Ελλαδα

Αυτοί που κρατήθηκαν στη ζωή

Μια διαφορετική ματιά στη χρονιά που φεύγει μέσα από 25 μοναδικά φωτογραφικά κλικ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα 

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335488-696952.jpg

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις και συνεχιζόμενες ολέθριες πολεμικές συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή επικρατούσαν στον Δυτικό κόσμο ακόμα πιο σκληρές πολιτικές απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν μια χρονιά υπεράνθρωπων προσπαθειών.Μέσα από μια ψηφιακή αρχειοθήκη 10.000 φωτογραφιών (Δεκέμβριος 2015-Δεκέμβριος 2016), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επέλεξαν 25 δυνατά φωτογραφικά κλικ για να μας αποκαλύψουντην πραγματικότητα που έζησαν αυτή τη χρονιά σε όλο τον πλανήτη.

Μέσα από τις απίστευτες δυσκολίες αναδύεται μια αισιόδοξη ματιά που πηγάζει από τη θέληση των ανθρώπων να κρατηθούν στη ζωή και τη φροντίδα που προσφέρουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.Απότην αποφασιστικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων στο Νότιο Σουδάν, στην Υεμένη και τη Συρία, μέχριτα πρόσωπα των ανθρώπων που μόλις διασώθηκαν στη Μεσόγειο και την πλέον τρυφερή στιγμή μεταξύ μητέρας και της κόρης της, όπως αποτυπώθηκε εν μέσω των ταραχών στη Νιγηρία.

Δάκρυα φόβου, βλέμματα αγωνίας, γέλια ανακούφισης, αγκαλιές στοργής. Η κάθε φωτογραφία φέρνει μαζί της μια προσωπική ιστορία. Μεταφέρει όμως και την ιστορία πίσω από κάθε ανθρωπιστική κρίση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας καλούν να μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας από αυτές τις εικόνες, αλλά νατις κοιτάξουμε βαθιά για να ανακαλύψουμε με τη σειρά μας την ανθρώπινη δύναμη και την αλληλεγγύη που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για τη νέα χρονιά που είναι μπροστά μας.

1.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ©MOHAMMAD GHANNAM/MSF

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ©MOHAMMAD GHANNAM/MSF

Οκτώβριος 2016: Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο Dignity I κρατάει στην αγκαλιά του τη Νόρα.«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο τρόμο στα μάτια ανθρώπου,η θάλασσα της ήταν κάτι άγνωστο, δενήξερε πού ήταν η μητέρα της, τι θα έκανε. Παρ’ όλη την ταλαιπωρίατης, η μικρούλα τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή».

2.ΝΗΣΙ KOK, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ – ©DOMINIC NAHR

ΝΗΣΙ KOK, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ – ©DOMINIC NAHR

Δεκέμβριος 2015: Προχωρώντας μέσα στο νερό το σούρουπο, στην περιοχή των ελώντης πολιτείας Γιούνιτι του Νοτίου Σουδάν, μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρει ένα μικρό αγόρι στην αγκαλιά του, καθώς η οικογένειά του κατευθύνεται στη σχετική ασφάλεια του νησιού Κοκ. Εκεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

3.ΛΕΕΡ, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ – ©DOMINIC NAHR

ΛΕΕΡ, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ – ©DOMINIC NAHR

Δεκέμβριος 2015: Μέλος της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρακολουθεί ένα αγόρι που το δάγκωσε σκύλος στο κεφάλι.Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποχρεώθηκε να εκκενώσει το νοσοκομείο του Λεέρμετά από επίθεση ενόπλων καιπλέον εργάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.

4.ΛΕΕΡ, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ – ©DOMINIC NAHR

ΛΕΕΡ, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ – ©DOMINIC NAHR

Δεκέμβριος 2015: Ουρές εκτοπισμένων ανθρώπων περιμένουν για διανομή βοήθειας στην άδεια και κατεστραμμένη πόλη Λεέρ της πολιτείας Γιούνιτι. Πολλές χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, αναζητώντας ασφάλεια στη γύρω ύπαιθρο, την περιοχή των ελών ή στον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών.

5.ΚΙΡΚΟΥΚ, ΙΡΑΚ – ©BAUDOUIN NACH/MSF

ΚΙΡΚΟΥΚ, ΙΡΑΚ – ©BAUDOUIN NACH/MSF

Ιανουάριος 2016: Η Γουασίρα επισκέπτεται τακτικά για την υπέρτασή της την κινητή μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που λειτουργεί στο Κιρκούκκαι τοΣαλαϊντίν του Ιράκ. Όπως πολλοί στην περιοχή, έχει εκτοπιστεί από το σπίτι της και τώρα ζει σε άσχημες συνθήκες. «Παίρνουμε νερό από το κανάλι. Το μεταφέρουν με φορτηγά μέχρι εδώ, αλλά δεν πίνεται, χρειάζεται επεξεργασία. Κάποιοι άνθρωποι πέθαναν από το νερό. Φυσικά ούτε ρεύμα έχουμε.Τουλάχιστον όμως νιώθουμε ασφαλείς».

6.ΣΟΥΛΕΜΑΝΙΑΧ, ΙΡΑΚ – ©MSF

ΣΟΥΛΕΜΑΝΙΑΧ, ΙΡΑΚ – ©MSF

Δεκέμβριος 2015: Ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φροντίζειένα βρέφος στην πρόσφατα ανακαινισμένη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών τουΣουλεμανιάχ, η οποία είναι η μοναδική δομή για φροντίδα τραυμάτων για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή,συμπεριλαμβανομένων και πολλών εκτοπισμένων από γειτονικές ζώνες συγκρούσεων.

7.ΧΑΪΝΤΑΝ, ΥΕΜΕΝΗ – ©ATSUHIKO OCHIAI/MSF

ΧΑΪΝΤΑΝ, ΥΕΜΕΝΗ – ©ATSUHIKO OCHIAI/MSF

Μάρτιος 2016: Μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επιθεωρεί τα συντρίμμια του νοσοκομείου της οργάνωσης στοΧαϊντάντης Υεμένης, το οποίο καταστράφηκε από αεροπορικές επιδρομές.

8.ΧΟΝΤΕΪΝΤΑΧ, ΥΕΜΕΝΗ– ©RAWANSHAIF

ΧΟΝΤΕΪΝΤΑΧ, ΥΕΜΕΝΗ – ©RAWAN SHAIF

Μάιος 2016: Ο ηλικίας οκτώ μηνώνΑγιάσι Ιμπραήμ βρίσκεται ξαπλωμένος σε κρεβάτι του νοσοκομείου Αλ Ταόρα στο Χοντεϊντάχτης Υεμένης, καθώς απειλείται η ζωή του από οξύ υποσιτισμό. Οι συγκρούσεις στην Υεμένη έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, και αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Αγιάσινοσηλεύεται στο κέντρο υποσιτισμού του νοσοκομείου.

9.ΧΑΛΕΠΙ, ΣΥΡΙΑ– ©KARAM ALMASRI

ΧΑΛΕΠΙ, ΣΥΡΙΑ – ©KARAM ALMASRI

Απρίλιος 2016: Νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο ανατολικό Χαλέπι προστατεύεται με σακιά με άμμο,αφότου χτυπήθηκε πολλές φορές σε αεροπορικές επιδρομές τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός γιατρού και τον τραυματισμό πολλών νοσηλευτών.

10.ΧΑΛΕΠΙ, ΣΥΡΙΑ – KARAM ALMASRI

ΧΑΛΕΠΙ, ΣΥΡΙΑ – KARAM ALMASRI

Σεπτέμβριος 2016:Κορίτσι πέντε ετών που τραυματίστηκε από θραύσματα σε αεροπορική επιδρομή στη γειτονιά Αλ Σουκάριστο ανατολικό Χαλέπι αναρρώνει μετά από εγχείρηση στην κοιλιά.

11.ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΕΣΟΓΕΙΟΣ– ©ANNA SURINYACH/MSF

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ©ANNA SURINYACH/M

Μάιος 2016: Γυναίκα από την Ακτή Ελεφαντοστού μόλις διασώθηκε από βάρκα που κινδύνευε στη Μεσόγειο και ξεσπάει σε κλάματα.

12.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ANNA SURINYACH/MSF

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ANNA SURINYACH/MS

Μάιος 2016: Πάνω στο πλοίο έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα DignityI, διασωθέντες εκφράζουν τη χαρά τους τραγουδώντας. Συνολικά διασώθηκαν 435 άνθρωποι, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γουινέα, το Μάλι, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη.

13.ΛΕΣΒΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ– ©WILLROSE/MSF

ΛΕΣΒΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ – ©WILL ROSE/MSF

Ιανουάριος 2016: Πατέρας μαζί με την κόρη του που μόλις έχουν διασωθεί, προσπαθούν να συνέλθουν σε παραλία της Λέσβου. Πληρώματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Greenpeaceβοηθούν από κοινού τις βάρκες που κινδυνεύουν στα ανοιχτά της Λέσβου σε συντονισμό με την Ελληνική Ακτοφυλακή.

14.ΣΑΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ– GUILLAUME BINET/MYOP

ΣΑΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ – GUILLAUME BINET/MYOP

Μάρτιος 2016: ΟΜιρζά Χουσεΐν από το Αφγανιστάν, πηγαίνει με την οικογένειά του στο λιμάνι της Σάμου με λεωφορείο, για να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρενέβησαν για να εξασφαλιστεί στέγαση σε ξενοδοχείο για οκτώ οικογένειες από το Αφγανιστάν και τη Συρία που είχαν μείνει χωρίς κατάλυμα στο νησί, ενώ πλησίαζε έντονη καταιγίδα.

15.ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ – ©GUILLAUME BINET/MYOP

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ – ©GUILLAUME BINET/MYOP

Μάρτιος 2016: Ζευγάρι μοιράζεται μια στιγμή στη λιακάδα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων που στήθηκε στη σκιά των αποθηκών στο λιμάνι του Πειραιά. Περίπου 5.000 άνθρωποι που σκόπευαν να ταξιδέψουν στη βόρεια Ευρώπη εγκλωβίστηκαν στην Αθήνα όταν η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο.

16.ΝΤΙΝΚΕΡΚ, ΓΑΛΛΙΑ – ©JONLEVY/MSF

ΝΤΙΝΚΕΡΚ, ΓΑΛΛΙΑ – ©JON LEVY/MSF

Ιανουάριος 2016: Η Χέρρο, Κούρδη από το Ιράκ κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της τον τετράχρονο γιο της και περπατάει μέσα στη λάσπη μέχρι τη σκηνή της στον προσφυγικό καταυλισμό του ΓκράντΣύνθ στο Ντινκέρκ της βόρειας Γαλλίας.

17.ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΟΡΝΟ, ΝΙΓΗΡΙΑ – ©IKRAM N'GADI/MSF

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΟΡΝΟ, ΝΙΓΗΡΙΑ – ©IKRAM N'GADI

Αύγουστος 2016: Μητέρα δροσίζει την κόρη της με ένα υγρό πανί για να πέσει ο πυρετός στον σε θάλαμο του γενικού νοσοκομείου Νταμπόα, στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας. Η κόρη της νοσηλεύεται για επιπλοκές ιλαράς. Τα πιο σοβαρά περιστατικά παραπέμπονται στο νοσοκομείο Μπίου, το οποίο απέχει δύο ώρες με το αυτοκίνητο.

18. ΤΑΡΙ, ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ– ©JODI BIEBER

ΤΑΡΙ, ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ – ©JODI BIEBER

Δεκέμβριος 2015: Γυναίκα δέχεται ιατρική φροντίδα στην κλινική οικογενειακής και σεξουαλικής βίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Τάριτης επαρχίαςΧέλα, σε ορεινή περιοχή της Παπούα Νέα Γουινέα. Ο σύζυγός της την τραυμάτισε με μαχαίρι στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στα δύο χέρια.

19.ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΛΟΥΑ, ΜΑΛΑΟΥΙ– ©AURELIE BAUMEL/MSF

ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΛΟΥΑ, ΜΑΛΑΟΥΙ – ©AURELIE BAUME

Φεβρουάριος 2016: Ψαράς στη λίμνη Τσιλούαστο Μαλάουι λαμβάνειεκ του στόματος εμβόλιο κατά της χολέρας στο πλαίσιο των προσπαθειών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να αναχαιτίσουν την επιδημία στις περιφέρειεςΜατσίνγκα, Φαλόμπε και Ζόμπα.

20.ΜΑΓΚΑΡΙΑ, ΝΙΓΗΡΑΣ – ©PIERRE-YVES BERNARD/MSF

ΜΑΓΚΑΡΙΑ, ΝΙΓΗΡΑΣ – ©PIERRE-YVES BERNAR

Αύγουστος 2016:  Ιατρική ομάδα εξετάζει παιδί με πιθανό συνδυασμό υποσιτισμού μεελονοσία σε νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περιοχήΜαγκάρια, στο νότιο Νίγηρα. Η εποχή των βροχών αντιστοιχεί στην εποχή της έλλειψης τροφίμων, επομένως η έξαρση της ελονοσίας συμπίπτει με την έξαρση του υποσιτισμού. Για τα παιδιά ιδίως, αυτή η περίοδος του χρόνου είναι ένας πραγματικός αγώνας επιβίωσης.

21.ΚΑΤΟΥΕ, ΟΥΓΚΑΝΤΑ – ©GUILLAUME BINET/MYOP

ΚΑΤΟΥΕ, ΟΥΓΚΑΝΤΑ – ©GUILLAUME BINET/MY

Φεβρουάριος 2016:  Μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επικοινωνεί με φορέα του ιού HIV, ο οποίος έπαθε κώφωση και τύφλωση όταν σταμάτησε να παίρνει τα αντιρετροϊκά φάρμακα εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και ενημερώνουν τους κατοίκους για τον ιό HIVστο Κατούετης Ουγκάντας

22.ΛΑΣΚΑΡΓΚΑΧ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ©KADIR VON LOHUIZEN/NOOR

ΛΑΣΚΑΡ ΓΚΑΧ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ©KADIR VON LOHUIZEN/NOOR

Ιούνιος 2016: Κορίτσι με σοβαρό υποσιτισμό νοσηλεύεται στο κέντρο θεραπευτικής σίτισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείοΜπουστ, στοΛασκάρΓκαχτης επαρχίας Χελμάντ. Το κορίτσι και η οικογένειά του είναι από την περιφέρειαΜαρτζάχ, περιοχή όπου οι συγκρούσεις είναι συχνές τους τελευταίους μήνες.

23.ΤΟΥΜΑΚΟ, ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ©LENAMUCHA

ΤΟΥΜΑΚΟ, ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ©LENA MUCHA

Ιανουάριος 2016: Ψυχολόγοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν συνεδρία με  γυναίκα στοΤουμάκοτης Κολομβίας. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας για τα θύματα των ένοπλων συγκρούσεων και άλλων τύπων βίας, ιδίως της σεξουαλικής βίας.

24.ΒΟΜΒΑΗ, ΙΝΔΙΑ – ©ATUL LOKE/PANOS PICTURES

ΒΟΜΒΑΗ, ΙΝΔΙΑ – ©ATUL LOKE/PANOS PICTURES

Οκτώβριος 2016: Γιατρός εξηγεί τις επιλογές θεραπείας στη Νισάγια, ασθενή με εξαιρετικά πολυανθεκτική φυματίωση (XDR-TB), στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βομβάη. Η Νισάγια, 18 ετών, είναι από τους ελάχιστους ασθενείς που έχουν την τύχη να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα.

25.ΠΟΡΤΣΑΛΟΥ, ΑΪΤΗ– ©ANDREW MC CONNELL/PANOS PICTURES

ΠΟΡΤ ΣΑΛΟΥ, ΑΪΤΗ – ©ANDREW MCCONNELL/PANOS PICTURES

Οκτώβριος 2016: Άνδρας κάθεται με τον γιο του στα συντρίμμια του σπιτιού τους κοντά στοΠορτΣαλού, στη νοτιοδυτική Αϊτή. Ο τυφώνας Μάθιουχτύπησε την Καραϊβική στις 4 Οκτωβρίου και κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του νησιού. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα χρησιμοποίησαν κάθε μεταφορικό μέσο, ακόμη και γαϊδούρια, για να μεταφέρουν ιατρική βοήθεια στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες στα βουνά, που είχαν αποκοπεί λόγω των ζημιών στις γέφυρες και τους δρόμους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ