Ελλαδα

Έτσι δρουν τα κυκλώματα που φτιάχνουν πλαστές ταυτότητες

Πόσο κοστίζουν στη μαύρη αγορά, γιατί αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφάλειας

327786-677549.jpg
Αντώνης Χρυσουλάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έτσι δρουν τα κυκλώματα που φτιάχνουν πλαστές ταυτότητες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πονοκέφαλο δημιουργούν στους οργανισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πλαστές ελληνικές ταυτότητες, οι οποίες «διευκολύνουν» πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Oι ελληνικές ταυτότητες μειονεκτούν σε ό,τι έχει να κάνει με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και είναι δυστυχώς από τα πιο εύκολα έγγραφα για να πλαστογραφηθούν στην Ευρώπη. Δεν περιέχουν ψηφιακές πληροφορίες με μαγνητική ταινία ή τσιπ, όπως οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Μετά το κλείσιμο του λεγόμενου Βαλκανικού δρόμου, όπου χρησιμοποιούνταν από πρόσφυγες και μετανάστες για το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι διαφυγής από τη χώρα. Αυτό λοιπόν έδωσε την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν κυκλώματα πλαστογράφων τα οποία θησαυρίζουν, πουλώντας πλαστά έγγραφα στους επίδοξους αγοραστές.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αυτή τη στιγμή δρουν κυκλώματα πλαστογράφων στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και γύρω από τις οδούς Μενάνδρου και Σοφοκλέους. Τα κυκλώματα αυτά πλαστογραφούν κάθε είδους ελληνικό επίσημο έγγραφο. Από άδειες οδήγησης και ταυτότητες μέχρι και άδειες παραμονής και διαβατήρια. Η μέθοδος λειτουργίας των πλαστογράφων έχει ως εξής: προμηθεύονται αυθεντικές ελληνικές ταυτότητες, στις οποίες είτε αλλάζουν τις φωτογραφίες με πιο ουδέτερα και νεανικά πρόσωπα, ώστε να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον κάτοχο, είτε προχωρούν στη δημιουργία δύο διαφορετικών πλαστών δελτίων, με τον αριθμό της ίδιας αυθεντικής ταυτότητας. Με την πρώτη μέθοδο, όμως, επιτυγχάνεται η μέγιστη ποιότητα η οποία μπορεί να περάσει εύκολα από απλούς ελέγχους. Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές η προμήθεια των αυθεντικών δελτίων γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μεγάλη σπείρα πορτοφολάδων, η οποία λυμαίνεται το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, αποσπά από ανυποψίαστους πολίτες τα ατομικά τους έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης) και στη συνέχεια τα πουλάει στους πλαστογράφους, μέσω της μαύρης αγοράς της περιοχής.
     
  • Οι ίδιοι οι πολίτες πουλάνε από μόνοι τους τις ταυτότητές τους απευθείας στο κύκλωμα έναντι 300 ευρώ. Αυτό, βέβαια, εάν έχει κανείς τις κατάλληλες γνωριμίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ευρύτερη περιοχή, οι τιμές των πλαστών εγγράφων διαφέρουν ανάλογα το είδος και την ποιότητά τους. Έτσι:

  • Μια πλαστή ταυτότητα μπορεί να ξεκινήσει από 400 ευρώ και να φτάσει στα 1.000 ευρώ
     
  • Διαβατήριο από 500 μέχρι 1.300 ευρώ
     
  • Άδειες οδήγησης από 150 μέχρι και 400 ευρώ

Η δράση των κυκλωμάτων δεν σταματά όμως εδώ. Αφού προμηθεύσει τους ενδιαφερόμενους με τα πλαστά έγγραφα, τους προωθεί συνήθως στα περιφερικά αεροδρόμια της χώρας που έχουν άμεσες πτήσεις προς το εξωτερικό. Αυτή η επιλογή δεν γίνεται τυχαία, διότι τα τμήματα των αεροδρομίων αυτών είναι είτε υποστελεχωμένα, είτε μεγάλο ποσοστό της δύναμής τους αποτελείται από δόκιμους και δίχως εμπειρία αστυνομικούς. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι και την αυξημένη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, καταφέρνουν να ταξιδέψουν προς τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, εντός του 2017 συνελήφθησαν 2.402 αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα (ταυτότητες, άδειες παραμονής, διαβατήρια). Σε επιβεβαίωση όλων αυτών έρχεται και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, που μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας που είχαμε μαζί του μας ενημέρωσε ότι:

  • Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017, από δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξήχθησαν στα γερμανικά αεροδρόμια, συνελήφθησαν και στη συνέχεια απελάθηκαν σχεδόν 1.000 άτομα με πλαστά ελληνικά ατομικά έγγραφα. Ο τόπος προέλευσης των ατόμων αυτών ήταν η Ελλάδα.

Ύστερα από το γεγονός αυτό επιβλήθηκαν και όλοι οι πρόσθετοι έλεγχοι στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι ταξιδεύουν στη Γερμανία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που επιχειρούν το ταξίδι με αυτόν τον τρόπο είναι πρόσφυγες από την Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ καθώς και μετανάστες από Αλβανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ