1821 Digital Gallery
To ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τη διαχείριση χρηματοδοτικών πόρων για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

To ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τη διαχείριση χρηματοδοτικών πόρων για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Προηγήθηκε ερώτηση του Ποταμιου: «Τα χρήματα που παίρνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό φτάνουν τα hotspots;»

«Τα χρήματα που παίρνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό φτάνουν τα hotspots;» Την ερώτηση έθεσε το Ποτάμι που επικαλείται στοιχεία, τα οποία παρείχαν τα συναρμόδια υπουργεία, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που είχαν καταθέσει βουλευτές του Ποταμιού στη Βουλή.

«Από την απάντηση του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι την περίοδο 2016 – 18 έχουν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ,  χωρίς να διευκρινίζεται  το πού ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα hotspots των νησιών είναι απάνθρωπες και καθημερινά μεταδίδονται εικόνες με μικρά παιδιά να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες», αναφέρουν, μεταξύ άλλων τα στελέχη του Ποταμιού. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την  «Διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό»

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και σχετίζονται με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS, το ΚΕΕΛΠΝΟ προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας καταγράφει αναλυτικά τα σχέδια δράσης και τα ακριβή ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Σχετικα
Επίδομα θέρμανσης: Κονδύλι 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του
Επίδομα θέρμανσης: Κονδύλι 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2016-2018, υλοποίησε δύο προγράμματα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, απορροφώντας ευρωπαϊκά κονδύλια που διατέθηκαν για το σκοπό αυτό. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν έχουν ως εξής:

1. Εκπόνηση σχεδίου δράσης με τίτλο «Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» Immediate enhancement of the response to the public health challenge presented by the refugee/migrant emergency on the frontline of first reception in the Eastern Aegean Sea) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF-Internal Security Fund) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ε.Ε. σε ποσοστό 100% και αφορούσε το πεδίο της έκτακτης χρηματοδοτικής συνδρομής για την περίοδο 2015.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ενώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ ανατέθηκε η διαχείριση και υλοποίηση της ως άνω δράσης, η οποία έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016.

Σχετικα
Mητσοτάκης: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την υποχρεωτικότητα
Mητσοτάκης: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την υποχρεωτικότητα

Στόχος του προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Ρόδο, Κάλυμνο, Καστελόριζο, Σύμη και Τήλο) μέσω της ενίσχυσης των δομών υγείας για τους νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα εσωτερικής ασφάλειας αναφορικά με την υγεία τους.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχονταν στο ποσό των 3.230.690,59€ ενώ τα πραγματοποιηθέντα έξοδα ανήλθαν στο ποσό των 3.178.672,45€. Οι δαπάνες του προγράμματος αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε δαπάνες προσωπικού (69,1%) και δαπάνες νοσηλίων/εξετάσεων των προσφύγων στα νοσοκομεία του Ανατολικού Αιγαίου (25%). 

2. Εκπόνηση σχεδίου δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS (Comprehensive Emergency Health Response to Refugee Crisis), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF-Asylum, Migration and Integration Fund) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ε.Ε. σε ποσοστό 100% και αφορούσε το πεδίο της έκτακτης χρηματοδοτικής συνδρομής για την περίοδο 2016. Δικαιούχος του έργου ήταν το Υπουργείο Υγείας και συνδικαιούχος το ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΠΕΔΥ-Νοσοκομεία-ΕΚΑΒ) στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων/μεταναστών, καθώς και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενίσχυσης του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Αιρετών Περιφερειών. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2016 - Αυγούστου 2018 με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να ανέρχεται στο ποσό των 24.152.372,63€. Τα πραγματοποιηθέντα έξοδα ανήλθαν στο ποσό των 23.177.673,54€, εκ των οποίων το 92% των εξόδων αφορούσε σε δαπάνες προσωπικού. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με το πρόγραμμα, ανερχόταν στο ποσό των 21.952.785,79€, εκ των οποίων το ποσό των 16.672.140€ αποτελούσε επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ έως και σήμερα».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5