1821 Digital Gallery
Μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σχέδιο Δούρου για την αγορά «πανάκριβου» ακινήτου

Μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σχέδιο Δούρου για την αγορά «πανάκριβου» ακινήτου

Χαρακτηρίζει «οικονομικά ασύμφορη» τη συμφωνία - Σγουρός: Μας τάραξαν στη σκοπιμότητα
ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Σε τιμή σχεδόν 50% πάνω από την αντικειμενική του αξία επιχείρησε να αγοράσει ακίνητο στο Περιστέρι η Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτό ήθελε να συγκεντρώσει τις διάσπαρτες κεντρικές υπηρεσίες του, προκειμένου να εξοικονομήσει έσοδα και να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να μπλοκάρει τη διαδικασία, κρίνοντας «οικονομικά ασύμφορη» τη συμφωνία, καθώς η τιμή αγοράς άγγιζε τα 20 εκατ. ευρώ -χρήματα τα οποία αποτελούν «πρόκληση» για τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Περιφέρειας.

Στην απόφασή του επισημαίνεται ότι «συντρέχει ουσιώδης νομική πλημμέλεια στην επιμέρους φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την Αγορά ακινήτου που θα λειτουργεί ως κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα μέχρι το στάδιο της κατακύρωσης, με την 1057/5.5.2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής».

Απορίες

Σχετικα
Νέα φονική πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη - Ένας νεκρός (βίντεο)
Νέα φονική πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη - Ένας νεκρός (βίντεο)

Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε ο Σύλλογος εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνοντας:

«Επιβεβαιώθηκε η δημόσια εκφρασμένη άποψή μας και η εύλογη απορία μας, για το πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής να αγοράζει τη δεδομένη χρονική στιγμή και στη δεδομένη οικονομική συγκυρία ακίνητο σε τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής του αξίας, όταν η αγοραστική αξία των σπιτιών όλων των πολιτών έχει πέσει στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας, χωρίς να γίνεται λόγος για προφανή κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, και χωρίς να δημιουργούνται ερωτηματικά γύρω από την "εμμονή" της για την αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου στο Περιστέρι».

Όπως προσθέτουν, «η εν λόγω απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, καθώς η Περιφέρεια διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση αναθεώρησης προς το αρμόδιο Τμήμα Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Σχετικα
Δούρου για Μάνδρα: Δεν πρέπει κάποιος να θυσιαστεί σαν Ιφιγένεια
Δούρου για Μάνδρα: Δεν πρέπει κάποιος να θυσιαστεί σαν Ιφιγένεια

Παράλληλα, υπογραμμίζουν: «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κτίρια σύγχρονα, λειτουργικά, και όσο το δυνατόν οικονομικά, μέσα και από τη δωρεάν παραχώρηση δημοσίων κτηρίων στην Περιφέρεια, προσβάσιμα για εργαζόμενους και τους πολίτες».

«Καλούμε τέλος την Περιφερειακή Αρχή να πάψει "να κρατάει κλειστά τα μάτια της", να δει γύρω της τα δημόσια κτίρια που ρημάζουν και να αποφασίσει να καταθέσει προτάσεις προς τους φορείς του Δημοσίου που έχουν τη διαχείρισή τους» προσθέτουν.

Σγουρός: «Μας τάραξαν στην σκοπιμότητα, όχι στη νομιμότητα»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός κάλεσε την κα Δούρου να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου, όπου θα στεγαζόταν οι κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σγουρός κάλεσε τη διοίκηση της Περιφέρειας «να μην επιμείνει στην λανθασμένη και ακατανόητη επιλογή της και να μην ασκήσει περαιτέρω ένδικα μέσα, αφού ακόμη και στην περίπτωση που η Μείζων Επταμελής Σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει ότι η απόφαση ήταν νόμιμη, η αγορά θα αντίκειται στην κοινή λογική και πείρα, στις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, προσβάλλοντας βάναυσα το κοινό αίσθημα».

«Η εμμονή της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στην αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου για τη στέγαση των κεντρικών της υπηρεσιών, παντί τρόπω, παρά τις σοβαρότατες ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από όλους, προκαλεί εύλογα ερωτήματα και επιτρέπει στην σκανδαλολογία να ανθεί. Είπαν ότι θα μας ταράξουν στη νομιμότητα και μας τάραξαν στην σκοπιμότητα. Γιατί η κυβέρνηση που τους κάνει όλα τα χατίρια δεν παρέχει ένα από τα κτίρια του δημοσίου που ρημάζουν για να στεγάσει τις υπηρεσίες της η Περιφέρεια; Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στην εξεύρεση της πλέον ενδεδειγμένης λύσης, για τους πολίτες, τους υπαλλήλους, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, αρκεί να επικρατήσει λογική. Δεν μπορεί σε εποχές κρίσης το δημόσιο να πουλά φθηνά και να αγοράζει ακριβά. Η ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού με τροποποίηση των όρων του είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση, ώστε να διασφαλιστεί 100 % το δημόσιο συμφέρον» πρόσθεσε ο κ. Σγουρός.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5