Ελλαδα

Το δελφίνι και η επέλαση των βαρβάρων λουόμενων στη Σκόπελο (video)

Συνωστισμός για μια selfie με το αποπροσανατολισμένο θηλαστικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364593-754136.jpg
eurokinissi/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Είναι ένα πανέμορφο θηλαστικό της θάλασσας, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον άνθρωπο, αλλά ο ενθουσιασμός μπροστά στη θέα ενός δελφινιού θα έπρεπε να έχει όρια και ίσως λίγο σεβασμό. Κάτι που δεν συνέβη σε παραλία της Σκοπέλου, όπου έχει τραβηχτεί το βίντεο που ακολουθεί. Το δελφίνι φαίνεται να βγαίνει στα ρηχά, δείχνει αποπροσανατολισμένο και αδιαμφισβήτητα μακριά από την «οικογένειά» του. Ο κόσμος στην παραλία βρίσκεται σε παροξυσμό βλέποντας το δελφίνι. Με τα κινητά στο χέρι ορμούν στην άκρη της θάλασσας για ένα βίντεο, μια σέλφι. Παιδιά ανεξέλεγκτα τρέχουν να το αγγίξουν σαν να ήταν σκυλάκι.

Κανονικά θα έπρεπε να καλέσουν το Λιμενικό ή να δώσουν κάποιες πρώτες βοήθειες. Αυτές είναι σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Άγριων Ζώων:

Δεν τα σπρώχνουμε προς τα βαθιά. Δεν τα σέρνουμε και δεν τα κυλάμε στην παραλία. Τα πτερύγιά τους είναι ευαίσθητα και δεν τα τραβάμε από αυτά. Καλό είναι να αποφεύγουμε να τα πιάνουμε.

Δεν επιχειρούν να δαγκώσουν αλλά καλό είναι να μην πλησιάζουμε τα χέρια μας στο στόμα τους. Το μέγεθός τους και η δύναμή τους είναι μεγάλη γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε. Κυρίως δεν ακουμπάμε την ουρά τους, γιατί ένα χτύπημά της μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρό τραυματισμό.

Σημαντικό είναι να διατηρούνται μέσα στη θάλασσα με τον φυσητήρα τους (το ρουθούνι) έξω από το νερό ώστε να αναπνέουν. Δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία πολλά άτομα, γιατί τα δελφίνια στρεσάρονται.

Βγάλτε τον κόσμο έξω από τη θάλασσα. Μόνο 2-3 άτομα να πρέπει χειρίζονται το ζώο και να το ηρεμούν με ήπιες κινήσεις χωρίς φασαρία και φωνές. Αν ηρεμίσουν, συχνά συνεργάζονται και γίνεται ευκολότερος ο χειρισμός τους.

Φροντίστε ένα άτομα να αναλάβει να έρθει σε επαφή με το ΕΚΠΑΖ άμεσα για οδηγίες όσο εσείς φροντίζετε να μην πνιγεί το ζώο κρατώντας τον φυσητήρα έξω από το νερό.

Φροντίστε να κάνετε ίσκιο γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στον ήλιο και την ζέστη ακόμα και τον Χειμώνα. Καλύπτουμε το δέρμα που βρίσκεται έξω από το νερό με υγρές πετσέτες ώστε να αποφευχθούν εγκαύματα από τον ήλιο, ΕΚΤΟΣ από τα πτερύγια που πρέπει πάντα να βρίσκονται ελεύθερα γιατί ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του ζώου όμως και αυτά χρειάζονται σκιά. Στην ανάγκη σε περίπτωση καύσωνα, χρησιμοποιούμε παγάκια στα πτερύγια. Καθαρή βαζελίνη συνίσταται για να διατηρεί υγρά τα μέρη του σώματος που βρίσκονται έξω απ’ το νερό π.χ. ραχιαίο και ουραία πτερύγια, μέρος της πλάτης κλπ. προσέχοντας να μην καλύψουμε με βαζελίνη τα όρια του φυσητήρα, τα μάτια  και τα χείλη της στοματικής κοιλότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ