1821 Digital Gallery
Περιμένουν το «Λέσβος» του ΠΝ για να στεγάσει 500 πρόσφυγες - Κόντρα Μουζάλα με ξενοδόχους

Περιμένουν το «Λέσβος» του ΠΝ για να στεγάσει 500 πρόσφυγες - Κόντρα Μουζάλα με ξενοδόχους

130 παιδιά και έγκυες μεταφέρονται σε ξενοδοχεία

Σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές, ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία Ασύλου θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία της Λέσβου μέχρι να λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα από τις αρχές που θα τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα για τη συνέχιση της διαδικασίας ασύλου. Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μονογονεϊκές οικογένειες και επιζήσαντες ναυαγίων.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαμονής τους θα λάβουν ζεστό φαγητό και βασικά είδη ανάγκης.

Κόντρα Μουζάλα με ξενοδόχους της Λέσβου: Μελετάμε την επίταξη των μονάδων

Πάντως, σημειώνεται ότι πολλοί ξενοδόχοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη στέγαση των προσφύγων στις μονάδες τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος σε συνέντευξή του στον Real FM, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση μελετά ακόμη και την επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά του Αιγαίου

Σχετικα
Γαλλία: Καταδικάστηκε ο ακροδεξιός Ζεμούρ για «ρητορική μίσους»
Γαλλία: Καταδικάστηκε ο ακροδεξιός Ζεμούρ για «ρητορική μίσους»

«Η επίταξη είναι ένα όπλο που σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε έχει νομικά ζητήματα να λυθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι οι ξενοδόχοι οφείλουν να γνωρίσουν πως τα ξενοδοχεία δεν είναι σπίτια τους για να απαγορεύουν την είσοδο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα hotspots του ανατολικού Αιγαίου έκανε την αυτοκριτική του για την κατάσταση στη Λέσβο, ενώ επιτέθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα προσκόμματα που έχει θέσει στο ζήτημα της στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά.

Στη Μόρια περιμένουν το «Λέσβος»

Σχετικα
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
Η Κρήτη, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ

Σύμφωνα με το emprosnet.gr, gια τους ανθρώπους που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, τρεις θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές έχουν εγκατασταθεί και προετοιμασίες γίνονται για την τοποθέτηση άλλης μίας ώστε να αυξηθούν οι ζεστοί χώροι. Επιπλέον, ο έταιρος της Υ.Α. Samaritan’s Purse, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Eurorelief, συνεχίζει να διανέμει ζεστά ρούχα και να αντικαθιστά τις βρεγμένες κουβέρτες. Οι εναπομείνουσες σκηνές θερμομονώνονται για καλύτερη προστασία από το κρύο, ενώ ξύλινες παλέτες από παλιούς οικίσκους επαναχρησιμοποιούνται ως δάπεδο κάτω από τις σκηνές.

Ωστόσο, σήμερα κι έπειτα από τόσα 24ωρα που οι άνθρωποι στη Μόρια υπέφεραν, αναμένεται να φτάσει στο νησί το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» προκειμένου να στεγάσει 500 πρόσφυγες.

Στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ όπου μένουν περίπου 870 άνθρωποι, η Υ.Α. αντικαθιστά τους οικίσκους με πιο στέρεα προκατασκευασμένα σπίτια. Έως τώρα, 57 έχουν εγκατασταθεί. Όλοι οι κάτοικοι της δομής έχουν θέρμανση και ζεστά ρούχα.

Έκκληση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση εναλλακτικών δομών στέγασης στη Λέσβο, ειδικά για τους ευάλωτους ανθρώπους. Άμεσες λύσεις είναι απαραίτητες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί. Το Δεκέμβριο του 2016, η Ύ.Α. προσέφερε στέγη σε πάνω από 330 ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη τα οποία διαχειρίζονται οι ΜΚΟ εταίροι της Υ.Α., Ηλιαχτίδα, Άρσις και Πράξις, και συνεχίζει να βοηθάει τις αρχές στη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, περίπου 740 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο σε δομές στην ενδοχώρα που διαχειρίζονται η Υ.Α. ή η κυβέρνηση.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5