Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Η Αθήνα αποκτά το δικό της Film Office

Υπηρεσίες κινηματογράφησης εντός Ελλάδας
EUROKINISSI

Ένα τοπικό γραφείο διεκπεραίωσης οπτικοακουστικής παραγωγής, στήνεται στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αμέσως μετά τη συνάντηση του με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ο υπουργός έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για το νέο Film Office.

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης δήλωσε πλήρη «ετοιμότητα», τονίζοντας ότι «Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε ως κόμβος ενημέρωσης, συντονισμού και αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών εμποδίων για να προσελκύσουμε και να διευκολύνουμε ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές».

Σημειώνεται ότι τα Film Office αποτελούν one-stop-shop υπηρεσίες για τη διαχείριση όλων των αιτημάτων κινηματογράφησης και φωτογράφησης στη χώρα μας.

Σχετικα
6 ταινίες με βασιλικούς έρωτες για εσένα
6 ταινίες με βασιλικούς έρωτες για εσένα

Έχουν την ευθύνη διασύνδεσης όλων των επαγγελματιών που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας παραγωγής (π.χ. εστίαση, καταλύματα, τεχνικές υπηρεσίες, ασφαλιστικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, ηχολήπτες, οπερατέρ, ηθοποιοί, καταστήματα επίπλων κ.ο.κ.), με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών εκτέλεσης μιας οπτικοακουστικής παραγωγής σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα ο κ. Παππάς ανέφερε ότι συζητήθηκε η άμεση προοπτική συγκρότησης γραφείου διεκπεραίωσης για την υποβοήθηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια Περιφέρεια που έχει ένα καταπληκτικό ανάγλυφο και μια διοίκηση η οποία έκανε όλη την προετοιμασία ώστε πολύ έγκαιρα να λειτουργήσει -υπό το φως του νέου θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών- η συγκρότηση του λεγόμενου Film Office.

Σχετικα
Ν. Παππάς: Κάποια συμφέροντα στεναχωριούνται από τα «20άρια» της ΕΡΤ
Ν. Παππάς: Κάποια συμφέροντα στεναχωριούνται από τα «20άρια» της ΕΡΤ

Δηλαδή ένα γραφείο στο οποίο οι επενδυτές που ήδη έχουν αρχίσει να αξιοποιούν το πλαίσιο κινήτρων που έχει θεσπίσει το υπουργείο, θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες, να παίρνουν ιδέες για το πού μπορούν να γίνουν γυρίσματα, αλλά και το πως μπορεί να υποβοηθηθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

«Είναι κρίσιμο το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε φάση ετοιμότητας για την αξιοποίηση του νέου πλαισίου στήριξης των οπτικοακουστικών παραγωγών, ένα πεδίο στο οποίο θα έχουμε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Η περιφερειάρχης χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση. Σημείωσε ότι τέθηκαν όλα τα ζητήματα για το μεγάλο στοίχημα της προσέλκυσης οπτικοακουστικών παραγωγών στον τόπο μας. Στον αγώνα αυτόν, πρόσθεσε, η Αττική έχει δηλώσει παρούσα εδώ και τρία χρόνια.

Υπενθύμισε ότι σε παλαιότερο άρθρο της είχε επισημάνει «ότι χρειάζεται να διανύσουμε το τελευταίο μίλι που χωρίζει τη χώρα μας από ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο, όπως το Film Office».

Σημείωσε ότι πλέον έχουμε διανύσει την απόσταση και το Film Office της Αττικής μπορεί να φέρει ξένες επενδύσεις στον τόπο, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσει δουλειές.

Η Αττική, συμπλήρωσε, διαθέτει σημαντικά - χωροταξικά, αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά - συγκριτικά πλεονεκτήματα και σημείωσε πως «με αίσθηση ευθύνης, δηλώνουμε σήμερα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα δεδομένα: Να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κατηγορία των νικητών».

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος επισήμανε ότι παρόμοιες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και με άλλες Περιφέρειες, οι οποίες όμως ακόμη δεν είναι έτοιμες να κάνουν το τελικό βήμα.

Ακολούθησε συζήτηση για τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες και εν γένει στη χώρα η προσέλκυση των οπτικοακουστικών παραγωγών από το εξωτερικό λόγω της ίδρυσης της νέας αυτής υπηρεσίας, καθώς και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη στελέχωση των νέων αυτών δομών από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Στη συζήτηση μετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για την τουριστική προβολή Ελένη Δημοπούλου και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θοδωρής Σχινάς.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5