Ελλαδα

Ξεκίνησε η δίκη του Πάσσαρη 18 χρόνια μετά τη σύλληψή του

Για τις δολοφονίες των δύο αστυνομικών - Το χρονικό της υπόθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
passaris
Κώστας Πάσαρης/ ©ΑΠΕ/ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ξεκίνησε σήμερα η δίκη του Κώστα Πάσσαρη - Απών ο διαβόητος κακοποιός - Κρατείται σε ρουμανική φυλακή

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ξεκίνησε σήμερα η δίκη του Κώστα Πάσσαρη, ο οποίος κρατείται ακόμα στις ρουμανικές φυλακές.

Ο Κώστας Πάσσαρης κατηγορείται για τις δολοφονίες δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου σε νοσοκομείο της Αθήνας το 2001.

Ωστόσο ο διαβόητος κακοποιός δεν είναι παρών στη δίκη του καθώς κρατείται ακόμα σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Ρουμανίας και οι αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του. Η δίκη άρχισε 18 χρόνια μετά τις παραπάνω κακουργηματικές πράξεις με το αιτιολογικό ότι οι ελληνικές αρχές στο αίτημά τους περί έκδοσης δεν προσδιόρισαν το χρόνο που θα διαρκέσει η δίκη του διαβόητου κακοποιού.

Σήμερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για νέα αναβολή της υπόθεσης με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων (εκρήξεις κ.λπ).

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ζήτησαν τη σύντομη διακοπή της δίκης προκειμένου να εκδοθεί ο Πάσσαρης στη χώρα μας ώστε να δικαστεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων μεταξύ αυτών και για τις δολοφονίες. 

«Είμαστε στα όρια της παραγραφής...» ανέφερε η πολιτική αγωγή με τον συνήγορο υπεράσπισης να τονίζει με τη σειρά του ότι «οι ανθρωποκτονίες παραγράφονται το 2026». 

Ήδη μέχρι σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης Πάσσαρη έχει αναβληθεί τρεις φορές. Από την πλευρά τους οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι βρέθηκαν και σήμερα στο δικαστήριο δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, διαμαρτύρονται καθώς όλα αυτά τα χρόνια αναμένουν την τιμωρία των υπευθύνων για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.

Το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να εχει διαπράξει ο Κώστας Πάσσαρης και συμπεριλαμβάνονται σε τρεις ογκωδέστατες δικογραφίες τέθηκε στο δικαστήριο. 

Ο Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος αναμένεται να αποφυλακιστεί από τις ρουμανικές φυλακές τους επόμενους μήνες, «θα μεταφερθεί μετά την έκτιση της ποινής του υποχρεωτικά στην Ελλάδα», όπως σημείωσε ο συνήγορός του.

passaris
Κώστας Πάσαρης/ ©ΑΠΕ/STR


Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο συνήγορος, ο εντολέας του «θέλει ο ίδιος να προσαχθεί και να ακουστεί, να πει αυτά που έγιναν, να αποδεχθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη». 

Το ιστορικό των εγκλημάτων

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Πάσσαρης κατηγορούνταν για σειρά ληστείων την διετία 1999–2000, μαζί με δύο Ρουμάνους συνεργούς του.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2000 οι τρεις ληστές εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην Πλατεία Βάθης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί και να σκοτωθεί ο ένας συνεργός του, Ίον Bασίλι.

Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα κατάφεραν να διαφύγουν. Τότε, ο Πάσσαρης είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και είχε απειλήσει την αστυνομία με αντίποινα, δηλώνοντας, «θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ».

Τρεις ημέρες αργότερα η Ασφάλεια Αττικής καταφέρνει και συλλαμβάνει τον Πάσσαρη στην Πλατεία Αμερικής. Πάνω του είχε ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα. 

Το ίδιο απόγευμα, αστυνομικοί σκοτώνουν τον άλλο συνεργό του, Νικολάε Γκόρεα σε ένοπλη συμπλοκή στην Πετρούπολη, αφού πρώτα είχε αρνηθεί να παραδοθεί. Ο Πάσσαρης οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

passaris
Κώστας Πάσαρης/ ©ΑΠΕ/DSK

Στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας. 

Στις 16 του ίδιου μήνα δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών) ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γ. Γεννηματάς: Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας. 

Άγνωστο πώς, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Με την είσοδό στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει. 

Ο Πάσσαρης δραπέτευσε, εκμεταλλευόμενος την σύγχυση και τον πανικό, και συνέχισε την εγκληματική του δράση με νέες ληστείες, αλλά και με την δολοφονία της Βουλγάρας ιερόδουλης Μπλάνκα Σλάβτσεβα, αφού πρώτα είχαν συνευρεθεί ερωτικά.

Η αποτυχημένη ενέδρα στο Νέο Κόσμο

Τον Ιούλιο του 2001 οι αστυνομικοί είχαν στήσει ενέδρα σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, στον Κώστα Πάσσαρη. 

Δεκάδες αστυνομικοί πήραν θέση στους δρόμους γύρω από την πολυκατοικία, ενώ επτά άνδρες των ΕΚΑΜ περίμεναν τον Πάσσαρη μέσα στο διαμέρισμα.

Ο Πάσσαρης γύρισε το κλειδί στην πόρτα για να μπει. Η βιασύνη των αστυνομικών, που του φώναξαν «ακίνητος» πριν μπει μέσα, του έδωσε την ευκαιρία να αποδράσει, παρά το γεγονός ότι μια σφαίρα ενός αστυνομικού τον τραυμάτισε στο πόδι.

Διαφεύγοντας τη σύλληψη, ο Πάσσαρης βγήκε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2001 με πλαστό διαβατήριο και κατέφυγε στη Ρουμανία, συνεχίζοντας τις ληστείες. Τα ξημερώματα της 25ης Nοεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο και αφαίρεσε 16.000 δολάρια.

Η σύλληψη Πάσασαρη στη Ρουμανία

Η ρουμανική αστυνομία, σε συνεργασία με την ελληνική, συνέλαβε έναν συνεργό του, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα μαστροπείας, ο οποίος τους οδήγησε στον Πάσσαρη, τον οποίο συνέλαβαν με έφοδο.

Αφού συνελήφθη και παρέμεινε υπόδικος για αρκετούς μήνες, τελικά οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Bουκουρεστίου και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου. 

Με πληροφορίες από τη wikipedia.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ