Ελλαδα

Αντιδήμαρχος Δήμου Παιονίας: Δεν υπάρχει ταφόσημο

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374265-772677.jpg

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε η είδηση ότι ο Δήμος Παιονίας ζητεί από τους δημότες του, ανεξαρτήτου ηλικίας του, 10 ευρώ για έξοδα τάφου τα οποία θα χρειαστούν όταν αποδημήσουν εις Κύριον.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 39χρονος κάτοικος Θεσσαλονίκης βγήκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος δήμος τού έστειλε σχετική επιστολή, ζητώντας του την καταβολή του εν λόγω ποσού. Όπως είπε, δεν είχε κάνει ποτέ αίτημα για οικογενειακό τάφο, εκφράζοντας μάλιστα την απορία του πώς είναι δυνατόν να τους ζητούν από έναν άλλο νομό (Κιλκίς) κάτι τέτοιο.

Το... χαράτσι, το οποίο παρουσιάστηκε και ως ταφόσημο, προκάλεσε πολύ ντόρο και αναπαράχθηκε τάχιστα μέσω των social media. Επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Παιονίας, Κωνσταντίνο Μεμετζή, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Όπως είπε, στερούνται λογικής βάσης και επαφής με την πραγματικότητα τα περί... ταφόσημου και χαρατσιού, εξηγώντας ότι υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός για τα Κοιμητήρια, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και στόχο έχει να διατηρεί σε καλή κατάσταση τους χώρους που χρησιμοποιούνται για την εναπόθεση των νεκρών.

«Δεν  υπάρχει ταφόσημο. Λέει κάποιος κάτι χωρίς να γνωρίζει. Τα 10 ευρώ εντάσσονται στον κανονισμό Κοιμητηρίου. Είναι βάσει νόμου. Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Το ποσό αυτό αφορά όσους έχουν οικογενειακή μερίδα στον δήμο μας. Είναι ανά οικογένεια και όχι ανά άτομο» εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επεσήμανε ότι «σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία είναι λογικό να υπάρχουν έξοδα συντήρησης και καθαρισμού των νεκροταφείων».

«Πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη. Είναι για την καθαριότητα και όχι για μελλοντικό τάφο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος έχει 42 κοιμητήρια ενεργά, τα οποία είναι γεμάτα και έχουν πολλά έξοδα συντήρησης, καθώς δίνεται μεγάλη έμφαση στο να παραμένουν καθαρά και οργανωμένα.

«Υπάρχουν συνεργεία που λειτουργούν κυκλικά. Κόβουν χόρτα. Χρειάζονται χρήματα για το νερό και το ρεύμα που χρησιμοποιείται για πολλαπλές εργασίες στα κοιμητήρια (π.χ. άνοιγμα τάφων). Τα απορριμματοφόρα περνούν τρεις φορές την εβδομάδα. Τα συνεργεία ραντίζουν για να μην βγαίνουν χόρτα» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι «είμαστε από τους δήμους με γεμάτα νεκροταφεία, όπως είναι αυτό στο μικρόδασος και στο πευκόδασος, καθώς υπάρχουν πολλοί που έρχονται σε εμάς επειδή εδώ είναι πιο φθηνά και πιο καθαρά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ