1821 Digital Gallery
Επιστολή - καταπέλτης του Μιχάλη Κεφαλογιάννη: Πώς η ΕΣΗΕΑ «βοήθησε» να χάσω τη δουλειά μου

Επιστολή - καταπέλτης του Μιχάλη Κεφαλογιάννη: Πώς η ΕΣΗΕΑ «βοήθησε» να χάσω τη δουλειά μου

Ο δημοσιογράφος τονίζει, μεταξύ άλλων, πως το σωματείο τον έκανε να μοιάζει «με δακτυλοδεικτούμενο εγκληματία»

Με επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης καταφέρεται εναντίον της απόφασης του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ για διαγραφή 12 μηνών από το σωματείο αλλά και της δημοσιοποίησης της καταδικαστικής απόφασης -παρότι δεν επιτρεπόταν- που οδήγησε σε δημόσια διαπόμπευσή του.

Ειδικότερα, στην επιστολή του -που φέρει τίτλο «Πώς τα όργανα της ΕΣΗΕΑ "βοήθησαν" εμένα και τους συνεργάτες μου να χάσουμε τη δουλειά μας»- ο δημοσιογράφος αναφέρεται στα όσα συνέβησαν με αφορμή τη συμμετοχή του σε διαφημιστικό σποτ (το οποίο γυρίστηκε πριν τη συνεργασία του με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση) και τα οποία οδήγησαν τελικά στην προσωρινή διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ, τη δημόσια διαπόμπευσή του αλλά και στη διακοπή της συνεργασίας του με την ΕΡΤ.

Αναλυτικά, η επιστολή του δημοσιογράφου αναφέρει τα εξής:

«Με απόφασή σας, οι τρεις συνταξιούχοι, μέλη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ, με διαγράψατε για 12 μήνες από την Ένωση για συμμετοχή μου σε τηλεοπτική διαφήμιση.

Σχετικα
Predator: Πολιτική κόντρα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για το λογισμικό παρακολούθησης
Predator: Πολιτική κόντρα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για το λογισμικό παρακολούθησης

Παρότι «οι καταδικαστικές πρωτοβάθμιες αποφάσεις που υπόκεινται σε έφεση δεν αναρτώνται», όπως αναφέρει ο κανονισμός, εσείς επιμείνατε ότι υπάρχει λόγος άμεσης ανάρτησης της απόφασης πριν αυτή τελεσιδικήσει, «προς ενημέρωση ευρύτερου αριθμού προσώπων» προσομοιάζοντας με, με....δακτυλοδεικτούμενο εγκληματία.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης- διαπόμπευσης, είχε ως άμεση συνέπεια τη στοχοποίησή μου.

Είναι τυχαίο ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, χάσαμε τη δουλειά μας στην ΕΡΤ εγώ και άλλοι τρεις συνάδελφοι; Πρόκειται για μέλη της ΕΣΗΕΑ και είναι οι Δ.Τζούβελη, Δ.Πασσά και Κ.Φωτίαδου που δεν έχουν άλλη επαγγελματική απασχόληση.

Σχετικα
Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης

Η ΕΡΤ πριν αναρτήσετε την εμπαθή ανακοίνωσή σας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ μας είχε ζητήσει να προτείνουμε επαναλήψεις της εκπομπής, οι οποίες θα διαρκούσαν μια εβδομάδα, απαραίτητο διάστημα για να υπογραφεί η ανανέωση της σύμβασης για ακόμη 40 επεισόδια. Μετά την ανάρτηση σας, και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, η ΕΡΤ μας ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρξει ανανέωση- παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις εδώ και 2 μήνες-και ζήτησε λίστα επαναλήψεων μέχρι και τον Ιούλιο.

Είναι ξεκάθαρο, πως η δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής και η πρωτοφανής φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε, συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη αυτή, καθώς ουδέποτε η ΕΡΤ είχε θέσει θέμα διακοπής της εκπομπής «Η Ζωή μου η υγεία μου». Το αντίθετο μάλιστα, καθώς τη θεωρούσε άκρως επιτυχημένη. Δυστυχώς, οι πράξεις σας δεν πλήττουν μόνο εμένα που αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, αλλά και άλλους 3 συναδέλφους που μέσα σε ένα χρόνο είναι ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Κόψατε και ράψατε το απολογητικό μου υπόμνημα, αφαιρώντας σκοπίμως από τη δημοσιοποίηση του στοιχεία, τα οποία οφείλατε να λάβετε υπόψη σας, όπως αναφορές στα διεθνή και ελληνικά βραβεία της εκπομπής, η οποία κλείνει σχεδόν 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική τηλεόραση.

Κατά καιρούς έχετε διαγράψει επιτυχημένους συναδέλφους, στηριζόμενοι σε έναν κανονισμό που έχει ξεπεραστεί από την σημερινή πραγματικότητα και την ίδια τη ζωή, καθώς γράφτηκε πριν από 40 χρόνια και πλέον δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου.

Καθημερινά, δημοσιογράφοι διαφημίζουν διάφορα προϊόντα για να επιβιώσουν οι εκπομπές τους, τα κανάλια τους, τα ραδιόφωνα τους, οι εφημερίδες τους, οι ιστοσελίδες τους και εντέλει οι ίδιοι σε ανοιχτές και όχι κλειστές επιχειρήσεις ή μήπως δεν είναι επιχειρήσεις τα ΜΜΕ; Αυτοί δεν τηρούν τη δεοντολογία; Θα τους διαγράψετε όλους;

Γιατί η ποινή σε ανάλογες υποθέσεις με τη δική μου, ήταν μόνο 6 μήνες ή μηδενική; Γιατί για κάποιους δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ με άμεσο ή έμμεσο τρόπο; Δύο μέτρα και δύο σταθμά, κύριοι "συνάδελφοι";

Αναρωτιέμαι, αν το δάνειο του σπιτιού σας ήταν στο κόκκινο , είχατε χρέη στην εφορία, ήσασταν απλήρωτοι για μήνες από το Μega -παρότι έπρεπε να πληρώσετε το φόρο- και δεχόσασταν μια αντίστοιχη πρόταση για διαφήμιση, τι θα απαντούσατε; Όχι με το ....Ν(αι) κεφαλαίο; Ίσως σε εποχές παχιών αγελάδων, θα μπορούσατε να με κατηγορήσετε για απληστία. Αλλά σήμερα που όλοι προσπαθούν να φέρουν σε πέρας τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τις τράπεζες, το μόνο που δείχνει η στάση σας είναι εμμονή, φθόνο και προκατάληψη.

Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5