Ελλαδα

Με το ζόρι πάνε στο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού οι πρόσφυγες από τη Μόρια (εικόνες)

Προτιμούν το χιόνι επειδή φοβούνται ότι θα τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336827-700662.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Αργή αποδεικνύεται η διαδικασία μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων της Λέσβου, προκειμένου να προστατευθούν από τις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεταφορά τους είναι αρμοδιότητα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μέχρι τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, συνολικά είχαν μεταφερθεί 235 άτομα από τους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Κι αυτό, δεδομένου του ότι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί συνολικά 420 κρεβάτια.

Στο μεταξύ, στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης παραμένει δεμένο το αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος», έτοιμο να φιλοξενήσει έως και 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Με το ζόρι πάνε στο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού οι πρόσφυγες από τη Μόρια (εικόνες)

Ωστόσο, οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη μοιάζουν να μην έχουν καμία διάθεση να μεταφερθούν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού κι αυτό επειδή φοβούνται μήπως μεταφερθούν κάπου αλλού και προτιμούν να υπομένουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot.

Μέχρι και αργά το μεσημέρι της Πέμπτης δεν είχε μεταφερθεί κανένας από τους διαμένοντες σε σκηνές στον καταυλισμό της Μόριας.

Μόλις στις 9 το βράδυ μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 40 μετανάστες και πρόσφυγες, στο σύνολο τους άνδρες από τον καταυλισμό της Μόριας. Πάντως κάποιοι από αυτούς όταν τους ανακοινώθηκε ότι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στο πλοίο συγκεκριμένη ώρα και να διανυκτερεύουν σε αυτό, εξεδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στον καταυλισμό επειδή φοβούνται ότι θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Με το ζόρι πάνε στο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού οι πρόσφυγες από τη Μόρια (εικόνες)

Με το ζόρι πάνε στο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού οι πρόσφυγες από τη Μόρια (εικόνες)

Όπως έχει γίνει γνωστό, στα δωμάτια των ξενοδοχείων μεταφέρονται κυρίως οικογένειες με παιδιά και ευπαθείς ομάδες, ενώ στο πλοίο θα φιλοξενηθούν άνδρες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα διέμεναν στις σκηνές στη Μόρια.

Για το όλο θέμα που προέκυψε, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ανακουφιστούν κέντρα, όπως ο καταυλισμός στη Μόρια και να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις «ποιοτικής βελτίωσης» στη λειτουργία τους. Όπως όμως διαφαίνεται, για το θέμα αυτό «δεν υπάρχει σημείο επαφής του υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Όπως είναι γνωστό, όλα τα δημοτικά συμβούλια των νησιών αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών σε άλλους χώρους, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με δημιουργία νέων δομών.

 

Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Κυρίτσης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν περίμενε να πέσει τόσο χιόνι στη Λέσβο.  «Είχε γίνει μια προετοιμασία στη Λέσβο για το καιρικό αλλά δεν περίμενα ένα μέτρο χιόνι» είπε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο Γιώργος Κυρίτσης. «Περιμέναμε ότι η κακοκαιρία θα ήταν πιο ψηλά στη βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση συναντά αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους στην πρότασή της να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά. Απέδωσε δε αυτές στις αντιδράσεις σε εκλογικούς λόγους στην Ευρώπη γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Τέλος, χθες πραγματοποιήθηκε σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας η επανεισδοχή 26 Σύρων προσφύγων από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στα Άδανα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για οικειοθελείς αποχωρήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ