Ελλαδα

Δεν χρειάζεται να είσαι η Πάμελα Άντερσον για να είσαι ο ήρωας της παραλίας

Το «σέξι» επάγγελμα του καλοκαιριού που υπηρετεί την ανθρώπινη ζωή

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg
©Νίκος Γιοβανίδης

Οι ελληνικές ακτογραμμές είναι απέραντες, οι λουόμενοι σε αυτές εκατομμύρια, κι ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του καλοκαιριού, ο ναυαγοσώστης.  Στις πολυσύχναστες οργανωμένες παραλίες που δεν πέφτει καρφίτσα συνηθίζουμε να μην του δίνουμε σημασία αλλά αυτός παρατηρεί την κάθε μας κίνηση και βρίσκεται στις επάλξεις, έτοιμος να μας δώσει το φιλί της ζωής και να μας προστατεύσει πολλές φορές και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι αμερικάνικες σειρές του 90 τον έχουν καθιερώσει ως τη σέξι φιγούρα με τους καλογυμνασμένους κοιλιακούς και το ηλιοκαμένο δέρμα. Ωστόσο η A.V. παραμέρισε αυτό το στερεότυπο και μίλησε με έναν βετεράνο ναυαγοσώστη των ελληνικών θαλασσών για τις πρακτικές δυσκολίες του επαγγέλματος.

dsc00498.jpg
©Νίκος Γιοβανίδης

Ο Νίκος Γιοβανίδης είναι επαγγελματίας ναυαγοσώστης & ιδρυτής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ). Τι κι αν δουλεύει κάτω από το λιοπύρι, είναι ευθύνη του η συνεχής επίβλεψη όπως μας εξηγεί. Παρατηρεί τους λουόμενους, τον καιρό, τα στοιχεία που θα προκαλέσουν ατυχήματα και οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια και προστασία τους. 

«Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι συγκεκριμένες, αφορούν το κολύμπι σε πισίνα ή θάλασσα, ενώ το ελληνικό περιβάλλον είναι σχετικά φιλικό σε αντίθεση με αυτό της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, για παράδειγμα. Ωστόσο, έχουμε περιοχές με υψηλό κυματισμό και θαλάσσια ρεύματα, που είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν πνιγμούς. Οι περισσότεροι πνιγμοί μάλιστα γίνονται στα 7 μέτρα, γιατί εκεί σκάει το κύμα» μας λέει ο κ. Γιοβανίδης και συμπληρώνει: «Πέρα από τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολυκοσμία, πρόβλημα για εμάς αποτελούν και οι απρόσμενες αλλαγές καιρού για τις όποιες χρησιμοποιούμε τις σημαίες που είναι διεθνώς καθιερωμένες: πράσινη, που υποδεικνύει ότι κολυμπάμε ελευθέρα, κίτρινη, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, και κόκκινη, που σημαίνει “όλοι έξω από το νερό”».

3-1.jpg

Πώς σώζεις όμως κάποιον από πνιγμό; Με τη βοήθεια της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, της κάρπας όπως λέγεται, και σε συνδυασμό με το φιλί της ζωής. «Είναι μοναδικό το συναίσθημα, όταν το άτομο ανοίγει τα μάτια και σε κοιτάζει έχοντας γυρίσει πίσω στη ζωή από το μαύρο. Κι αυτό επειδή εσύ ως ναυαγοσώστης βρέθηκες στο σωστό σημείο, με τις σωστές ενέργειες και τη σωστή εκπαίδευση». Αυτό βεβαία απαιτεί πείρα που έρχεται με τα χρόνια και τη συνεχή εκπαίδευση, σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη. Μετά τη βασική φοίτηση στη ναυαγοσωστική ακαδημία, ο ναυαγοσώστης δίνει εξετάσεις για ταχύπλοο στο λιμεναρχείο και πιστοποιείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

«Ταυτόχρονα υπηρετούμε και τον τουριστικό τομέα, η άνθιση του οποίου στη χώρα μας, είναι κατά τους θερινούς μήνες. Οι τουρίστες μάς επιλέγουν μεταξύ χιλιάδων άλλων προορισμών, επομένως η αίσθηση ότι βρίσκονται σε μια ασφαλή παραλία προωθεί συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. »

2.jpg
©Νίκος Γιοβανίδης

Τα βασικά tips για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονούν τα μπάνια το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη, είναι να αποφεύγουμε το κολύμπι όντας κουρασμένοι ή υπό επήρεια αλκοόλ και μετά από φαγητό καθώς υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης. Παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με κινητικές δυσκολίες που μπορούν να παρασυρθούν εύκολα από τα θαλάσσια ρεύματα. «Καλό θα είναι να αποφεύγεται οτιδήποτε μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τις αισθήσεις μας, όπως για παράδειγμα ένας τραυματισμός που μπορεί να προκληθεί έπειτα από βουτιά σε θολά η άγνωστα νερά, που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους ή από ηλίαση όταν δεν έχουμε σωστή προστασία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ