Ελλαδα

Ο «Αγαθάγγελος» δεν προφήτευσε ότι «η Ελλάδα θα μεγαλώσει και πλησιάζει η ώρα»

Η επιλογή του ονόματος του Αγαθάγγελου (αγαθή αγγελία), παραπέμπει σε ένα «χαρμόσυνο» μήνυμα για τη σωτηρία και την ανύψωση του τότε (1750) σκλαβωμένου Ελληνισμού

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6-1-696x367.jpg

Γιατί οι «προφητείες» του (ανύπαρκτου ως πρόσωπο) Αγαθάγγελου είναι το πιο διαδεδομένο κείμενο ολόκληρης της χρησμολογικής παράδοσης

Είναι αλήθεια πως ο «Αγαθάγγελος» υπήρξε Έλληνας μοναχός από την Ρόδο, και έγραψε τις προφητείες του την Κυριακή της Ορθοδοξίας του έτους 1279, όταν ήταν 79 ετών, στην Μεσσήνη της Ιταλίας, προφητεύοντας μεταξύ άλλων πως «πλησιάζει η ώρα που η Ελλάδα θα μεγαλώσει»;

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε πρόσφατα στο makeleio.gr και παλιότερα στο newsbomb.grpentapostagma.grxorisorianews.grdiadrastika.comiellada.grksypnistere.comdifernews.grpronews.grthesecretrealtruth.blogspot.com κτλ.

fireshot-capture-1101-i-profiteia-toy-agathaggeloy_-pote-tha_-http_www.makeleio.gr_ceb5cf.jpg

Τι ισχύει;

Στις «προφητείες» του Αγαθάγγελου έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, ωστόσο επειδή αυτές επανακυκλοφορούν τακτικά και με διάφορες παραλλαγές, θα κάνουμε μια πιο εκτενή αναφορά στην προέλευσή τους.

Οι «προφητείες» του (ανύπαρκτου ως πρόσωπο) Αγαθάγγελου είναι το πιο διαδεδομένο κείμενο ολόκληρης της χρησμολογικής παράδοσης, που μετρά ήδη πάνω από 2,5 αιώνες ιστορίας. Η επιλογή του ονόματος του Αγαθάγγελου (αγαθή αγγελία), παραπέμπει σε ένα «χαρμόσυνο» μήνυμα για τη σωτηρία και την ανύψωση του τότε (1750) σκλαβωμένου Ελληνισμού. Στη πορεία, το «μήνυμα» του Αγαθάγγελου θα ταυτιστεί με τη ρωσσοφιλία και το μύθο του «Ξανθού Γένους», καθότι η «λύτρωση» -σύμφωνα πάντα με την «προφητεία»- θα ερχόταν μόνο μέσω της Ορθοδοξίας.

Η ιστορική έρευνα έχει αποφανθεί πως ο «Αγαθάγγελος» δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Οι «προφητείες» του γράφτηκαν από τον αρχιμανδρίτη, λόγιο και εκπαιδευτικό Θεόκλητο Πολυείδη το 1750.

Από τις εργασίες του Πολυείδη, οι πιο γνωστές είναι μια έκθεση της ορθόδοξης πίστης και έλεγχος των τρωτών της δυτικής Εκκλησίας, που εκδόθηκε το 1736 με τον τίτλο Sacra Tuba Fide I Apostolicae, Sanctae, Oecumenicae ac Orthodoxae Graecanae Orientalis Ecclesiae Christi, και κυρίως ο περιβόητος Αγαθάγγελος, του oποίου το κείμενο (με μερικές παραλλαγές ή ατέλειες) κυκλοφόρησε πλατιά στον ελληνικό λαό, είτε ως χειρόγραφο είτε ως φυλλάδιο είτε ως μικρό βιβλίο (στην Αθήνα το 1837, στην Ερμούπολη Σύρου το 1838 και στην Αθήνα το ίδιο έτος). Ο Πολυειδής απέδωσε το αποκαλυπτικό και προφητικό έργο σε ένα ανύπαρκτο πρόσωπο του 13ου αιώνα, το Ροδίτη ιερομόναχο Ιερώνυμο Αγαθάγγελο.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ