Ελλαδα

Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο

Ευσεβής και καλή συνήθεια. Ποιο το νόημά της όμως;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
epitafios23423.gif
EUROKINISSI

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την Ακολουθία του Επιταφίου.

Ενα από τα έθιμα της ημέρας είναι το να περνούν οι πιστοί (μικροί, μεγάλοι) κάτω από τον Επιτάφιο. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι ότι μέσω αυτής της πράξης οι πιστοί παίρνουν ευλογία, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό τους στο Θείο Δράμα.

«Εκφράζω τη βαθύτατη ευλάβειά μου και την πίστη μου στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο, και θέτω τον εαυτό μου εν ταπεινώσει κάτω από Αυτόν και κάτω από τη θαυμαστή και θεϊκή επίδραση και ευλογία Του» αναφέρεται στην Αγία Γραφή.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το Ιερό Πετραχήλι, όπου ο πιστός σκύβει κάτω από αυτό για να δεχτεί την ευλογία και την ευχή του ιερέα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου της Εξομολόγησης, του Ευχέλαιου ή οποιασδήποτε άλλης Ευχής. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εορτάζει κάποιος Άγιος και λιτανεύεται η Ιερά Εικόνα του ή το σκήνωμά, ενώ το ίδιο γίνεται και με τα θαυματουργά εικονίσματα της Παναγίας σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. στην Τήνο).

Παρόμοια διαδικασία περιγράφεται και στις Πράξεις των Αποστόλων, όπου ένα πέρασμα της σκιάς τους πάνω από τον ασθενή ήταν αρκετό για να τον θεραπεύσει.

«Ο σεβασμός δε και η εκτίμησις του λαού προς αυτούς (τους Αποστόλους) δια την θείαν δύναμιν, που ενεργούσε δια μέσου αυτών, ήτο τόσος, ώστε έβγαζαν τους ασθενείς εις τας πλατείας και τους έβαζαν οι μεν πλούσιοι επάνω εις κλίνας, οι δε πτωχοί εις απέριττα κρεββάτια, ώστε, όταν θα ήρχετο και θα επερνούσε ο Πετρος, και η σκια του έστω να πέση επάνω εις κανένα από αυτούς, διά να τον θεραπεύση». (Πράξ. 5,15).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ