Ελλαδα

Guardian: Η νέα εκστρατεία για τα γαϊδούρια της Σαντορίνης

Ακτιβιστές σε συνεργασία με εταιρείες κρουαζιέρας έλαβαν δράση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
santorini
«Βάλτε τον εαυτό σας στις οπλές τους»

«Βάλτε τον εαυτό σας στις οπλές τους», αυτό είναι το μήνυμα που καλούνται να αναλογιστούν οι τουρίστες που θα βρεθούν στη Σαντορίνη και θελήσουν να ανέβουν στην πλάτη ενός γαϊδουριού τα 600 σκαλιά του νησιού.

Το μήνυμα φέρνει στην δημοσιότητα ο Guardian, αναφέροντας ότι μετά από αρκετά καλοκαίρια που τα ιπποειδή εξαναγκάστηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους υπέρβαρους τουρίστες, ακτιβιστές σε συνεργασία με εταιρείες κρουαζιέρας έλαβαν δράση. Συγκεκριμένα προχωρούν σε μία πρωτοβουλία προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους ταξιδιώτες και να τους ενημερώσουν για την πίεση που ασκείται στα ζώα κάθε φορά που καλούνται να ανέβουν φορτωμένα τα σκαλιά.

«Η εκστρατεία πρόκειται να ξεκινήσει», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Νίκος Ζορζός, δήμαρχος του νησιού. «Εκπρόσωποι από τη διεθνή ένωση κρουαζιέρας ήταν εδώ στο γραφείο την προηγούμενη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση (για το πρόβλημα), ενώ από την πλευρά μας θα μοιράσουμε φυλλάδια με πληροφορίες. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια είναι κομμάτι της παράδοσής μας. Οι νεότεροι ιδιοκτήτες, ειδικά, έχουν καταλάβει πως τα ζώα χρειάζονται φροντίδα», συνεχίζει το δήμαρχος.

Ο Guardian εξηγεί ότι τα ζώα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για να μεταφέρουν τους ανθρώπους από το λιμάνι μέχρι τον κεντρικό οικισμό που είναι 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η δημιουργία ενός τελεφερίκ βοήθησε να μειωθεί το φορτίο, ωστόσο ο τουρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα με 17.000 τουρίστες ανά ημέρα να αποβιβάζονται στο νησί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερα από ποτέ ιπποειδή που πάσχουν από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και εξάντληση.

Το περασμένο καλοκαίρι, περισσότεροι από 108.000 άνθρωποι υπέγραψαν ένα ηλεκτρονικό υπόμνημα για να εκφράσουν τη λύπη τους για αυτό που περιγράφουν ως «άσκοπα και περιττά βασανιστήρια των ιπποειδών που χρησιμοποιούνται σκληρά για τη μεταφορά ανθρώπων που θέλουν την "πραγματική ελληνική εμπειρία"».

Όπως σημειώνει ο Guardian, η οργή για την τύχη των γαϊδουριών και των μουλαριών, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 4.000, μεγάλωσε μετά από αναφορές για κακοποίηση και παραμέληση σε συνδυασμό με εικόνες υπέρβαρων τουριστών στις πλάτες των τετράποδων που διακινήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η κατακραυγή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στη θέσπιση ενός νόμου που καθιστά παράνομη την επιβάρυνση του ζώου με φορτίου που υπερβαίνει τα 100 κιλά ή το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους». Παρότι ο νόμος δεν κάνει σαφή αναφορά σε τουρίστες, ερμηνεύτηκε ως μια απαγόρευση μεταφοράς υπέρβαρων ανθρώπων.

Από την πλευρά τους πάντως οι ακτιβιστές καλούν τους τουρίστες να αναλογιστούν αν τα ιπποειδή αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, αν έχουν αρκετή σκιά και νερό και αν μπορούν να μεταφέρουν φορτίο. Παράλληλα, καλούν τους παραθεριστές να προτιμήσουν έναν πιο υπεύθυνο τρόπο μεταφοράς όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες κρουαζιέρας, συμφώνησαν  να λάβουν μέρος στην εκστρατεία έπειτα από παράπονα πελατών.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο συμφώνησαν να προβάλουν ένα animated βίντεο στα πλοία τους, όταν αυτά θα ταξιδεύουν προς το νησί. «Το να ζητάμε από τους επιβάτες μας 'να βάλουν τον εαυτό τους στις οπλές τους' είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου βιωσιμότητας προορισμού που έχουμε για το νησί», δήλωσε η Μαρία Δεληγιάννη αντιπρόσωπος ανατολικής Μεσογείου της CLIA, της μεγαλύτερης διεθνούς ένωσης κρουαζιέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ