1821 Digital Gallery
Αρχίζει η επιχείρηση ανέλκυσης του μοιραίου μαχητικού στη Σκύρο (εικόνες, video)

Αρχίζει η επιχείρηση ανέλκυσης του μοιραίου μαχητικού στη Σκύρο (εικόνες, video)

Σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) αναθέτει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το έργο της ανέλκυσης από τον βυθό της θάλασσας του μαχητικού που συνετρίβη ανοικτά της Σκύρου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος.

Το Mirage 2000-5 εντοπίστηκε σε βάθος 800-1.000 μέτρων. Η σχετική σύμβαση που υπεγράφη με το ΕΛΚΕΘΕ είναι ύψους 400.000 ευρώ, σύμφωνα με το protothema. Για τον σκοπό αυτό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ αποπλέει από την Κρήτη, με προορισμό το σημείο της τραγωδίας, αναφέρει το ekriti.gr.

Ειδικότερα, έπειτα από αναφορά της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, βάση των αεροσκαφών MIRAGE 2000 και MIRAGE 2000-5, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη για τον εντοπισμό, περισυλλογή και ανέλκυση των τμημάτων του Α/Φ (με βάρος μέχρι δύο (2) τόνους) «με σκοπό πρωτίστως και κυρίως την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφαλείας της Χώρας», για τους ακόλουθους λόγους:

  • Απαιτείται η άμεση περισυλλογή των ζωτικών τμημάτων του πτητικού μέσου, ούτως ώστε να αποσαφηνισθούν τα αίτια του ατυχήματος προς διασφάλιση της ασφαλούς πτητικής λειτουργίας των εναέριων μέσων ιδίου τύπου.
  • Υφίστανται ανελαστικά χρονικά περιθώρια αναφορικά με το όριο λειτουργίας/ζωής των συσκευών καταγραφής των δεδομένων πτήσης και του ορίου λειτουργίας των συσκευών εντοπισμού θέσης, ένεκα της διάβρωσης κρίσιμων τμημάτων/εξαρτημάτων για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.
  • Σε περίπτωση μη άμεσης εξέτασης των μερών του Α/Φ για την ανάδειξη των αιτιών του ατυχήματος και την απρόσκοπτη κατ’ αυτόν τον τρόπο συνέχιση του πτητικού έργου, απαιτείται η εκτέλεση επιπρόσθετων επιθεωρήσεων και εργασιών συντήρησης, με αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των Α/Φ ιδίου τύπου».
Σχετικα
Ο νέος «πολιτισμός του Αιγαίου» στην Τήλο
Ο νέος «πολιτισμός του Αιγαίου» στην Τήλο

Όπως αναφέρεται, στο σκεπτικό της απόφασης, που υπογράφει ο υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, υποπτέραρχος Χαράλαμπος Ψιμούλης, «προέχει η εξασφάλιση της ασφαλούς πλοϊμότητας του συγκεκριμένου τύπου Α/Φ, καθόσον συμβάλλει καίρια στη φύλαξη και υπεράσπιση του εναέριου εθνικού χώρου και εν γένει στην εκπλήρωση της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας και κατ’ επέκταση των Ενόπλων ∆υνάμεων».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΛΚΕΘΕ καλείται να συνδράμει στην ανέλκυση πολεμικού αεροσκάφους από τον βυθό της θάλασσας.

Σχετικα
ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής η αύξηση της έντασης και της προκλητικότητας της Τουρκίας
ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής η αύξηση της έντασης και της προκλητικότητας της Τουρκίας

Από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, είχε πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ανέλκυση τμημάτων και μειζόνων συγκροτημάτων αεροσκάφους F-16 Blk 52+, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 4 Δεκεμβρίου 2014 (με το πλήρωμα να κάνει με επιτυχία χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων και να διασώζεται) προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του. Το αεροσκάφος ανήκε στη δύναμη της 343 Μοίρας και είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής.

Στην -τότε- επιχείρηση ανέλκυσης του αεροσκάφους, από βάθος περίπου 1000 μέτρων, συμμετείχαν ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Διερεύνησης του Αεροπορικού Ατυχήματος της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την ευθύνη υλοποίησης της ανέλκυσης. Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση επέβαιναν και τότε στο Ωκεανογραφικό Σκάφος «Αιγαίο».

Ανέλκυση Αεροσκάφους F 16 Blk 52+ HD

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5