Ελλαδα

eTwinning ή πώς συνομιλούν τα σχολεία της Ευρώπης

Μια συναρπαστική κοινότητα μάθησης για όλους τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της Ευρώπης με στόχο τις διακρατικές συνεργασίες

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 692
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eTwinning

Μαθητές σε μία πόλη μόλις 200 κατοίκων της Νότιας Γαλλίας δουλεύουν και μελετούν τη Σελήνη μαζί με μαθητές στην Ισλανδία και με μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Κάποιοι σε άλλες πόλεις βλέπουν μαζί τον «Μεγάλο δικτάτορα» και σχολιάζουν το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».

Πώς μπορούν να καταρριφθούν οι αποστάσεις και να έρθουν σε επικοινωνία οι μαθητές όλων των περιοχών –απομακρυσμένων και όχι μόνο– της Ευρώπης;

Πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί, διευθυντές και βιβλιοθηκάριοι να συνεργαστούν, να κάνουν έργα, να μοιραστούν και με δυο λόγια να αισθανθούν ότι αποτελούν μέρος μιας κοινότητας; Και τι είναι τελικά το eTwinning που ρίχνει γέφυρες;

«Το eTwinning είναι για τους μεγάλους, είναι για τους μικρούς, είναι για την Ανατολή, τη Δύση, τον Βορρά, τον Νότο και όλους γύρω από την κοινότητα. Το eTwinning είναι μια μηχανή που κάνει τη μάθηση πιο ελκυστική, μια μηχανή διαπολιτιτισμικού διαλόγου και μια μηχανή μάθησης» αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση.

Το eTwinning είναι μια κοινότητα εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη που αποτελείται περίπου από 200.000 σχολεία και 230.000 ενεργούς εκπαιδευτικούς. Απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως τα ΙΕΚ.

Προσφέρει στα σχολεία ένα ψηφιακό περιβάλλον επικοινωνίας, όπου μέσω της συνεργασίας επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση κοινών projects, η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως και διά ζώσης.

Η απαρχή γίνεται, όταν δύο τουλάχιστον σχολεία από δύο τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας τα εργαλεία των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών(ΤΠΕ), συνεργαστούν. Οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά καινοτόμα έργα ή δραστηριότητες με κάποιο σχολείο από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενσωματώνοντας τη δράση στο αναλυτικό πρόγραμμα και στη διδακτέα ύλη. Με την ολοκλήρωση του έργου κάθε Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης προσφέρει επιβράβευση εάν το έργο πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις αποδίδοντας Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Που μπορεί να καταλήξει και σε Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του κάθε έργου, το twinspace, αποτελεί ένα μεγάλο wiki, όπου αναρτάται το υλικό των δράσεων και επιτυγχάνεται η αλληλεπίδραση. Για τη διαμόρφωσή του υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και δίνεται δυνατότητα επικοινωνίας σε forum ή chat. Είναι εύκολη στην αξιοποίησή της και υποστηρίζεται από καθοδηγητικό οπτικοακουστικό υλικό χρήσης.

Η εγγραφή των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα γίνεται εφόσον προηγηθεί η εγγραφή του σχολείου από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατόπιν είναι δυνατή η πλοήγηση σε προτεινόμενα έργα (πακέτα έργων) όπου είναι σαφής η δομή, τα προτεινόμενα συνεργατικά (Web 2.0) εργαλεία διαχείρισης του project από τις εθνικές ή διακρατικές μαθητικές ομάδες. Η έναρξη του project μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του σχολικού έτους και ολοκληρώνεται εντός ωρολογίου προγράμματος.

Η θεματολογία ποικίλλει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Η καινοτομία ενός έργου μπορεί να αναφέρεται στη θεματική, π.χ. STEM, ή και στον τρόπο ολοκλήρωσης του θέματος, π.χ. χρήση ποικιλίας ψηφιακών προγραμμάτων από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το eTwinning υποστηρίζεται από 38 Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης (ΕΥΥ) που παρέχουν εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη στους χρήστες και διοργανώνουν επιμορφώσεις και συνέδρια σε εθνικό επίπεδο.

Στη διαδικτυακή πύλη του eΤwinning υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες. Εδώ βρίσκει κανείς αναλυτικές οδηγίες για την εγγραφή του και εδώ παραδείγματα projects που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων διαφόρων χωρών της Ευρώπης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ