Ελλαδα

Έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας στο ΚΑΤ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Πιστοποιητικό πυρασφάλειας διαθέτουν μόνο 10 νοσοκομεία της χώρας και όχι για όλα τα κτίρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΚΑΤ
ΚΑΤ © INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας στα νοσοκομεία, με αφορμή το περιστατικό στο ΚΑΤ, όπου κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς άφησε την τελευταία του πνοή ένας 53χρονος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πιστοποιητικό πυρασφάλειας διαθέτουν μόνο δέκα νοσοκομεία της χώρας και όχι, μάλιστα, για όλα τα κτήρια που περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις τους.

Αναφορικά με το περιστατικό στο ΚΑΤ, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως το νοσοκομείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας καθότι δεν διαθέτει συστήματα πυρανίχνευσης και ενεργητικής πυρασφάλειας (σωληνώσεις στην οροφή που θα ρίχνουν αυτόματα νερό). Επιπλέον, όχι μόνο δεν υπήρχε πυρανίχνευση και πυρασφάλεια στο νοσοκομείο, αλλά στους πυροσβεστήρες δεν είχε γίνει αναγόμωση και συντήρηση από το 2016 ενώ θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο.

Ο 53χρονος νοσηλευόταν στο ΚΑΤ για 20 μέρες και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθότι έφερε πολλαπλά τραύματα από ξυλοδαρμό που είχε υποστεί ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε και ψυχολογικά προβλήματα

«Γι’ αυτό και με ιατρική εντολή περιοριζόταν τα χέρια με ελαστικούς επιδέσμους για να μην βγάζει τον ορό του που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική φλέβα» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα η Ομοσπονδία θεωρεί πως τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι περίεργα διότι «λίγα λεπτά πριν την πυρκαγιά στο θάλαμό του βρισκόταν η βοηθός θαλάμου και τον τάιζε χωρίς να υποπέσει στην αντίληψή της κάτι. Αρκετά εύφλεκτα αντικείμενα που βρισκόταν στο δωμάτιο του ήταν άθικτα».

Η φωτιά κατασβέστηκε με την έγκαιρη επέμβαση των νοσηλευτών και των γιατρών πριν προσεγγίσει τον όροφο η Πυροσβεστική.

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε παραλείψεις στον διοικητή του νοσοκομείου που «πρέπει άμεσα να διορθωθούν».

Δεν υπάρχει ψυχίατρος στο ΚΑΤ

Εκτός των μέτρων πυροπροστασίας, κενά αποκαλύπτονται και στο ιατρικό δυναμικό, ιδίως σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο ασθενή. Παρότι χρήστης ουσιών και με ψυχιατρικά προβλήματα, τον 53χρονο δεν εξέτασε ψυχίατρος όπως ήταν απαραίτητο, διότι το ΚΑΤ δεν διαθέτει ψυχίατρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Επειδή δεν υπάρχει οργανική θέση ψυχιάτρου, η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να έχει προσληφθεί επικουρικός ψυχίατρος.

«Το περιστατικό αφού δεν διέθετε ψυχίατρο θα μπορούσε να μεταφερθεί και να παρακολουθείται η μετεγχειρητική του πορεία σε ένα νοσοκομείο που διαθέτει ψυχιατρική κάλυψη (πχ Σισμανόγλειο) ή θα μπορούσε να φυλάσσεται από προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου. Πώς όμως να συμβεί αυτό όταν είναι 3 ή 4 στη βάρδια για όλο το νοσοκομείο;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ. «Οι λιγοστοί νοσηλευτές και γιατροί οι οποίοι κατέσβησαν έγκαιρα την πυρκαγιά δεν μπορούν να εργάζονται με τέτοιες επισφαλείς συνθήκες» καταλήγει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ