καρατζάς

Οι μετασεισμοί

Δύο λεπτά μετά τα 5,1 Ρίχτυερ σημειώθηκε δεύτερος σεισμός μεγέθους 3,2 Ρίχτερ και στις 14.42 ένας ακόμη μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 15.11 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι σεισμογράφοι κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.  

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Όπως εκτίμησε θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Από την πλευρά του οι ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας  δήλωσε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και σημείωσε  ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

 «Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό» δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ