Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Θεατρικό Μουσείο - Ερώτηση στη Βουλή για την άγνωστη διάρρηξη

Από τη Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας της ΔΗΣΥ
eurokinissi

Διακόσιες από τις σημαντικότερες εκδόσεις που είχε η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεατρικού Μουσείου (ΚΜΕΕΘ-Θ.Μ.), όλες από το αρχείο της Ελένης Παπαδάκη, με ιδιόχειρες σημειώσεις της μεγάλης πρωταγωνίστριας, εκπλάπησαν από παρατημένο κτίριο της οδού Καραμανλάκη 7 στα Πατήσια. Ολα προέρχονταν από τη βιβλιοθήκη της ηθοποιού που είχε δωρηθεί στο Θεατρικό Μουσείο. Χάθηκαν επίσης χειρόγραφα, ανέκδοτα έργα, ένας πίνακας του Γουναρόπουλου, ένα πορτρέτο της Κοτοπούλη και τα κλειδιά από τις κλειστές βιβλιοθήκες.

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα κατέθεσε η βουλευτής Δράμας της ΔΗΣΥ,  Χαρά Κεφαλίδου:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Θεατρικό Μουσείο: Διάρρηξη στη Βιβλιοθήκη του και η κατόπιν εορτής ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Σχετικα
Ομολόγησε και συνελήφθη ο δεύτερος άντρας που χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο
Ομολόγησε και συνελήφθη ο δεύτερος άντρας που χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο

Με ερώτησή μου (6915/04.07.2017) ήδη από τον Ιούλιο του 2017 σας είχα επισημάνει την κατα- στροφική απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει το Θεατρικό Μουσείο και τις πολύ σοβαρές φθορές και διαρρήξεις που έχουν σημειωθεί με ολέθρια αποτελέσματα για την απώλεια του ανεκτίμητου θησαυρού του. Μάλιστα, τότε είχα κάνει ειδική αναφορά στην ιστορική Βιβλιοθήκη του Μουσείου, η οποία είχε αφεθεί στην τύχη της χωρίς κανένα μέτρο φύλαξης.

Στην ερώτησή μου είχα ζητήσει να μας ενημερώσετε για τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου σας, ώστε να διασωθεί ο θησαυρός αυτός και να αποφευχθούν περεταίρω ζημιές – απώλειες στις συλλογές του. Δυστυχώς, η τότε ανησυχία μας επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν σημειώθηκε, ακόμη μια κλοπή στην αποθήκη του Θεατρικού Μουσείου (στην οδό Καραμανλάκη, στα Πατήσια).

Στη νέα διάρρηξη αφαιρέθηκαν 200 από τις σημαντικότερες εκδόσεις που βρίσκονταν στη Βιβλιοθήκη του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Μουσείου, όλες από το αρχείο της Ελένης Παπαδάκη, το οποίο είχε δωρίσει η ηθοποιός στο Θεατρικό Μουσείο. Επίσης, χάθηκαν χειρόγραφα του 19ου αιώνα, ανέκδοτα έργα, δυο πίνακες (ένας του Γουναρόπουλου και ένα πορτρέτο της Μαρίκας Κοτοπούλη), ενώ εκλάπησαν και τα κλειδιά της Βιβλιοθήκης, όπου φυλάσσονται τα χιλιάδες πολύτιμα βιβλία της εγχώριας και ξένης ιστορίας του θεάτρου.

Σχετικα
«Δολοφόνησαν το παιδί μας» - Το μήνυμα της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου
«Δολοφόνησαν το παιδί μας» - Το μήνυμα της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μουσείου κ. Κ. Γεωργουσόπουλο «μόνο το έπιπλο της Βιβλιοθήκης έμεινε», ενώ φαίνεται ότι για την κλοπή χρησιμοποιήθηκαν αντικλείδια. Και ω του θαύματος (!) την ίδια ημέρα της κλοπής, το Υπουργείο σας με ανακοίνωσή του ενημε - ρώνει ότι θα δοθεί οριστική λύση για το Θεατρικό Μουσείο με τη στέγασή του στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου 47, περιουσία του κληροδοτήματος Αλέξανδρου Σούτζου που παραχω- ρήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη.

Μόνο που στο σχετικό δελτίο Τύπου η είδηση της κλοπής αναφέρεται τελευταία και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμία λεπτομέρεια για τις σημαντι- κές απώλειες που σημειώθηκαν για ακόμη μια φορά στον ανεκτίμητης αξίας πλούτο του Μουσείου.

Παρ’ ολίγον και θα το είχατε ξεχάσει! O tempora o mores! Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο σας ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κλοπές στο μέλλον;

2. Τι θα γίνει με την προστασία και διαφύλαξη του συνόλου της Συλλογής του Μουσείου μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Σταδίου;

3. Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα της ανακαίνισης, μετατροπής και μεταστέγασης του Μουσείου στο νεοκλασικό κτήριο;

4. Τι γίνεται με τις Συλλογές που ρημάζουν στα υπόγεια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας; Ποια μέτρα ασφαλείας έχετε λάβει ώστε να μην υπάρξουν και εκεί διαρρήξεις και κλοπές; 5. Τέλος, ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου σας και ποιο το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς του Μουσείου στο Δημόσιο;

Η ερωτώσα Βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5