1821 Digital Gallery
Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας

Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας

Προκαταρκτική εξέταση για την απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων οδηγών στον χιονισμένο δρόμο
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Λαμίας προκάλεσαν οι εικόνες ταλαιπωρίας εκατοντάδων εγκλωβισμένων οδηγών στην εθνική Αθηνών - Λαμίας, το απόγευμα της Παρασκευής, εν μέσω χιονόπτωσης.

Στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης κατάστασης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του lamiareport.gr, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Χάρης Λακαφώσης, καλεί την εταιρεία που έχει την ευθύνη του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε να δώσει εξηγήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής - υπεύθυνο των μηχανημάτων που είχαν την ευθύνη καθαρισμού του οδοστρώματος.

Το απόγευμα της Παρασκευής οι ουρές των ακινητοποιημένων οχημάτων έφθασαν σε μήκος τα 15 χλμ. Εκατοντάδες οδηγοί με τις οικογένειές τους έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, την ώρα που στο οδόστρωμα το μήκος του χιονιού δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατοστά.

Τι υποστηρίζει η διαχειρίστρια εταιρεία

Σχετικα
Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αθηνών-Λαμίας
Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αθηνών-Λαμίας

Η εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου «Νέα Οδός» εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση αναφορικά με το τι ακριβώς συνέβη στο συγκεκριμένο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου.

Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη λύπη μας για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί  και όλοι οι ταξιδιώτες που ακινητοποιήθηκαν εχθές και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε, πριν και μετά την περιοχή μεταξύ Μαλεσίνας και Μαρτίνου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου, με ισχυρές χιονοπτώσεις ανά διαστήματα, σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας μας και 55 εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ και επιχειρούσαν εξ αρχής όπου απαιτούνταν. 

Σχετικα
Δρόμοι - Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστές Αττική Οδός και Κατεχάκη
Δρόμοι - Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστές Αττική Οδός και Κατεχάκη

Με ειδική ανακοίνωση που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα μας ενημερώσαμε για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και την ανάγκη οι οδηγοί να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ τόσο η Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών και ο Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης όσο και οι άνθρωποι μας από τους σταθμούς διοδίων, παρείχαν άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες επί του αυτοκινητοδρόμου. 

Στις 22 Δεκεμβρίου στις 13:40, ξεκίνησε ισχυρότατη χιονόπτωση στην περιοχή από Μαρτίνο  (123ο χλμ) έως και Μαλεσίνα (130ο χλμ.). 12 εκχιονιστικά επιχειρούσαν ειδικά σε αυτήν περιοχή για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Λόγω των εορτών και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τόσο από Ι.Χ. όσο και από  βαρέα οχήματα. Στις 15.00 ανακοινώνεται από την ελληνική αστυνομία απαγορευτικό κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Στις 16:00 οι σταθμοί διοδίων σε Τραγάνα και Θήβα παύουν να εισπράττουν διόδια.

Τα φαινόμενα παρέμεναν έντονα στην περιοχή Μαρτίνο - Μαλεσίνα και πολλά Ι.Χ. που δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες, ακινητοποιούνταν.

Στις 16.24, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, νταλίκα που κινείται στο 125ο  χλμ.,  στο ρεύμα προς Λαμία, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, διπλώνει. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή και στο ρεύμα προς Αθήνα, ακινητοποιούνται ένα λεωφορείο και  μια ακόμα νταλίκα, επίσης χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για τη διαχείριση του πρώτου συμβάντος (δίπλωμα νταλίκας) πραγματοποιείται με εντολή της τροχαίας, διακοπή κυκλοφορίας ( ανασχεση)  στο ρεύμα προς Λαμία.  Παράλληλα και για τη διαχείριση του δεύτερου συμβάντος (λεωφορείο και νταλίκα  προς Αθήνα), δίνεται εντολή για διακοπή κυκλοφορίας (ανασχεση)  και στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του σταθμού διοδίων Τραγάνας.

Συνεπώς για την αντιμετώπιση των παράλληλων συμβάντων, διεκόπη υποχρεωτικά και ταυτόχρονα η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα. Λόγω της εξόδου των Χριστουγέννων ο αριθμός των οχημάτων που ανέμεναν να λήξουν οι ανασχέσεις προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς.  

Τα περίπολα οδικής ασφάλειας και οι Οδικές Βοήθειες Βαρέων Οχημάτων προσέγγισαν με τη συμβολή εκχιονιστικών και τα τρία σημεία με τις ακινητοποιημένες νταλίκες και το λεωφορείο και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης.  Μετά την ολοκλήρωσή αυτών, τα εκχιονιστικά συνέχισαν να επιχειρούν, ώστε το τμήμα που παρέμενε κλειστό να είναι ασφαλές για να παραδοθεί εκ νέου σε κυκλοφορία.

Στις 18.40 ξεκίνησε σταδιακά, σε μια λωρίδα, με χαμηλές ταχύτητες,  η  κίνηση  των πρώτων ακινητοποιημένων  οχημάτων, στο ρεύμα προς Λαμία. Στις 19.30 δόθηκε σε κυκλοφορία μια λωρίδα και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και των έντονων καιρικών φαινομένων και με στόχο την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, ο απεγκλωβισμός και στα δυο ρεύματα πραγματοποιούνταν με αργούς ρυθμούς.

Πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας με συνεχή ροή και στα δυο ρεύματα επήλθε στις 22.30.

Λυπούμαστε βαθύτατα για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί και όλοι οι ταξιδιώτες, καθώς δε συνάδει με το επίπεδο λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου που επιθυμούμε να παρέχουμε.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5