Visual Browsing
Γιάννενα: Μια «Μικρή Πόλη» από πρόσφυγες, μετανάστες και Γιαννιώτες, στέλνει μήνυμα ανθρωπισμού

Γιάννενα: Μια «Μικρή Πόλη» από πρόσφυγες, μετανάστες και Γιαννιώτες, στέλνει μήνυμα ανθρωπισμού

Ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό

Ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό έστειλαν το απόγευμα πρόσφυγες, μετανάστες και κάτοικοι της ιστορικής γειτονιάς του Πλατάνου στην καρδιά των Ιωαννίνων, όπου μια «Μικρή Πόλη», ένα νέο Κοινοτικό - Διαπολιτισμικό Κέντρο, ξεκίνησε να λειτουργεί.

Πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά, που ζουν κυρίως στα Ιωάννινα, βρίσκουν ένα καταφύγιο αγάπης και αλληλεγγύης, που θα τους προσφέρει υποστήριξη και κοινωνικοποίηση.

Ο χώρος, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως δημοτικός παιδικός σταθμός και σήμερα στεγάζει τη «Μικρή Πόλη», ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Oxfam και την Terre des hommes, δύο διεθνείς ΜΚΟ που υλοποιούν προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ήπειρο. Αυτές συντονίζουν τις δράσεις στο Διαπολιτισμικό Κέντρο από κοινού με ελληνικές οργανώσεις και άλλους τοπικούς φορείς, καθώς και με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εγχείρημα, όπως εξηγεί η Μαρία Νίνου, εκπρόσωπος της Terre des hommes, έχει στόχο να λειτουργήσει αμφίδρομα. Πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με την τοπική κοινωνία θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν από κοινού δράσεις. Στο χώρο θα παραδίδονται μαθήματα ελληνικών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα λειτουργήσουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Στον πολυχώρο υπάρχουν, επίσης, αίθουσα για μητρικό θηλασμό, κουζίνα και καθιστικό.

Σχετικα
Ναυάγιο με μετανάστες στο Τζιμπουτί: Τουλάχιστον 42 νεκροί
Ναυάγιο με μετανάστες στο Τζιμπουτί: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Ο κόσμος αγκάλιασε θετικά την πρωτοβουλία, αναφέρει η κ. Νίνου και προσθέτει πως ήδη διοργανώνονται προγραμματισμένες δράσεις, ενώ ευχαρίστησε τους ενοίκους της πολυκατοικίας, τη γειτονιά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου. Ο υπεύθυνος υποστήριξης του εγχειρήματος από την Oxfam, Κώστας Τζιόβας, είπε πως η κίνηση αυτή «είναι εξέλιξη της υποδοχής και της φροντίδας που πρέπει να δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ως κοινωνία μέχρι να βρουν το δρόμο τους» . Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στα Ιωάννινα, έχουν περάσει στο στάδιο της προστατευόμενης διαβίωσης, δηλαδή μένουν σε διαμερίσματα.

Ακόμη ο κ. Τζίοβας τόνισε πως ενόψει της διαδικασίας ασύλου, έπρεπε να δημιουργηθεί ένας χώρος ενσωμάτωσης και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία και πρόσθεσε «αυτό επιχειρούμε και η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από όλους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι' όσο καιρό χρειαστεί στην κατεύθυνση της προστασίας, της υποδοχής και της δημιουργίας αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης». Παράλληλα ζήτησε τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων και της κοινωνίας.

Η Μαριλένα Χατζηαντωνίου, εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία συμμετείχε στα εγκαίνια της «Μικρής Πόλης», υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα που καταδεικνύει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίμονα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Σχετικα
Μεγάλο μποτιλιάρισμα στη λεωφόρο Αθηνών - Κορίνθου
Μεγάλο μποτιλιάρισμα στη λεωφόρο Αθηνών - Κορίνθου

Ο χώρος θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5