Ελλαδα

Χτίζονται καριέρες με πλαστά πτυχία

Η πλειονότητα των πλαστών τίτλων έχει εντοπιστεί σε φορείς του υπουργείου Υγείας, σε υπουργεία, Δήμους και ΔΕΚΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ptyxio.jpg

Η πολύ βαριά ποινή της 10ετούς κάθειρξης, που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια από το Βόλο για την πλαστογράφηση από μέρους της του απολυτηρίου του δημοτικού, ανοίγει τον φάκελο που λέγεται «πλαστογράφηση πτυχίων, εγγράφων και πιστοποιητικών» και το γεγονός ότι υπήρξαν χαμηλότερες ποινές ή αθωώσεις, στις οποίες δεν θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στοιχεία, όπως αυτά στην περίπτωση της καθαρίστριας.

Πέρα από το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, για το οποίο αναμένονται, άλλωστε, προσεχώς εξελίξεις μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, η οποία διερευνά τη δυνατότητα άσκησης αναίρεσης της ποινής, το περιστατικό ήρθε να ανοίξει για τα καλά τη γενικότερη συζήτηση γύρω από το θέμα της πλαστογράφησης προσόντων στον «βωμό» μιας πρόσληψης ή και εργασιακής αναβάθμισης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία επικαλείται το neakriti.gr, από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους, κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους, έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η πλειονότητα των πλαστών τίτλων έχει εντοπιστεί σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε υπουργεία (177), Δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135).

Οι περισσότεροι πλαστογραφημένοι τίτλοι που εντοπίστηκαν αφορούν πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461), πτυχία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (158) και πτυχία ΤΕΙ (60). Ένα ποσοστό πλαστογραφημένων τίτλων αφορά τη γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως Αγγλικών (71), ενώ εντοπίστηκαν και 31 πλαστοί τίτλοι γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στόχος εκείνων που έκαναν χρήση τους ήταν η είσοδος στο Δημόσιο, η μετάταξη, η απολαβή επιδομάτων, η βαθμολογική και η μισθολογική εξέλιξη.

Από τις 1.737 υποθέσεις που ερευνήθηκαν, για 476 περιπτώσεις έγινε ανάκληση διορισμού, ενώ σε 111 περιπτώσεις ασκήθηκε και ποινική δίωξη.

Ο κοινός παρανομαστής βεβαίως στις υποθέσεις είναι ο ίδιος. Ως τελικό αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας στη χώρα, και κάποιοι και εδώ στην Κρήτη, κατάφεραν να προσληφθούν εκείνοι στο Δημόσιο παράνομα και εις βάρος άλλων υποψηφίων που είχαν τα νόμιμα προσόντα.

Κάποιοι μάλιστα κατάφεραν να “γράψουν” μια μακρά διαδρομή πολλών ετών ή και δεκαετιών σε δημόσιες θέσεις με “μαϊμού” προσόντα. Πέτυχαν δηλαδή, για να το εκλαϊκεύσουμε, να ζήσουν τη ζωή… άλλων!

Όμως, την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η αφετηρία των ενεργειών, τα κίνητρα και οι χειρισμοί διαφέρουν κατά πολύ από περίπτωση σε περίπτωση. Κάποιοι δε δίστασαν να «χτίσουν» σε ψέματα για να κάνουν επιφανή καριέρα σε κρίσιμα πόστα, όπως τα ιατρικά. Κάποιοι λειτούργησαν με απόλυτα κυνικό τρόπο και επέδειξαν πρωτοφανές θράσος, κάνοντας «παλιά τους τέχνη κόσκινο» την εξαπάτηση για να προοδεύσουν εργασιακά. Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές έκαναν την παρασπονδία μέσα στην απόγνωσή τους να βρουν δουλειά.

Την ίδια ώρα, δε λείπουν και οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που εξαπάτησαν με «μαϊμού» τίτλους σπουδών, ακόμα και πανεπιστημιακών, με κίνητρο όχι τα χρήματα, αλλά το… ονόρε! Για να μη νιώθουν, δηλαδή, μειονεκτικά απέναντι σε άλλους συναδέλφους.

Στην κατηγορία αυτή, την τελευταία, με βάση τουλάχιστον τα όσα προέκυψαν στο δικαστικό πεδίο, έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Κρήτη. Ο λόγος για την υπόθεση δικαστικής υπαλλήλου στα Χανιά, η οποία κατηγορήθηκε για πλαστογραφία πτυχίου και απάτη, καθώς το πτυχίο νομικής σχολής που είχε καταθέσει ήταν πλαστό. Η ίδια παραδέχτηκε την πράξη της, αποδίδοντάς τη σε απωθημένο επειδή, λόγω προβλήματος υγείας, δεν είχε κατορθώσει να τελειώσει τη Νομική. Το Δικαστήριο έκρινε πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη και την αθώωσε.

Μια άλλη υπόθεση πλαστογράφησης πιστοποιητικών που είχε συζητηθεί έντονα στην Κρήτη ήταν αυτή λιμενικού, ο οποίος υπηρετούσε επί πολλά χρόνια στο Ηράκλειο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε λίγο πριν τη συνταξιοδότηση του λιμενικού, κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών του από τη Διεύθυνση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Τότε διαπιστώθηκε ότι, ενώ ο ίδιος ήταν απόφοιτος γυμνασίου, φέρεται να είχε προσκομίσει απολυτήριο λυκείου!

Για τον εν λόγω λιμενικό, πάντως, οι συνάδελφοί του μίλησαν με πολύ καλά λόγια, θεωρώντας πως η παρασπονδία που είχε κάνει πριν από 25 χρόνια δεν αναιρεί τον ζήλο και τον επαγγελματισμό που επέδειξε στην εργασία του.

Στις υποθέσεις που είχαν προκαλέσει ντόρο συγκαταλέγεται και η περίπτωση με αιρετό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης στο Ηράκλειο, το οποίο απολύθηκε από Οργανισμό λόγω πλαστού πτυχίου Αγγλικών. Η απόλυσή έγινε με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, η οποία υπογράφτηκε στις 2 Μαρτίου 2015.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ