Ελλαδα

Εύβοια: Βρέθηκε σπουδαίος ναός της Άρτεμης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373146-770566.jpg

Τα ερείπια του σημαντικού ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, στη Βάθια (Αμάρυνθο) της κεντρικής Εύβοιας ανακάλυψε, μετά από δέκα χρόνια ανασκαφές, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή (ΕΑΣ) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων.

Λεπτομερέστερα,  ομάδα ελληνοελβετών αρχαιολόγων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ.  Karl Reber του Πανεπιστημίου της Λοζάνης,  Διευθυντή της ΕΑΣ, και της κ. Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας, το 2007 είχε ξεκινήσει το σκάψιμο  στις Παλιοκλησιές ή Παλιόχωρα,  ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου.

Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ήρθε στο φως μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.Χ. που πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του καλοκαιριού 2017, ανοίχτηκαν τομές στο χώρο που περιβάλλεται από τις στοές, και εντοπίστηκε το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ανακαλύφτηκαν  κτίρια διαφόρων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.) και υπόγεια κρήνη που είχε χτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε δεύτερη χρήση.  Από κάποιες ενεπίγραφες βάσεις και ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος»,  στάθηκε δυνατή η  ταύτιση  του ιερού.

Από το 19ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν το ιερό, που ήταν γνωστό από αναφορές του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνα. Και τελικά, όπως φάνηκε από τα γεγονότα και επισήμανε ο κ. Ντενί Νοπφλέρ, Αυστροελβετός αρχαιολόγος, ιστορικός και επιγραφικός στο Πανεπιστήμιο της Νοσατέλ  (Ελβετία) και στο Κολέζ ντε Φρανς «το ιερό δε βρισκόταν σε απόσταση 7 στάδια (δηλ. 1,5 χλμ.) από την πόλη της Ερέτριας, όπως αναφέρει ο Στράβων, αλλά σε απόσταση 60 (δηλ. 11 χλμ.)». 

Πρόκειται για σημαντική επιτυχία της ΕΑΣ, που σκάβει στην Ελλάδα για πάνω από έναν αιώνα.

Η θεά  Άρτεμη λατρευόταν ως η προστάτιδα της Αμαρύνθου, της περιοχής  που πήρε το όνομά της από έναν Ερετριέα, ο οποίος είχε γοητευτεί από τη θεά. 

(Σ.Σ. Εξάλλου η Αμάρυνθος ήταν πόλισμα της Ερέτριας, ακμάζουσας ναυτεμπορικής πόλης στην αρχαιότητα. Η λατρεία της Αμαρυσίας Αρτέμιδος μεταφέρθηκε αργότερα από Ερετριείς στη σύμμαχη και φιλική τους Αθήνα, εξού και το σημερινό τοπωνύμιο Μαρούσι). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ