Visual Browsing

Είχαν πετάξει οξύ σε κάδο ανακύκλωσης: Έπεσε πάνω σε καθαρίστρια – μητέρα τεσσάρων παιδιών (video)

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα η γυναίκα

Εργατικό ατύχημα προχθές, Τετάρτη, με συμβασιούχο εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Η γυναίκα  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Όπως αναφέρει με ανακοίνωση της η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, την ώρα της αποκομιδής απορριμμάτων, καυστικά υγρά πετάχτηκαν πάνω της κατά την διαδικασία συμπίεσης, από την πρέσα του απορριμματοφόρου. Στο σώμα της εργαζόμενης προκλήθηκαν εγκαύματα.

Στην ανακοίνωση της ΔΑΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Και αυτό το “ατύχημα” αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες, όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α.». 

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση: 

Σχετικα
Στην Ursula von der Leyen το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
Στην Ursula von der Leyen το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Την Τετάρτη 27 Ιούνη, στις 7:30 πμ, συνεργείο της υπηρεσίας καθαριότητας πραγματοποιούσε αποκομιδή από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου. Τη στιγμή που η πρέσα του απορριμματοφόρου συμπίεζε τα σκουπίδια, εκτοξεύτηκε υγρό στο πρόσωπο και στον θώρακα συμβασιούχου συναδέλφισσας, μέλους του πληρώματος. Όπως περιέγραψαν τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, η συναδέλφισσα αισθάνθηκε κάψιμο και τα σημεία που χτύπησε το υγρό (προφανώς τοξικό) στην αρχή άσπρισαν και μετά μαύρισαν. Προκλήθηκαν εγκαύματα. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε έφθασε, ευτυχώς, άμεσα και μετέφερε τη συναδέλφισσα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου θα παραμείνει για νοσηλεία και παρακολούθηση. Στη συναδέλφισσα ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

Και αυτό το «ατύχημα» αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α. Τα παραπάνω συμβαίνουν στον Δ. Θεσ/νίκης. 

Η ΔΑΣ, όπως έπραξε και παλαιότερα, κατέθεσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στον Δ. Θεσ/νίκης, στις 25 Γενάρη και 12 Ιούνη. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις και τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας. 

Σχετικα
Κορωνοϊός - Ελλάδα: Κατέληξε ηλικιωμένος - Στους 348 οι νεκροί
Κορωνοϊός - Ελλάδα: Κατέληξε ηλικιωμένος - Στους 348 οι νεκροί

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, αντί να πάρουν μέτρα ώστε να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στου Δήμους και σε όλους τους τόπους δουλειάς (στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργοδότες κ.α.) αρκούνται στην καταμέτρηση θυμάτων και σακατεμένων από τα «εργατικά ατυχήματα» και σε ευχολόγια. Στους Δήμους, τα τελευταία χρόνια, οι νεκροί πλησιάζουν τους 40. Κυβέρνηση, διοίκηση Μπουτάρη και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. 

Στην εφαρμογή της πολιτικής της διοίκησης Μπουτάρη συμπαραστάτες στέκονται η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ (ομάδα Ξανθόπουλου, Βάιος και σία, ΔΑΚΕ) και άλλα σωματεία του Δήμου, όπως ο «περίφημος» «Ενωτικός Σύλλογος». Όλοι αυτοί λένε στους συναδέλφους δημόσια, σε δσ και χώρους δουλειάς, «να κάνουν υπομονή» για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και τις συνθήκες εργασίας, για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων κ.α. Αρνούνται τις προτάσεις μας για καταγγελίες και κινητοποιήσεις. «Υπομονή και θα έρθουν καλύτερες μέρες» είναι το μότο τους.  Καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας, να στηρίξουν τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις της ΔΑΣ. Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η υγεία και η ασφάλεια κατά την εργασία μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια κυβέρνησης, διοίκησης Μπουτάρη και στα τσιράκια τους.

Η απάντηση του Δήμου

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης εκφράζει τη θλίψη της για τον ατυχή, όπως τον χαρακτηρίζει, τραυματισμό της συμβασιούχου υπαλλήλου της Καθαριότητας.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ). Η υπάλληλος, κατά την αποκομιδή μπλε κάδου ανακύκλωσης, τραυματίστηκε όταν μπουκάλι με καυστικό υγρό έσπασε και εκτόξευσε το υγρό και τραυμάτισε το πρόσωπο και το λαιμό της.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δηλώνει «την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της προς την εργαζόμενη» και επισημαίνει πως θα επανεξετάσει το ζήτημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που απαιτούνται για κάθε ειδικότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη θλίψη της για τον ατυχή τραυματισμό της συμβασιούχου υπαλλήλου της Καθαριότητας και δηλώνει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της προς την εργαζόμενη.

Ο τραυματισμός της συνέβη χθες 27.06.2018 περίπου στις 07:30 το πρωί κατά την αποκομιδή μπλε κάδου Ανακύκλωσης, όταν μπουκάλι με κάποιου είδους καυστικό υγρό που είχε απορριφθεί στον μπλε κάδο μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά, κατά την συμπίεση των υλικών από την πρέσα του απορριμματοφόρου, εκτόξευσε το υγρό και τραυμάτισε το πρόσωπο και το λαιμό της εργαζόμενης.

Με αφορμή το χθεσινό ατύχημα, η Διοίκηση θα επανεξετάσει το ζήτημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που απαιτούνται για κάθε ειδικότητα, δεδομένου ότι η εργαζόμενη διέθετε τα προβλεπόμενα, χωρίς όμως αυτό να αποτρέψει τον τραυματισμό και θα εντείνει τις διαδικασίες ενημέρωσης του προσωπικού σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων.

Το περιστατικό, επίσης, αναδεικνύει την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να γίνεται σωστή και συνετή ανακύκλωση.

Πηγή: seleo.gr , thestival.gr

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5