1821 Digital Gallery
Τελεσίγραφο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από τη Διεθνή Ομοσπονδία

Τελεσίγραφο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από τη Διεθνή Ομοσπονδία

Η IFRC έχει θέσει σαφείς όρους προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Το 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της IFRC υπέβαλε μια υπόθεση παραβίασης των κανόνων ακεραιότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης. Έκτοτε, η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης πραγματοποίησε πολυάριθμες επισκέψεις στην Ελλάδα και προσπάθησε να δημιουργήσει σχέσεις εργασίας με όλα τα διορισμένα συμβούλια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να παρακολουθεί την υπόθεση και να υποστηρίξει τη διαδικασία επίλυσης της.

Η IFRC έχει θέσει σαφείς όρους προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ώστε να ξεπεράσει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν: την παύση των συνεχιζόμενων νομικών διαφορών, τη διεξαγωγή εκλογών και την υιοθέτηση νέων καταστατικών διατάξεων. Αυτοί οι όροι, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν, εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της IFRC τον Σεπτέμβριο του 2017.

Μέσα στις προσεχείς ημέρες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του σχετικά με τους όρους που έχει θέσει η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης, ώστε να μην τεθεί σε καθεστώς αναστολής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσει το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στις τακτικές συνεδριάσεις της IFRC, αλλά και την οικονομική και τεχνική υποστήριξη από μέρους της IFRC. 

Η δήλωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα σχετικά με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Σχετικα
«Πεταμένα» δισεκατομμύρια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας
«Πεταμένα» δισεκατομμύρια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) σε στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το απερχόμενο Διοικητικό του Συμβούλιο κατάφεραν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις αυξημένες ανάγκες της προσφυγικής κρίσης. 

Μαζί, μπορέσαμε να παράσχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που λόγω εμπόλεμων συγκρούσεων, διώξεων ή φτώχειας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την συντονισμένη προσπάθεια και ευγνώμονες απέναντι στην προηγούμενη ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την εξαιρετική συνεργασία. 

Η παροχή υπηρεσιών συνεχίζεται και η IFRC θα συνεχίσει το έργο της με τον ίδιο τρόπο και σε στενή συνεργασία με τη νέα ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Προτεραιότητα και κύριο μέλημα της IFRC είναι να διασφαλίσει την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα. 

Σχετικα
Η ΦΙΦΑ προειδοποιεί την Ελλάδα
Η ΦΙΦΑ προειδοποιεί την Ελλάδα

Η IFRC έχει επενδύσει σημαντικά στην εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ όλων των μερών, η οποία θα λαμβάνει πρώτα και πάνω από όλα υπόψη το συμφέρον του Συλλόγου και των ανθρώπων του. Η IFRC δεν είχε καμία ανάμειξη στις νομικές υποθέσεις που αφορούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της IFRC υπέβαλε μια υπόθεση παραβίασης των κανόνων ακεραιότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης . Έκτοτε, η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης πραγματοποίησε πολυάριθμες επισκέψεις στην Ελλάδα και προσπάθησε να δημιουργήσει σχέσεις εργασίας με όλα τα διορισμένα συμβούλια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να παρακολουθεί την υπόθεση και να υποστηρίξει τη διαδικασία επίλυσης της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των καταστατικών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν εκδοθεί από ελληνικά δικαστήρια. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο μοναδικός στόχος της IFRC ήταν η επίλυση αυτής της κατάστασης και η ενδυνάμωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ώστε να μπορέσει να γίνει μια ισχυρή και βιώσιμη οργάνωση. Το γεγονός ότι εκκρεμεί η αποπληρωμή συνδρομών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς την IFRC ουδεμία σχέση έχει με την διαδικασία της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης. 

Η IFRC έχει θέσει σαφείς όρους προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ώστε να ξεπεράσει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν: την παύση των συνεχιζόμενων νομικών διαφορών, τη διεξαγωγή εκλογών και την υιοθέτηση νέων καταστατικών διατάξεων. Αυτοί οι όροι, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν, εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της IFRC τον Σεπτέμβριο του 2017 και ελπίζουμε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα προτείνει έναν οδικό χάρτη βάση του οποίου θα πραγματοποιηθούν αυτές τις αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το μέλλον της Οργάνωσης. 

Μέσα στις προσεχείς ημέρες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του σχετικά με τους όρους που έχει θέσει η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης και γι 'αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτραπεί στο νέο συμβούλιο να προχωρήσει χωρίς παρεμβολές. 

Εάν εγκριθεί η απόφαση περί θέσεως σε καθεστώς αναστολής, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός να χάσει το δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στις τακτικές συνεδριάσεις της IFRC, αλλά επίσης να χάσει την οικονομική και τεχνική υποστήριξη από μέρους της IFRC. 

Η IFRC ελπίζει ότι το σχέδιο που θα υποβάλει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα επιτρέψει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να αποφύγει την αναστολή και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό καλούμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία και να θέσουν ως προτεραιότητα τους τα συμφέροντα των ευάλωτων ανθρώπων στην Ελλάδα. 

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5